Υπόθεση Ματέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπόθεση Ματέι
ΣκηνοθεσίαΦραντσέσκο Ρόσι[1][2]
ΠαραγωγήΦράνκο Κριστάλντι
ΣενάριοΤονίνο Γκουέρα και Φραντσέσκο Ρόσι
ΠρωταγωνιστέςΤζιάν Μαρία Βολοντέ, Luigi Squarzina, Έντα Φερονάο[2], Ακούρσιο Ντι Λέο, Furio Colombo, Peter Baldwin[2], Aldo Barberito, Arrigo Benedetti, Σενούτσιο Μπενέλι, Φράνκο Γκρατσιόζι, Elio Jotta, Dario Michaelis, Camillo Milli, Michele Pantaleone, Ferruccio Parri, Ρενάτο Ρομάνο, Φραντσέσκο Ρόσι, Ugo Zatterin, Jean Rougeul, Philippe Thyraud de Vosjoli και Σταύρος Τορνές[3]
ΜουσικήΠιέρο Πικιόνι
ΦωτογραφίαΠασκουαλίνο Ντε Σάντις
ΜοντάζΡουτζέρο Μαστρογιάννι
Εταιρεία παραγωγήςVides Cinematografica
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1972
Διάρκεια110 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία
ΓλώσσαΙταλικά και Αγγλικά

Η Υπόθεση Ματέι (ιταλικά: Il Caso Mattei), είναι βιογραφική ταινία Ιταλικής παραγωγής 1972 σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Ρόσι. Πρωταγωνιστεί ο Τζιάν Μαρία Βολοντέ.

Η ταινία μοιράστηκε το Χρυσό Φοίνικα στο 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, μαζί με την ταινία του Έλιο Πέτρι "Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο".[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αρχίζει με τον θάνατο του Ματέι, όπου σκοτώνεται με το αεροπλάνο του στην επαρχία Bascapè, κοντά στην Παβία, κατά την επιστροφή από ένα ταξίδι στη Σικελία, υπό συνθήκες που δεν διευκρινίστηκαν πλήρως, με την υπενθύμιση της περιόδου που πέρασε ως επικεφαλής της AGIP και της ENI.

Ο Ματέι διορίστηκε το 1945 ως έκτακτος επίτροπος της AGIP, με το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης και της πώλησης της σε ιδιωτικές μεγάλες εταιρείες, όμως ο Ματέι παραβιάζει τον νόμο, διατηρεί έξυπνα τη λειτουργία της εταιρείας και ακόμα την ενισχύει, αποφεύγοντας έτσι την πώληση.

Χάρη στην ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κατά την διετία 1946-1948, η AGIP επιτυγχάνει να εδραιωθεί ως μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία. Ο Ματέι, προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρχει μια αποτελεσματικη ιταλική βιομηχανία υδρογονανθράκων και γι'αυτό, αποφασίζει να προσφέρει στις αραβικές και αφρικανικές χώρες παραγωγής αργού πετρελαίου, καλύτερες συμφωνίες εκμετάλλευσης των πόρων τους από εκείνες που προτείναν οι εκπρόσωποι των γιγάντων αγγλοαμερικανών πετρελαϊκών κοινοπραξίων, των επονομαζόμενων επτά αδελφών. Τα ξένα συμφέροντα του πετρελαίου, εκμεταλλευόμενα τη συνεργασία τους με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, θα επιτύχουν την δολοφονία του Ματέι με μια βομβιστική επίθεση που συγκαλύφθηκε ως αεροπορικό δυστύχημα.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0068346/. Ανακτήθηκε στις 19  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=27558.html. Ανακτήθηκε στις 19  Απριλίου 2016.
  3. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. Το Φεστιβάλ των Καννών 1972 στο cinema-francais.fr (Γαλλικά) ανακτήθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2019

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]