Τόμπιας Φόργκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόμπιας Φόργκε
Βιογραφικό
Πραγματικό όνομαΤόμπιας Γιενς Φόργκε
Επίσης γνωστός ως
  • Leviathan
  • Mary Goore
  • A Ghoul Writer
  • Nameless Ghoul
  • Papa Emeritus (I, II, III)
  • Cardinal Copia
Γέννηση3 Μαρτίου 1981 (1981-03-03) (43 ετών)
Λινσέπινγκ, Σουηδία
Είδη
Ιδιότητες
  • τραγουδιστής
  • μουσικός
  • τραγουδοποιός
Μουσικά όργανα
  • ηχητικά
  • κιθάρα
  • κιθάρα - μπάσο
  • τύμπανα
  • πλήκτρα[5]
  • καζού
Παρουσία1996–σήμερα
Δισκογραφικές
Συνεργασία
Ιστοσελίδαghost-official.com

Ο Τόμπιας Φόργκε (γεννημένος στις 3 Μαρτίου 1981) είναι Σουηδός τραγουδιστής, μουσικός και τραγουδοποιός. Είναι ο ηγέτης του συγκαλυμμένου ροκ συγκροτήματος Ghost, ερμηνεύοντας ζωντανά ως τραγουδιστής τους κάτω από τα σκηνικά ονόματα Papa Emeritus και Cardinal Copia. Η ταυτότητά του ως ηγέτης των Ghost επιβεβαιώθηκε μόλις το 2017, ύστερα από αγωγή από πρώην μέλη της μπάντας. Πριν από την εύρεση της επιτυχίας στους Ghost, ο Φόργκε ήταν σε πολλά άλλα συγκροτήματα, όπως τους Repugnant και τους Crashdieet με το όνομα Mary Goore.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Forge είναι παντρεμένος με την Boel Maria Elizabeth Forge και είναι πατέρας των δίδυμων παιδιών του, Morris και Minou. Η κόρη του τραγουδά το "Ashes", το κομμάτι που ανοίγει το Prequelle .[6] Ο αδερφός του, Sebastian, ο οποίος ήταν δεκατρία χρόνια μεγαλύτερός του, είχε μεγάλη επιρροή στον Tobias και τον μύησε στον κινηματογράφο και τη μουσική σε πολύ νεαρή ηλικία. Συγκεκριμένα τον έφερε σε πρώτη επαφή με τους Siouxsie and the Banshees, Kim Wilde, Rainbow, Kiss και Mötley Crüe. Ο Σεμπάστιαν πέθανε από καρδιακή νόσο στις 12 Μαρτίου του 2010, την ίδια μέρα που οι Ghost κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους demo τραγούδια στο διαδίκτυο.[7] Ο Σεμπάστιαν ήταν επίσης συγγραφέας.

Ο Φορτζ δήλωσε ότι ως έφηβος «αναμφισβήτητα έσφιξε τα χέρια με τον Σατανά». Ανέφερε την αυστηρή θετή μητέρα του, την μοναξιά που ένιωθε στο σπίτι της και έναν ακόμη πιο αυστηρό και θρήσκο δάσκαλο που τον έκανε «να τρέξει με το κεφάλι στην αγκαλιά του διαβόλου».[7]

Ghost[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Forge παίζει ως ο πρωτότυπος Papa Emeritus, 2012

Από το 2006, ο Forge είναι ο επικεφαλής τραγουδοποιός και επιχειρηματίας του ροκ και χέβι μέταλ συγκροτήματος Ghost, μία μπάντα που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην άνοδο της φήμης και της δημοτικότητάς του, μετά από πολλά χρόνια συμμετοχής του σε άλλες underground μουσικές δραστηριότητες.[8] Κατά τη διάρκεια ζωντανών εμφανίσεων του συγκροτήματος, εμφανίζεται ως ο κύριος τραγουδιστής. Κάθε άλμπουμ έχει και έναν «νέο τραγουδιστή»: αρχικά οι Papa Emeritus I έως III—δαιμονικοί άντι-παπάδες—και στη συνέχεια ο Cardinal Copia, ο οποίος έγινε ο Papa Emeritus IV τον Μάρτιο του 2020. Ο Peter Hällje, πρώην μέλος του συγκροτήματος, ισχυρίστηκε ότι σχεδίασε τον Papa Emeritus το 2005, πριν από τη συγκρότηση των Ghost. Ο Hällje δεν παρουσιάστηκε ποτέ ως Papa Emeritus και συμφώνησε με τον Persner να του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει τον χαρακτήρα για το τότε νέο συγκρότημά του.[9] Για τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών, ο Forge φαίνεται, εκτός από τα φωνητικά, να παίζει και τα περισσότερα από τα άλλα μουσικά όργανα. Για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι το ντεμπούτο άλμπουμ του 2010, Opus Eponymous, ηχογραφήθηκε με έναν session drummer και τίποτα άλλο.

