Φράγκο (νόμισμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νόμισμα 5 φράγκων, 1850, τύπου "Κέρες" - Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία. Ασημί 900.

Φράγκο είναι η ονομασία διάφορων νομισματικών μονάδων, πιο σημαντικό εκ των οποίων ήταν το Γαλλικό φράγκο, το νόμισμα της Γαλλίας πριν από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999 (με νόμο, από το 2002 de facto), και το Ελβετικό φράγκο, που είναι ακόμα ένα από τα κύρια νομίσματα παγκοσμίως, εξαιτίας κυρίως του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. Ένα φράγκο συνήθως υποδιαιρείται σε 100 σαντίμ (centimes, ελλ. λεπτά). Το σύμβολο του γαλλικού φράγκου ήταν ένα F με μία επιπλέον γραμμή (₣).

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χώρες που χρησιμοποιούν το φράγκο ως νόμισμα περιλαμβάνουν την Ελβετία, το Λίχτενσταϊν και τις περισσότερες από τις γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής. Πριν την εισαγωγή του ευρώ, το φράγκο χρησιμοποιούνταν και στη Γαλλία, στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Ανδόρρα και το Μονακό δέχονταν το Γαλλικό φράγκο ως επίσημο νόμισμα. Το φράγκο χρησιμοποιούνταν και στις αποικίες της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, όπως η Αλγερία και η Καμπότζη.

Προέλευση ονομασίας και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρυσά φράγκα του 1360.

Το Φράγκο έχει ιστορία από τον 14ο αιώνα. Δημιουργήθηκε το 1360 στη Γαλλία για να πληρωθούν τα λύτρα για την απελευθέρωση του βασιλιά Ιωάννη Β΄ που είχε αιχμαλωτισθεί στη μάχη του Πουατιέ. Διατηρήθηκε, με μια μικρή διακοπή, μεταξύ 1641 και 1795 μέχρι το 2002, όταν αντικαταστάθηκε από το ευρώ. Το όνομα θεωρείται ότι προέρχεται από τη λατινική επιγραφή francorum rex (βασιλιάς των Φράγκων) στα πρώιμα γαλλικά νομίσματα, ή από τη γαλλική λέξη franc, που σημαίνει «ελεύθερος» (και ειλικρινής).

To 1795 η Γαλλία υιοθέτησε το δεκαδικό σύστημα, στο οποίο εντάχθηκε και το φράγκο.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ιστορία του φράγκου Αρχειοθετήθηκε 2009-02-03 στο Wayback Machine.- French francs - a history of the currency