Φουάντ Μουλαχασάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φουάντ Μουλαχασάνοβιτς
Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομαΦουάντ Μουλαχασάνοβιτς
Ημερ. γέννησης16 Οκτωβρίου 1952 (1952-10-16) (71 ετών)
Τόπος γέννησηςΣαράγιεβο Γιουγκοσλαβία
ΘέσηΜέσος
Ομάδες νέων
1962-1970ΦΚ Σλομπόντα Τούζλα
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1970-1981ΦΚ Σλομπόντα Τούζλα262(55)
1981-1982Άρης Θεσσαλονίκης29(3)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Φουάντ Μουλαχασάνοβιτς (βοσνιακά: Fuad Mulahasanović· γενν. 16 Οκτωβρίου 1952) είναι Βόσνιος πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και πρώην προπονητής ποδοσφαίρου.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1952 στο Σαράγιεβο της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (σημερινή Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και από την ηλικία των δέκα ετών μετακόμισε στη Τούζλα όπου και ξεκίνησε προπονήσεις στα τμήματα υποδομών της τοπικής ΦΚ Σλομπόντα Τούζλα. Το ταλέντο του γρήγορα τον οδήγησε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, όπου και μεγαλούργησε ως βασικό γρανάζι στη μεσαία γραμμή της ομάδας, για έντεκα συναπτά έτη, οδηγώντας την μάλιστα και στην πρώτη της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη σεζόν 1977-78. Αν και δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίσημο αγώνα με τα χρώματα της τότε Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους παίκτες των «κοκκινόμαυρων» της Τούζλα και πολλοί φίλοι του ποδοσφαίρου τον συγκαταλέγουν στην καλύτερη εντεκάδα των παικτών που αγωνίστηκαν ποτέ στην ΦΚ Σλομπόντα Τούζλα. Με 262 συμμετοχές με τη φανέλα της ΦΚ Σλομπόντα Τούζλα και 55 γκολ, αποτελεί τον δεύτερο παίκτη σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου, πίσω μόνο από τον περίφημο Μερσάντ Κοβάσεβιτς.

Τη σεζόν 1981-1982 αγωνίστηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης και κατέγραψε συνολικά 34 συμμετοχές (29 για το πρωτάθλημα της Ά Εθνικής, 1 για το Κύπελλο Ελλάδος και 4 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και 3 γκολ.[2] Στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει σε υψηλά αγωνιστικά επίπεδα και ολοκλήρωσε τυπικά την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής το 1985. Αργότερα, δοκίμασε τις δυνάμεις του στην πολιτική ως δημοτικός σύμβουλος στην Τούζλα ενώ παράλληλα διετέλεσε και επικεφαλής σχολής ποδοσφαίρου για νέα παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dnevni avaz (20 Μαΐου 2012). «Fuad Mulahasanović Lica, živa legenda tuzlanske Slobode: Tražio me Chelsea, ali ne dade se» (στα Bosnian). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. https://sportday.gr/prosopa/fouat-moulachasanovitsΆρης[νεκρός σύνδεσμος]: Ο παίκτης με το όνομα... σιδηρόδρομο που πέρασε και δεν ακούμπησε από το Χαριλάου