Το 2012, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στη γενέτειρα πόλη του συγκροτήματος, το Λινκόπινγκ της Σουηδίας, ο Papa Emeritus φαινομενικά αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν νέο τραγουδιστή, τον Papa Emeritus II, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ο Forge με άλλη στολή.[10] Το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος, Infestissumam, κυκλοφόρησε το 2013. Λόγω μιας δικαστικής διαμάχης για το όνομα του συγκροτήματος, αναγκάστηκαν να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ χρησιμοποιώντας το όνομα "Ghost BC" στις Ηνωμένες Πολιτείες.[11] Ο Forge έπαιξε ως Papa Emeritus II για αυτό το άλμπουμ, καθώς και για το επόμενο, If You Have Ghost (2013). Ο Papa Emeritus III παρουσιάστηκε το 2015 ώστε να συμπέσει με την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ του συγκροτήματος, Meliora .[12] Ο Papa Emeritus III αποσύρθηκε στο τέλος της περιοδείας Popestar 2016–2017 των Ghost (που τον έδιωξαν από τη σκηνή στο τέλος του τελικού σόου) και αμέσως μετά παρουσιάστηκε ένας νέος χαρακτήρας, ο Papa Emeritus Zero (τώρα γνωστός ως Papa Nihil).[13] Για το τέταρτο άλμπουμ του συγκροτήματος, Prequelle (2018), ο Forge υιοθέτησε μια νέα περσόνα, τον Cardinal Copia. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου σόου της περιοδείας για την υποστήριξη του τέταρτου άλμπουμ του συγκροτήματος, ο Cardinal Copia χρίστηκε και παρουσιάστηκε ως Papa Emeritus IV.[14]

Ο Forge που παίζει ως Papa Emeritus III το 2016

Παρά το γεγονός ότι η ανωνυμία είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα των Ghost, η ταυτότητα του Forge ως Papa Emeritus αποκαλύφθηκε μετά από μήνυση τον Απρίλιο του 2017 από πρώην μέλη των Ghost για μια διαμάχη για δικαιώματα.[15] Ισχυρίστηκαν επίσης ότι προσπαθούσε να μετατρέψει τους Ghost "από ένα συγκρότημα σε ένα σόλο έργο με μισθωτούς μουσικούς" σε έναν "υπόστατο και ξεδιάντροπο τρόπο".[16] Ο Forge το αμφισβήτησε, ισχυριζόμενος ότι οι Ghost "ήταν πάντα κάπως… Υποθέτω μια Bathory μπάντα, όπου υπήρχαν άνθρωποι που έπαιζαν ζωντανά, και οι άνθρωποι που έπαιζαν ζωντανά δεν [ήταν] απαραιτήτως οι ίδιοι που έπαιζαν στα άλμπουμ." Ο Forge ισχυρίστηκε ότι «καμία νομική συνεργασία» δεν υπήρξε ποτέ μεταξύ των άλλων μελών και του ίδιου. Πληρώνονταν με σταθερό μισθό για να παίξουν και να εκτελέσουν την εικόνα του συγκροτήματος με βάση οδηγίες του Forge.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Ghost Bio». AllMusic. 
  2. Lawson, Dom (April 11, 2013). «Ghost: Infestissumam – review». London: The Guardian. https://www.theguardian.com/music/2013/apr/11/ghost-infestissumam-review. Ανακτήθηκε στις June 26, 2018. 
  3. Arnold, Neil. «GHOST - Infestissumam». Metal Forces. http://www.metalforcesmagazine.com/site/album-review-ghost-infestissumam/. Ανακτήθηκε στις June 26, 2018. 
  4. «Iron Maiden Defy Age, Which Is Why They're Still One of Metal's Best Live Acts». It Djents. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2018. 
  5. «TOBIAS FORGE (a.k.a. PAPA EMERITUS): 'GHOST Was Never Formed As A Band'». Blabbermouth.net. 22 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2017. 
  6. (2018) Album notes for Prequelle. Loma Vista Recordings.
  7. 7,0 7,1 Bennett, J. (29 May 2018). «Ghost: The True Story of Death, Religion and Rock & Roll Behind Metal's Strangest Band». Revolver. https://www.revolvermag.com/music/ghost-true-story-death-religion-and-rock-roll-behind-metals-strangest-band. Ανακτήθηκε στις 31 May 2018. 
  8. 8,0 8,1 Childers, Chad (8 Ιουνίου 2017). «Ghost Frontman's Response Claims 'No Legal Partnership' Existed With Bandmates». Loudwire. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2017. 
  9. «Mannen bakom Ghosts huvudkaraktär: "Jag är alltså den förste Papa Emeritus – inte Tobias Forge"» [The man behind the main character of Ghost: "I am thus the first Papa Emeritus - not Tobias Forge"]. BaraMetal (στα Σουηδικά). 14 Ιουνίου 2017. 
  10. Shaw, Zach (17 Δεκεμβρίου 2012). «Ghost Introduce "New" Papa Emeritus During Hometown Show… Wait, What?». Metal Insider. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017. 
  11. Hartmann, Graham (4 Φεβρουαρίου 2013). «Ghost B.C. Unveil 'Infestissumam' Release Date + 2013 North American Tour With Ides of Gemini». Loudwire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017. 
  12. Childers, Chad (16 Ιουλίου 2015). «Ghost Unveil 'New' Leader Papa Emeritus III». Loudwire. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017. 
  13. Childers, Chad (1 Οκτωβρίου 2017). «Ghost's Papa Emeritus III Plays Final Show, Transition to New "Papa" Begins». Loudwire. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2017. 
  14. «Ghost Introduces Papa Emeritus IV At Final Concert Of 'Prequelle' Album Cycle: Video, Photos». Blabbermouth.net. 3 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2020. 
  15. NeilStein, Vince (6 Απριλίου 2017). «Four Former Members of Ghost Reveal Identities, Speak Out About Lawsuit Against Tobias Forge ("Papa Emeritus")». MetalSucks. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017. 
  16. «Former Ghost Members Accuse Singer Of Trying To 'Shamelessly' Turn 'Band' Into 'Solo Project'». Blabbermouth.net. 6 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Tobias Forge στο Wikimedia Commons