Υπολογιστικό Πλέγμα Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το παγκόσμιο υπολογιστικό πλέγμα (αγγλικά: Worldwide Computing Grid) του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 3 Οκτωβρίου 2008, είναι ένα δίκτυο διαμοίρασης σχεδιασμένο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για να διαχειριστεί την τεράστια ποσότητα δεδομένων που θα παραχθούν από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Χρησιμοποιεί τόσο καλώδια οπτικών ινών όσο και τα απλά καλώδια υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούνται στο ευρύ διαδίκτυο.

Eίναι μια παγκόσμια υπολογιστική υποδομή με περισσότερα από 180 κέντρα δεδομένων σε 42 χώρες διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο που παράγουν μια τεράστια κατανεμημένη υπολογιστική υποδομή με περίπου 1,000,000 πυρήνες CPU, παρέχοντας σε περισσότερους από 10,000 φυσικούς σε όλο τον κόσμο πρόσβαση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στα δεδομένα του LHC και τη δυνατότητα επεξεργασίας τους.

Η ροή των δεδομένων από τους ανιχνευτές θα παράγει περίπου 300GB δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, τα οποία θα φιλτράρονται για "ενδιαφέροντα γεγονότα", καταλήγοντας σε μια ροή πρωτογενών δεδομένων περίπου 300ΜΒ/δευτερόλεπτο. Το υπολογιστικό κέντρο του CERN, το οποίο θεωρείται ως "Σειρά 0" (Tier 0) του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, έχει αποκλειστική σύνδεση 10 εώς 100 Gbit/δευτερόλεπτο με το εργαστήριο μετρήσεων γεγονότων.

Το όλο εγχείρημα αναμένεται να παράγει 27 ΤΒ πρωτογενών δεδομένων κάθε μέρα, συν 10 ΤΒ από "περίληψη γεγονότων", που αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα των υπολογισμών που γίνονται από την συνολική υπολογιστική ισχύ (μέσω του δικτύου πλέγματος) στο κέντρο πληροφοριών του CERN. Αυτά τα δεδομένα στέλνονται εκτός CERN σε δεκατέσσερα ακαδημαϊκά ιδρύματα τύπου "Σειρά 1" στην Ευρώπη, Ασία και Β. Αμερική μέσω αποκλειστικών γραμμών των 10 εώς 100 Gbit/δευτερόλεπτο. Περισσότερα από 150 ιδρύματα τύπου "Σειρά 2" είναι συνδεδεμένα με τα ιδρύματα τύπου "Σειρά 1" για ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς. Τα δεδομένα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων διασκορπισμένα στο υπολογιστικό πλέγμα υπολογίζονται να αγγίξουν το μέγεθος των 10 με 15 PB (Peta-Bytes) κάθε χρόνο.

Τα ιδρύματα τύπου "Σειράς 1" λαμβάνουν συγκεκριμένα υποσύνολα δεδομένων τα οποία αποθηκεύουν ως αντίγραφα ασφαλείας για το CERN. Ακόμη τα επανεξετάζουν και τα επανακανονικοποιούν αν είναι αναγκαίο. Η κύρια διανομή λειτουργικού και οι βασικές ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται από τους υπολογιστές πλέγματος είναι βασισμένες στην έκδοση Scientific Linux.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]