Φιλελεύθερο Κόμμα Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του Φιλελεύθερο Κόμματος.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας (αγγλικά: Liberal Party of Australia‎‎), κοινώς γνωστοί ως οι Φιλελεύθεροι (αγγλικά: the Liberals‎‎; επίσης συντομεύτηκε σε the Libs), είναι ένα κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα στην Αυστραλία. Είναι ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα στην Αυστραλία, το άλλο είναι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα. Ιδρύθηκε από τον Σερ Ρόμπερτ Μένζις το 1944 ως διάδοχος του Κόμματος της Ενωμένης Αυστραλίας, και έκτοτε έγινε το πιο επιτυχημένο εκλογικά πολιτικό κόμμα στην ιστορία της Αυστραλίας.

Σχηματίζει τη Συμμαχία με το Εθνικό Κόμμα. Το Φιλελεύθερο Κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση ομοσπονδιακά και σε κάθε ηπειρωτική πολιτεία και επικράτεια; καθώς το κόμμα σχηματίζει κυβέρνηση μόνο στην Τασμανία.

Το κόμμα εμμένει στον φιλελεύθερο συντηρητισμό με μια ιδεολογία που βασίζεται στις ιδέες του Μένζις.

Ο σημερινός ομοσπονδιακός ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος είναι ο Πίτερ Ντάτον (ο οποίος είναι ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης), ενώ ο σημερινός ομοσπονδιακός αναπληρωτής αρχηγός είναι η Σούζαν Λι (η οποία είναι η Αναπληρωτής Αρχηγός της Αντιπολίτευσης). Οι δύο μακροβιότεροι Πρωθυπουργόί της Αυστραλίας, ο Μένζις και ο Τζον Χάουαρντ, ήταν και οι δύο από το Φιλελεύθερο Κόμμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]