Φάλεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φάλεκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
פלג (Εβραϊκά)
Γέννηση2004 π.Χ.[1]
Ουρ
Θάνατος1765 π.Χ.[2]
ΚατοικίαΜεσοποταμία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΡαγαύ[3]
ΓονείςΈβερ[4]
ΑδέλφιαJoktan

Ο Φάλεκ (εβραϊκά: פֶּלֶג|פָּלֶג, "διαχωρισμός", αγγλική απόδοση: Paleg, Πάλεγκ), αναφερόμενος στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα και ως Φαλέγ, αναφέρεται στην Εβραϊκή Βίβλο ως ένας από τους γιους του Έβερ, πρόγονος των Ισραηλιτών σύμφωνα με τη Γενεαλογία του Νώε που αναφέρεται στο Βιβλίο της Γενέσεως και στα Χρονικων Α΄. Ο γιος του Φάλεκ ήταν ο Ραγαύ, που γεννήθηκε όταν ο Φάλεκ ήταν 30 χρονών, απέκτησε δε και άλλους γιους και κόρες. Σύμφωνα με την Εβραϊκή Βίβλο ο Φάλεκ έζησε 239 χρόνια.

Στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα και κάποιες εκδόσεις Βίβλων που προέρχονται από αυτήν, ο γιος του Ραγαύ γεννήθηκε όταν ο Φάλεκ ήταν 130 χρονών, και ο ίδιος έζησε ως 339 χρονών. Οι σύγχρονες μεταφράσεις στα αγγλικά συνήθως χρησιμοποιούν τα ονόματα και τις χρονολογίες του Μασοριτικού κειμένου (Paleg αντί Phaleg= Φάλεκ, Eber = Έβερ, Reu αντί Ragau = Ραγαύ).

Το όνομα Peleg είναι κοινό επώνυμο στο Ισραήλ, και είναι και η ρίζα των γραμμάτων για την ιστιοπλοΐα (lehaflig להפליג) και την στρατιωτική μισή-τέντα προστασίας (peleg-ohel פלג אוהל). Το όνομα Peleg στα Αγγλικά είναι ρυάκι (brook).

"Και η Γη διεμερίσθη"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το στίχο της Γενέσεως 10:25 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-31 στο Wayback Machine., και Χρονικών Α΄ (Παραλειπομένων Α΄) 1:24 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-25 στο Wayback Machine. ήταν τον καιρό του Φάλεκ που "διεμερίσθη ἡ γῆ" (ο οποίος πήρε το όνομα αυτό ακριβώς επειδή σημαίνει διαχωρισμός). Αυτός ο καιρός θεωρείται ότι ήταν λίγο πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά την πτώση του Πύργου της Βαβέλ. Το νόημα της φράσης συνήθως θεωρείται ότι σημαίνει τον πατριαρχικό διαμοιρασμό της γης, ή ίσως απλά του ανατολικού ημισφαιρίου, μεταξύ των τριών γιων του Νώε για τη μελλοντική χρήση τους, όπως ειδικώς αναφέρεται στο Βιβλίο των Ιωβηλαίων, τον Ψευδο-Φίλωνα, στο Kitab al-Magall (Κλεμεντιανή φιλολογία), και στον Ιώσηπο[5], καθώς και σε πολλές πηγές αρχαιοδιφών και μεσαιωνικών πηγών, ακόμα και μέχρι την εποχή του James Ussher (1581-1656), στο έργο του Χρονικά του Κόσμου[6]. Μια αναφορά στο Σύγκρουση του Αδάμ και της Εύας με το Σατανά, λέει ότι "Στις μέρες του Φάλεκ η γη διεμερίσθη για δεύτερη φορά μαπό τους τρεις γιους του Νώε, Σημ, Χαμ και Ιάφεθ — είχε πριν διαμοιρασθεί πριν μία φορά στους τρεις γιους από τον ίδιο το Νώε[7].

Το όνομά του περιλαμβάνεται στη γενεαλογία του Ιησού που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον τιμά ως άγιο και εορτάζει τη μνήμη του την Κυριακή προ της Χριστού Γενέσεως, ή Κυριακή των Προπατόρων.

Πανηγυρίζω καὶ τὸν ἐξ Ἕβερ τόκον. Ὡς Μωϋσῆς γὰρ φησι, τίκτει τὸν Φάλεκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peleg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).