Φλόρις ο Μέλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φλόρις ο Μέλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1115
Θάνατος26  Οκτωβρίου 1133
Ουτρέχτη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΦλόρις Β΄ της Ολλανδίας και Γερτρούδη της Λωρραίνης
ΑδέλφιαΝτιρκ ΣΤ΄ της Ολλανδίας
ΟικογένειαΟίκος της Ολλανδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φλόρις/Φλωρέντιος ο μέλας, ολλανδ. Floris (α' ήμισυ 12ου αι.) ήταν διεκδικητής της Ολλανδίας, ενάντια στον αδελφό του Ντιρκ ΣΤ΄ κόμη της Ολλανδίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Φλόρις Β΄ κόμη της Ολλανδίας και της Πετρονίλλας, κόρης του Θεοδωρίχου Β΄ δούκα της Λωρραίνης.

Ο πατέρας τους απεβίωσε το 1121. Ο Φλόρις εξεγάρθηκε φανερά εναντίον του αδελφού του Ντιρκ ΣΤ΄ κόμη της Ολλανδίας, μάλιστα αναγνωρίστηκε ως τέτοιος από τον Λοθάριο Β΄ της Γερμανίας και τον Ανδρέα επίσκοπο της Ουτρέχτης. Το 1131 ο Ντιρκ ΣΤ΄ εμφανίζεται ως κόμης μαζί του, που σημαίνει ότι οι δύο αδελφοί έκαναν συμφωνία. Λίγους μήνες μετά όμως ο Φλόρις αποδέχθηκε την πρόταση των Δυτικών Φρισίων να γίνει κύριος της περιοχής τους και έτσι αναζωπυρώθηκε η αντίθεση με τον αδελφό του· οι κάτοικοι του Κένεμερλαντ συνέπραξαν μαζί τους. Το επόμενο έτος ο Λοθάριος Β΄ παρενέβη και κατάφερε να τους συμφιλιώσει. Οι Δυτικοί Φρίσιοι δεν εγκατέλειψαν την εξέγερση, τελικά όμως κατεστάλησαν.

Ο Φλόρις μετέβη στην Ουτρέχτη, όπου επρόκειτο να νυμφευτεί την Χέιλβιφε φαν Ρόντε, συγγενή του επισκόπου.[1] Το 1132 τού επιτέθηκαν κοντά στην Ουτρέχτη και σκοτώθηκε από τον Χέρμαν και Γκότφρητ του Κούυκ. Τότε ο Λοθάριος Β΄ ως τιμωρία κατέστρεψε το κάστρο των Κούυκ και τους έθεσε υπό βασιλική απαγόρευση. Ο Φλόρις τάφηκε στο αββαείο του Ρίινσμπουρκ και ο Ντιρκ ΣΤ΄ έμεινε μόνος κόμης.

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kloek, Els (2013). 1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis. Vantilt. σελ. 21. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Floris the Black της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).