Φίλιππος Ιούλιος της Πομερανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φίλιππος Ιούλιος της Πομερανίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Philipp Julius von Pommern (Γερμανικά)
Γέννηση27  Δεκεμβρίου 1584
Βόλγκαστ
Θάνατος6  Φεβρουαρίου 1625
Βόλγκαστ
Τόπος ταφήςΝαός του Αγίου Πέτρου του Βόλγκαστ
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Λειψίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑγνή του Βρανδεμβούργου
ΓονείςΕρνέστος Λουδοβίκος της Πομερανίας και Σοφία Χέντβιχ του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ
ΑδέλφιαΧέντβιχ-Μαρία της Πομερανίας
Ελισάβετ-Μαγδαληνή της Πομερανίας
ΟικογένειαΟίκος της Πομερανίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φίλιππος-Ιούλιος, γερμαν. Philipp Julius (27 Δεκεμβρίου 1584 - 6 Φεβρουαρίου 1625) από τον Οίκο των Γκρίφφινς ήταν δούκας της Πομερανίας-Βόλγκαστ (1592-1625).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος τού Ερνέστου-Λουδοβίκου δούκα της Πομερανίας και της Σοφίας-Χέντβιχ των Γουέλφων, κόρης τού Ιουλίου δούκα τού Μπρόυνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ-Βολφενμπύτελ.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1592, αλλά ήταν οκτώ ετών και επίτροπος ανέλαβε ο θείος του Μπόγκισλαβ ΙΓ΄. Κατά το διάστημα αυτό σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και έπειτα ταξίδεψε σε όλες σχεδόν τις Αυλές, από την Ιταλία ως την Αγγλία. Ένα μήνα μετά τον γάμο του ενηλικιώθηκε και ανέλαβε δούκας το 1604. Συνέχισε τα εκτεταμένα ταξίδια του επισκεπτόμενος την Ολλανδία, τη Δανία, το Βερολίνο, το Ντάντσιχ, την Κουρλάνδη κ.ά. Έλειπε για χρόνια.

Οικονομική κρίση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του είχε οικονομικά προβλήματα. Αν και δεν μπορούσε να περιστείλει τις δικές του δαπάνες, έκοψε τα ταξίδια των αξιωματούχων της Αυλής. Πολλές περιοχές ενοικιάστηκαν σε τρίτους, έτσι χειροτέρεψε η κατάσταση των αγροτών. Η υποχρεωτική εργασία τους διπλασιάστηκε. Για παράδειγμα στη νήσο Ρύγκεν οι αγρότες πτώχευσαν και χρεώθηκαν. Προσπάθησε να καταλάβει τις Χανσεατικές πόλεις Γκράιφσβαλτ και Στράλσουντ για να ξεχρεώσει, αλλά αυτό προκάλεσε συγκρούσεις. Το 1612 εισέβαλε σε αυτές με μισθοφόρους. Χορήγησε αστικό δίκαιο στην πόλη Μπέργκεν αντί ετήσιας πληρωμής 8000 μάρκων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1604 την Αγνή των Χοεντσόλερν, κόρη τού Ιωάννη-Γεωργίου εκλέκτορα τού Βρανδεμβούργου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Asche, Matthias; Schindling, Anton (2008). Krieg, Militär und Migration in der frühen Neuzeit (in German). Berlin-Hamburg-Münster: LIT Verlag. ISBN 3-8258-9863-6.
  • Boëthius, Bertil; Nilzén, Göran (1987). Svenskt biografiskt lexikon (in Swedish) (25 ed.). A. Bonnier.
  • Branig, Hans; Buchholz, Werner (1997). Geschichte Pommerns: Vom Werden des neuzeitlichen Staates bis zum Verlust der staatlichen Selbständigkeit, 1300-1648 (in German). Böhlau. ISBN 3-412-07189-7.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]