Φρειδερίκη Λουίζα της Πρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκη Λουίζα
Πριγκίπισσα της Πρωσίας
Μαργραβίνη του Βρανδεμβούργου-Άνσμπαχ
Γέννηση29 Αυγούστου 1714
Βερολίνο, Πρωσία
Θάνατος4 Φεβρουαρίου 1784 (69 ετών)
Ουντερσβάνινγκεν, Άνσμπαχ, Βαυαρία
ΣύζυγοςΚάρολος Γουλιέλμος Φρειδερίκος, Μαργράβος του Βρανδεμβούργου-Άνσμπαχ (1729-1757)
ΕπίγονοιΚάρολος Αλέξανδρος, Μαργράβος του Βρανδεμβούργου-Άνσμπαχ
ΟίκοςΧοεντσόλερν
ΠατέραςΦρειδερίκος Γουλιέλμος Α΄ της Πρωσίας
ΜητέραΣοφία Δωροθέα του Ανόβερου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φρειδερίκη Λουίζα της Πρωσίας (Friederike Luise von Preußen, 29 Αυγούστου 1714 - 4 Φεβρουαρίου 1784) ήταν η σύζυγος του Καρόλου Γουλιέλμου Φρειδερίκου, Μαργράβου του Βρανδεμβούργου-Άνσμπαχ.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1714 στο Βερολίνο, και ήταν το έκτο παιδί και η τρίτη κόρη του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α΄ της Πρωσίας και της Σοφίας Δωροθέας του Ανόβερου.

Στις 30 Μαΐου 1729 παντρεύτηκε τον Κάρολο Γουλιέλμο Φρειδερίκο του Βρανδεμβούργου-Άνσμπαχ στο Βερολίνο. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά:

Μετά το θάνατο της μεγαλύτερης αδελφής της Καρλόττας Αλβερτίνας, της δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή και της επετράπη να μεγαλώσει όπως την ευχαριστούσε. Η αδελφή της, Βιλελμίνη, την περιγράφει στα απομνημονεύματά της ως έχουσα μια "ιδιότροπη και ασήμαντη φύση". Ωστόσο, επαίνεσε επίσης το ταλέντο και την ομορφιά της.

Ο γάμος της οργανώθηκε από τη μητέρα της, τον αντιβασιλέα του Άνσμπαχ, και τον πατέρα της, ο οποίος επιθυμούσε να αποκτήσει επιρροή στο Άνσμπαχ. Ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος. Ο σύζυγός της Κάρολος Γουλιέλμος Φρειδερίκος ήταν γνωστός ως "Ο άγριος μαργράβος". Ισχυρίστηκε ότι ήταν κουτσή και είχε χάλια δόντια και αρχικά, δεν κοιμόταν μαζί της.

Στις 9 Μαΐου 1737 πεθαίνει ο Κληρονομικός Πρίγκιπας Κάρολος Φρειδερίκος Αύγουστος και ο Μαργράβος και ολόκληρο το δικαστήριο κατηγορούσαν την Φρειδερίκη Λουίζα για το θάνατό του. Χώρισε από τον σύζυγό της και έζησε όλο και περισσότερο στην απομόνωση του Ουντερσβάνινγκεν.

Η Φρειδερίκη Λουίζα δεν επέστρεψε στο Άνσμπαχ μέχρι το 1757, όταν πέθανε ο σύζυγός της. Η δυστυχία της ενισχύθηκε περαιτέρω από την άρνηση του επιζώντος γιου της να την δει ή να την αναγνωρίσει.

Η Φρειδερίκη Λουίζα πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1784 στο Ουντερσβάνινγκεν σε ηλικία 69 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Genealogie ascendante jusqu'au quatrieme degre inclusivement de tous les Rois et Princes de maisons souveraines de l'Europe actuellement vivans [Genealogy up to the fourth degree inclusive of all the Kings and Princes of sovereign houses of Europe currently living] (στα Γαλλικά). Bourdeaux: Frederic Guillaume Birnstiel. 1768. σελ. 16. 
Φρειδερίκη Λουίζα της Πρωσίας
Γέννηση: 29 Αυγούστου 1714 Θάνατος: 4 Φεβρουαρίου 1784
Γερμανική αριστοκρατία
Κενό
Τελευταίος που έφερε τον τίτλο ήταν
Χριστιανή Καρλότα της Βυρτεμβέργης-Βίννενταλ
Μαργραβίνη του Βρανδεμβούργου-Άνσμπαχ
30 Μαΐου 1729 – 3 Αυγούστου 1757
Κενό
Τελευταίος που έφερε τον τίτλο ήταν
Φρειδερίκη Καρολίνα της Σαξονίας-Κοβούργου-Ζάαλφελντ