Φρανσέσκα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρανσέσκα
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΦραντσέσκο Λαουντάντιο
ΣενάριοΦραντσέσκο Λαουντάντιο
ΠρωταγωνιστέςΜόνικα Μπελούτσι, Τζούλιο Σκαπάρτι, Μάσιμο Γκίνι, Κάρλα Κασσόλα, Πάολο Ντε Βίτα, Ρομπέρτο Ντε Λα Κάζα, Τζιανλούκα Φαβίλα, Μαρίνο Μασέ, Λουτσιάνα Παλόμπι, Τιζιάνα Πίνι, Βιέρι Ρατσίνι, Μαουρίτσιο Σκιάρα, Gianni Sanjust και Ρενάτο Σκάρπα
Πρώτη προβολή1991
Διάρκεια93 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία
ΓλώσσαΙταλικά

Η Φρανσέσκα (Πρωτότυπος τίτλος: La Riffa), είναι μια ιταλική κωμωδία του 1991 σε σενάριο και σκηνοθεσία Φραντσέσκο Λαουντάντιο και πρωταγωνιστεί η Μόνικα Μπελλούτσι στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φρανσέσκα (Μόνικα Μπελούτσι), μια όμορφη, πλούσια και κομψή κυρία, παραμένει χήρα με μια κόρη και ένα σωρό χρέη που της άφησε ο σύζυγός της, ο Μαουρίτσιο.

Με τη συμβουλή του Καίσαρα, ενός φίλου της καθώς και ενός δικηγόρου, λίγο αργότερα η Φρανσέσκα πουλάει μια βίλα δίπλα στη θάλασσα, έπιπλα, γούνες και κοσμήματα, καθώς και το σκάφος (το οποίο αγοράζει ο Καίσαρας), έτσι ώστε να πληρώσει τουλάχιστον για ένα χρόνο τα δίδακτρα του ιδιωτικού σχολείου της μικρής Τζούλιας.

Δεν υπάρχουν προοπτικές απασχόλησης γι'αυτήν και μία δουλειά που της προσφέρεται από τον σύζυγο ενός φίλου, αποτυγχάνει εξαρχής. Στη συνέχεια, η Φρανσέσκα, σε συμφωνία με τον φίλο της δικηγόρο, αποφασίζει να κάνει μια κλήρωση όπου η ίδια θα είναι το βραβείο. Ένας συμβολαιογράφος εξετάζει τους όρους της συμφωνίας: οι συμμετέχοντες θα είναι μόνο είκοσι και θα πληρώσουν 100 εκ. λίρες ανά λαχνό. Ο νικητής θα έχει το δικαίωμα να ζήσει μαζί της για τέσσερα χρόνια και θα μπορεί να ζητήσει αυτό που θέλει. Οι συμμετέχοντες αφθονούν, όλοι οι φίλοι του συζύγου της και ο ίδιος ο δικηγόρος θα είναι ένας από αυτούς.

Μια μέρα, η Φρανσέσκα όμως θα γνωρίσει έναν νεαρό άντρα, τον Αντόνιο, με τον οποίο θα έχει μια σχέση αγάπης, ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει για την υπάρξη του βραβείου, ωστόσο όμως είναι διατεθειμένος να μοιραστεί την Φρανσέσκα με τον νικητή. Στην πραγματικότητα, ο φτωχός νέος στοχεύει εγκαίρως να επωφεληθεί από τα λεφτά που θα εισπράξει η Φρανσέσκα.

Λίγες μέρες πριν από την κλήρωση, ωστόσο θα γίνει ευρέως γνωστή η λοταρία και η αστυνομία θα αρχίσει να αναζήτα την Φρανσέσκα, προκειμένου να αποφευχθεί να ξεσπάσει ένα σκανδάλο. Η Φρανσέσκα αφού εντοπιστεί από την αστυνομία δεν αρνείται την ιστορία της λοταρίας αλλά λέει ότι το βραβείο αποτελείται στην πραγματικότητα από το σκάφος που είχε αγοράσει ο Καίσαρας και ότι όλοι οι φίλοι της κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν την ίδια και το παιδί. Ο Επιθεωρητής, προκειμένου να μην δημιουργήσει σκάνδαλο, δέχεται αυτή την εκδοχή των γεγονότων και θα αφήσει ελεύθερη την Φρανσέσκα, η οποία παίρνει ένα αεροπλάνο και φεύγει για πάντα.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]