Τόρα Τόργκμπερσνταττερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόρα Τόργκμπερσνταττερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Tora Torbergsdatter (Νορβηγικά)
Γέννηση1025
Giske Municipality
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣβεν Β΄ της Δανίας
Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας (1048–1066)
ΤέκναΜάγκνους Β΄ της Νορβηγίας
Όλαφ Γ΄ της Νορβηγίας
ΓονείςTorberg Arnesson[1] και Ragnhild Erlingsdottir av Sola[2]
Οικογένειαd:Q914177

Η Τόρα Τόργκμπερσνταττερ (Tora Torbergsdatter, 1025 - μετά το 1066) ήταν βασίλισσα της Νορβηγίας ως δεύτερη σύζυγος του Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας και μητέρα δυο Νορβηγών βασιλέων του Μάγκνους Β΄ της Νορβηγίας και του Όλαφ Γ΄ της Νορβηγίας ήταν επίσης πολύ πιθανό αλλά ανεπιβεβαίωτο ότι είχε διατελέσει βασίλισσα της Σουηδίας ή της Δανίας.[3] Γεννημένη στο Γκίσκε της Νορβηγίας, ανήκε στην πανίσχυρη οικογένεια ευγενών του Γκίσκε ήταν κόρη του Τόρμπεργκ Άρνεσσον και της Ραγκνχίλντ Έρλινγκσνταττερ, εγγονή από μητέρα του Έρλινγκ Σκζάλγκσον και ανιψιά των Φιν Άντερσον και Κάλβ Άρνεσον. [4][5] Παντρεύτηκε τον Χάραλντ Χαράλντα της Νορβηγίας (1048) με τον οποίο απέκτησε τους δυο μελλοντικούς βασιλείς της Νορβηγίας, ο γάμος έγινε για πολιτικούς λόγους προκειμένου η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας να αποκτήσει την υποστήριξη της πανίσχυρης οικογένειας του Γκίσκε.

Ο Χάραλντ Χαράλντα είχε παντρευτεί στον πρώτο γάμο του την Ελισίβ του Κιέβου με την οποία είχε αποκτήσει πιθανότητα τις δυο μεγαλύτερες κόρες που καταγράφεται ότι είχε την Ινγκεγκέρδη της Νορβηγίας και τη Μαρία, δεν υπάρχουν περισσότερες καταγραφές για την παρουσία της Ελισίβ στη Νορβηγία μετά το διαζύγιο της, πιθανώς επέστρεψε στην πατρίδα της τη Ρωσία. Από τις δυο μεγαλύτερες κόρες του συζύγου της η Μαρία παντρεύτηκε τον ίδιο τον αδελφό της Τόρα Έιστιν Όρε. [6] Ο Χάραλντ επιτέθηκε στην Αγγλία όπου έπεσε σε μάχη κατά την περίοδο της Αγγλικής κατάκτησης (1066), η παράδοση αναφέρει ότι η πρώτη σύζυγος του μαζί με τις δυο κόρες τους ακολούθησαν τον Χάραλντ στην Αγγλία, η Μαρία πέθανε όταν άκουσε τα νέα για τον θάνατο του πατέρα της, η Ελισίβ με την άλλη της κόρη Ινγκεγκέρδη επέστρεψαν στη Νορβηγία με τον Νορβηγικό στόλο. Τα παλιότερα Σάγκας όμως καταγράφουν ότι ήταν η Τόρα και όχι η Ελισίβ η σύζυγος που συνόδευσε τον Χάραλντ στην Αγγλία, αυτό είναι το πιθανότερο επειδή ήταν ξαδέλφη του Θορφίν Σίγκουρντσον, κόμη των Ορκάδων.[7] Σύμφωνα με τον Αδάμ της Βρέμης η μητέρα του Όλαφ του Ειρηνικού όταν χήρεψε ξαναπαντρεύτηκε τον Σβεν Β΄ της Δανίας ή τον Χάκαν τον Ερυθρό αλλά οι φήμες είναι ανεπιβεβαίωτες, υπάρχουν επίσης κάποιες αναφορές οι οποίες λένε σαν πραγματική μητέρα του Όλαφ την Ελισίβ.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tora Torbergsdatter της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).