Τόρα Μόστερστονγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόρα Μόστερστονγκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση895
Θάνατος10ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύντροφοςΧάραλντ Χορφάγκρε
ΤέκναΧάακον ο Αγαθός
Ulfljotr Haraldsson
ΓονείςHorda-Kåre
Οικογένειαd:Q914177

Η Τόρα Μόστερστονγκ, νορβηγ.: Tora Mosterstong, παλαιο-νορβηγ.: Þóra Morstrstǫng, γνωστή και ως Τόρα του υπηρετικού προσωπικού (Thora Mostaff) , ήταν μία από τις παλλακίδες του Χάραλντ Α΄ του Καλλίκομου (Χορφάγκρε) και μητέρα του Χάακον Α΄ του Αγαθού, του νεότερου γιου του Χάραλντ Α΄ και τρίτου βασιλιά της Νορβηγίας (π. 935–961). [1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το έπος (saga) του Χάραλντ Χαρφάρε του Σνόρι Στούρλουσον (Soga om Harald Hårfagre), η Tόρα καταγόταν από το νησί Mόστερ και καταγόταν από τη φυλή (ætt) των Χόρντα-Κόρε (Hǫrða-Kára).

Εικονογράφηση τίτλου για το έπος του Σνόρι Στούρλουσον για τον Χάραλντ Χορφάγκρε.

«Όταν ο βασιλιάς Χάραλντ ήταν κοντά στα 70 του χρόνια, είχε έναν γιο με μια γυναίκα που ονομαζόταν Τόρα και λεγόταν Μόστερστανγκ, η φυλή της ήταν από το Μόστερ και είχε καλούς φίλους, είχε συγγένεια με τη Χόρντα-Κόρε. Ήταν μια σταθερή γυναίκα και πολύ όμορφη, ήταν υπηρέτρια του βασιλιά. Υπήρχαν πολλοί τότε που υπηρέτησαν τον βασιλιά, αν και ήταν καλής καταγωγής, άνδρες και γυναίκες. Όσον αφορά τα παιδιά του καλού λαού, ήταν έθιμο να προσέχουν ποιος θα τους ραντίσει με νερό και θα τους έδινε το όνομά τους. Όταν πλησίαζε η ώρα που η Τόρα περίμενε να γεννήσει το παιδί, ήθελε να ταξιδέψει στον βασιλιά Χάραλντ, εκείνος βρισκόταν βόρεια στο Σάιμ και εκείνη στο Μόστερ. Έπλευσε βόρεια με το πλοίο του Σίγκουρντ γιαρλ. Βγήκαν στη στεριά για τη νύχτα, και εκεί η Τόρα γέννησε το παιδί της στον σχιστόλιθο, δίπλα στη σανίδα και ήταν αγόρι. Ο Σίγκουρντ γιαρλ έριξε νερό επάνω από το αγόρι και το ονόμασε για τον πατέρα του Χάακον Λάντεγιαρλ. το αγόρι σύντομα έγινε όμορφο και μεγαλόσωμο και έμοιαζε πολύ στον πατέρα του. Ο Χάραλντ άφησε το αγόρι να ακολουθήσει τη μητέρα του και οι δυο τους βρίσκονταν στις φάρμες του βασιλιά, ενώ το αγόρι ήταν μικρό.»

Μία σελίδα του Codex Frisianus από το έπος του Χάραλντ του Καλλίκομου.

Ο Σνόρι μιλά με συνέπεια για την Tόρα ως παλλακίδα και υπηρέτρια, κάτι που τείνει να παράγει λάθος συνειρμούς. Η Χόρντα-Κόρε ήταν μία από τους παλαιούς συμμάχους του Χάραλντ του Καλλίκομου και κατείχε υψηλό αξίωμα στη μάχη του Χάφρσφιορδ. Το να κατείχε η Τόρα μία θέση κοντά στον βασιλιά, πρέπει να ήταν μέρος μίας συνειδητής πολιτικής, ώστε να κρατήσει τις δύο φυλές κοντά.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tora Mostrastong». Bømlo kommune. 14 Ιουλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2016. 

Κύρια πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Snorri Sturluson Soga om Harald Hårfagre (Det Norske Samlaget. 1979)