Φίλιππος της Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος
ιππότης
Γέννηση1643
Θάνατος8 Δεκεμβρίου 1702
ΟίκοςΛωρραίνης-Μπριόν
ΠατέραςΕρρίκος
ΜητέραΜαργαρίτα-Φιλίππη του Καμπού
ΘρησκείαΚαθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος, γαλλ. Philippe, (1643 - 8 Δεκεμβρίου 1702) από τον Οίκο της Λωρραίνης ήταν ιππότης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ερρίκου κόμη του Αρκούρ και της Μαργαρίτας-Φιλίππης του Καμπού. Ο πατέρας του ήταν ο Μέγας Σταυλάρχης της Γαλλίας, υπεύθυνος για τη μεταφορά του βασιλιά και η μητέρα του απόγονος των δουκών της Βρετάνης. Αδελφοί του ήταν ο Λουδοβίκος, ο Κάρολος και άλλου δύο, ηγούμενοι σε αβααεία, όπως και η μία αδελφή τους. Ο ίδιος ήταν τιτουλάριος ηγούμενος σε τέσσερα αβαεία.

Όταν ήρθε στην Αυλή, ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ βλέποντας τον όμορφο και έξυπνο νέο, ήξερε ότι θα είχε επιρροή στον αδελφό του. Γνωστός ως «όμορφος σαν άγγελος» έγινε το 1658 αγαπημένος του Φιλίππου Α΄ δούκα της Ορλεάνης, του προσφωνούμενου Κυρίου (Monsieur), αδελφού του βασιλιά. Ο ιππότης της Λωρραίνης ζούσε στο Παλαί Ρουαγιάλ, όπου ζούσαν η Ερριέττα-Μαρία των Βουρβόνων με την κόρη της Ενριέττα-Άννα Στιούαρτ. Οι δύο γυναίκες είχαν διαφύγει από τον Εμφύλιο Πόλεμο της Αγγλίας και έμεναν εκεί από εύνοια. Έπειτα το 1661 ο Φίλιππος Α΄ νυμφεύτηκε την Ενριέττα-Άννα. Ταυτόχρονα έδειχνε τη μακροχρόνια σχέση του με τον ιππότη της Λωρραίνης στην Αυλή.

Ήταν μια δυνατή σχέση στη ζωή του Φιλίππου Α΄. Ο ιππότης της Λωρραίνης απεχθανόταν τη σύζυγο του Φιλίππου Α΄ και τον επηρέαζε. Τον αγαπούσε με πάθος, κάτι που ενοχλούσε την Ενριέτα-Άννα και τον επίσκοπο της Αυλής. Ο Φίλιππος Α΄ είπε στη σύζυγό του ότι δεν θα την αγαπούσε αν δεν τον ρωτούσε πρώτα. Με αυτά ο γάμος δεν ήταν ευτυχισμένος: τον Ιανουάριο του 1670 η Ενριέττα-Άννα έπεισε τον βασιλιά να τον φυλακίσει στη Λυών, έπειτα στο νησί-φρούριο Σατώ ντ' Ιφ της Μασσαλίας και μετά στη Ρώμη. Τον Φεβρουάριο ο Φίλιππος Α΄ έπεισε τον αδελφό του να τον αποκαταστήσει στην ακολουθία του. Τον Ιούνιο απεβίωσε η Ενριέττα-Άννα· η αιτία ήταν περιτονίτιδα από έλκος, έτσι αποσείστηκαν οι υποψίες ότι το έκανε ο Φίλιππος της Λωρραίνης. Το επόμενο έτος ο Φίλιππος Α΄ νυμφεύτηκε την Ελισάβετ-Καρλόττα του Παλατινάτου.

O ιππότης της Λωρραίνης μαζί με τον πρίγκιπα του Κοντί και νέους ευγενείς είχε κάνει μυστικό όμιλο, όπου δοκίμαζαν το ιταλικό βίτσιο, όπως έλεγαν τότε τον σοδομισμό. Όταν μπήκε σε αυτόν ο Λουδοβίκος, νόθος γιος του Λουδοβίκου ΙΔ΄ από τη Λουίζα ντε λα Βαλλιέρ, το έμαθε ο βασιλιάς και διέταξε να μαστιγώσουν τον γιο του και να εξορίσουν τον Φίλιππο (1682).

Αργότερα του επιτράπηκε να επιστρέψει. Το 1688 μαζί με τα αδέλφια του Λουδοβίκο και Κάρολο, έγινε ιππότης του Τάγματος του Σαιν-Εσπρί. Ο γιος του Φιλίππου Α΄ και της 2ης συζύγου του, Φίλιππος Β΄, δεν τα πήγαινε καλά με τον ιππότη της Λωρραίνης· όταν παντρεύτηκε κατηγόρησαν τον Φίλιππο της Λωρραίνης ότι συνέβαλε στον γάμο του Φιλίππου Β΄ με τη Φρανσουάζ-Μαρί των Βουρβόνων.

Ο Φίλιππος Α' συμφιλιώθηκε με τη σύζυγό του και αφού είχε δαπανήσει χρήματα και τη συλλογή των επίπλων του Παλαί-Ρουαγιάλ, απεβίωσε το 1701. Ο Φίλιππος της Λωρραίνης το 1702, μετά από ένα βράδυ που είχε ξαπλώσει με γυναίκες, έπαθε την επόμενη ημέρα αποπληξία και απεβίωσε στα 59 έτη του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δούκας του Σαιν-Σιμόν αναφέρει, ότι ο Φίλιππος είχε νυμφευτεί τη Βεατρίκη-Ιερωνύμη, κόρη του Φραγκίσκου-Μάριου πρίγκιπα του Λιλμπόν, ηγουμένη του αββαείου του Ρεμιρμόν, αλλά αυτό αμφισβητείται.

Από τη μη νόμιμη σχέση του με την Κλώντια ντε Σους είχε γιο τον:

  • Αλέξανδρος (νόθος), απεβ. μετά το 1734.

Απόγονοί του είναι οι κόμητες του Όεϋνχαουζεν και οι μαρκήσιοι του Αλόρνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georges Poull, La maison ducale de Lorraine, 1991.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philippe, Chevalier de Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).