Φλωρίνη της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φλωρίνη της Βουργουνδίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Florine de Bourgogne (Γαλλικά)
Γέννηση1083
Θάνατος1097
Ακσεχίρ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταfemale crusader
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣβεν ο Σταυροφόρος
ΓονείςΕύδης Α΄ της Βουργουνδίας και Σίβυλλα της Βουργουνδίας
ΑδέλφιαΟύγος Β΄ της Βουργουνδίας
Χελίε της Βουργουνδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα


Η Φλωρίνη, γαλλ. Florine de Bourgogne (1083 - 1097) από τον Οίκο των Καπετιδών-Βουργουνδίας ήταν κόρη του δούκα της Βουργουνδίας και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα της Δανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η δεύτερη κόρη του Εύδη Α΄ δούκα της Βουργουνδίας και της Σιβύλλας των Ιβρέα, κόρης του Γουλιέλμου Α΄ κόμη της Βουργουνδίας.

Παντρεύτηκε τον Σβέυν των Έστριντσεν τον Σταυροφόρο, γιο του Σβεν Β΄ της Δανίας. Οι δύο τους οδήγησαν 1500 ιππείς στην Α΄ Σταυροφορία. Καθώς προωθούντο γρήγορα δια μέσου των πεδιάδων της Καππαδοκίας, τους αιφνιδίασαν οι Τούρκοι. Οι εχθροί ήταν υπέρτεροι αριθμητικά· αν και ο Σβέυν υπερασπιζόταν τον εαυτό του μία ολόκληρη ημέρα, δεν μπορούσε να αποκρούσει τους Τούρκους, παρά το κουράγιο του και τις προσπάθειες των πελεκυφόρων πολεμιστών του. Η Φλωρίνη πολεμούσε εναγωνίως στο πλευρό του. Αν και τρυπημένη από επτά βέλη, πολεμούσε ακόμη ζητώντας με τον Σβέυν να ανοίξουν ένα πέρασμα προς τα βουνά, όταν υπερκεράστηκαν από τους εχθρούς. Έπεσαν μαζί στο πεδίο της μάχης, αφού είδαν όλους τους ιππότες τους και τους πιο πιστούς υπηρέτες τους να χάνονται γύρω τους.

Στη Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ζωή της έγινε μυθιστόρημα από τον Γουίλιαμ Μπέρναρτ ΜακΚέιμπ στο έργο του "Φλωρίνη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας: μία ιστορία των πρώτων Σταυροφόρων", 1885.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Σβέυν των Έστριντσεν πρίγκιπα της Δανίας και Σταυροφόρο.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Edgington, Susan; Sarah Lambert (2002). Gendering the Crusades. Columbia University Press. pp. 53–54. ISBN 978-0-231-12598-7.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]