Υψίπεδα της Ισλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  Ισλανδικά Υψίπεδα
Έρημος κυριαρχεί στα κεντρικά υψίπεδα, μέσω των οποίων ο δρόμος Κγιόλουρ ξετυλίγεται

Τα Υψίπεδα της Ισλανδίας (ισλανδικά: hálendið) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού της Ισλανδίας. Βρίσκονται πάνω από 400-500 μέτρα και είναι ως επί το πλείστον μια ακατοίκητη ηφαιστειακή έρημος, επειδή το νερό που καθιζάνει ως βροχή ή χιόνι διεισδύει τόσο γρήγορα στο έδαφος που δεν είναι διαθέσιμο για την ανάπτυξη των φυτών. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια επιφάνεια από γκρι, μαύρη ή καφέ γη, λάβα και ηφαιστειακή τέφρα. Λίγες περιοχές που μοιάζουν με όαση, όπως το Χέρδουμπρεϊδαρλιντιρ κοντά στο Άσκγια, βρίσκονται μόνο κοντά σε ποτάμια.

Οι Ισλανδοί κατηγοριοποιούν τα Υψίπεδα ως εξής:

  • "Háls", που σημαίνει ευρεία κορυφογραμμή βουνού μεταξύ κοιλάδων, όπως αυτή κοντά στο Λάνγκαβατν βόρεια του Μπόργκαρνες· ή
  • "Heiði", που σημαίνει τα πραγματικά υψίπεδα, όπως εκείνα που βρίσκονται δίπλα στον δρόμο Σπρένγκισαντουρ.

Οι περισσότεροι από τους πολυάριθμους παγετώνες, όπως ο Βάτναγιοκουτλ (Vatnajökull), ο Λάουνγκιοκουτλ (Langjökull) και ο Χόφσιοκουτλ (Hofsjökull), είναι επίσης μέρος των ισλανδικών υψίπεδων. Η βλάστηση βρίσκεται μόνο στις ακτές των ποταμών των παγετώνων. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος των παγετωνικών διαρροών.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της Ισλανδίας με ηφαιστειακή δραστηριότητα βρίσκονται στα Υψίπεδα, όπως το Λάντμανναλοϊγαρ και η περιοχή γύρω από το Άσκγια και το Χέρδουμπρεϊδ.

Εσωτερικές διαδρομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Land Rover 109 κολλημένο σε ποτάμι στα Υψίπεδα

Τα Υψίπεδα μπορούν να διασχιστούν μόνο κατά τη διάρκεια του Ισλανδικού καλοκαιριού[1]). Για το υπόλοιπο έτος οι δρόμοι των ορεινών περιοχών είναι κλειστοί. Οι πιο γνωστοί δρόμοι στα υψίπεδα είναι ο Κάλντινταλουρ, ο Κγιόλουρ και ο Σπρένγκισαντουρ. Οι περισσότεροι δρόμοι των περιοχών στα υψίπεδα απαιτούν οχήματα με τέσσερις ρόδες, διότι είναι απαραίτητο να διέρχονται ποτάμια. Ωστόσο, η διαδρομή Κγιόλουρ μπορεί εύκολα να διασχιστεί με ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο και ως εκ τούτου είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δρόμους των υψίπεδων. Η οδήγηση εκτός δρόμου απαγορεύεται εξ ολοκλήρου στην Ισλανδία, εκεί όπου δεν υπάρχει χιόνι, συμπεριλαμβανομένων των Υπίπεδων, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Mountain Roads» (PDF) (στα English). Environment Agency of Iceland. 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Highlands of Iceland στο Wikimedia Commons