Τσεχοσλοβακική Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Τσεχοσλοβακική Τηλεόραση (ČST) ιδρύθηκε την 1η Μαΐου 1953 στην Τσεχοσλοβακία. Λειτουργούσε μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 1992 προς την 1η Ιανουαρίου 1993, όταν η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο έγχρωμων μεταδόσεων
Το κτίριο της Česká televize (τσεχική τηλεόραση) στην Πράγα

Η ČST ξεκίνησε ως ενιαίο κανάλι, μεταδίδοντας πρόγραμμα καθημερινά για λίγες ώρες. Η πρώτη μετάδοση προγράμματος ήταν μια μικρή παράσταση από τον Φράντισεκ Φιλίποφσκι την 1η Μαΐου 1953. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1955, μεταδόθηκε η πρώτη ζωντανή εκπομπή με έναν αγώνα χόκεϊ επί πάγου από την Πράγα.[1]

Όπως όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης στην Κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία, ο σταθμός υπόκειντο σε μεγάλη λογοκρισία. Ωστόσο, ως μέρος της διαδικασίας κοινωνικής απελευθέρωσης, το 1968, για λίγες μέρες το ČST προέβαλλε εκπομπές για την Άνοιξη της Πράγας. Ωστόσο, το 1969, το κανάλι επέστρεψε στο ίδιο καθεστώς λογοκρισίας όπως και προηγουμένως, το οποίο επηρέασε και τα υπόλοιπα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Έναρξη δεύτερου καναλιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Μαΐου του 1970, η Τσεχοσλοβακική Τηλεόραση άρχισε να εκπέμπει ένα δεύτερο κανάλι, το ČST TV2.[2]

Μετακίνηση σε έγχρωμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Μαΐου του 1973 το κανάλι υπέστη τεχνικές βελτιώσεις, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες τακτικές έγχρωμες εκπομπές στο TV2. Το πρώτο κανάλι ακολούθησε δύο χρόνια μετά.

Στο τέλος της δεκαετίας, το 1979, εγκαινιάστηκε ένα κτίριο και ένα στούντιο στο Κάβτσι χόρι της Πράγας, το οποίο στέγαζε το τμήμα ειδήσεων της ČST.

Διαίρεση του ČST TV2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το Νοέμβριο του 1989, το κανάλι αναμορφώθηκε ριζικά. Το πρώτο πρόγραμμα μετονομάστηκε σε F1 (ομοσπονδιακό κανάλι), ενώ το δεύτερο πρόγραμμα διασπάστηκε στο ČTV (Τσεχία) και S1 (Σλοβακία). Στις 14 Μαΐου 1990 εγκαινιάστηκε ένα τρίτο τσεχικό κανάλι, γνωστό ως ΟΚ3 (τσεχία: Otevřený kanál tři, ελληνικά: Ανοικτό Κανάλι τρία), χρησιμοποιώντας τις συχνότητες που προορίζονταν για τα σοβιετικά κανάλια. Ένα παρόμοιο κανάλι για τους Σλοβάκους τηλεθεατές, το ΤΑ 3, δημιουργήθηκε στις 6 Ιουνίου 1991 (εξέπεμψε από τον Αύγουστο του 1991 έως τον Ιούλιο του 1992).

Βελούδινη Επανάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της βελούδινης Επανάστασης, το προσωπικό της ČST μπήκε στο πλευρό των διαδηλωτών πολύ γρήγορα, επιτρέποντας τους να διαδώσουν σημαντικά μηνύματα. Επίσης προβλήθηκαν έκτακτες εκπομπές από τις διαδηλώσεις.

Βελούδινο διαζύγιο και επίδραση στη Τσεχοσλοβακική τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ČST εξαφανίστηκε μαζί με την Τσεχοσλοβακία στις 31 Δεκεμβρίου 1992. Ο διάδοχος του στην Τσεχική Δημοκρατία είναι η Τσεχική τηλεόραση. Ο διάδοχος στη Σλοβακία είναι η Slovenská televízia.

Στο τέλος του 1992, λόγω της διάσπασης της Τσεχοσλοβακίας σε δύο ανεξάρτητα κράτη, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία, η ČST έκλεισε. Οι νέοι φορείς που προέκυψαν είναι οι παρακάτω:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Analýza mediálneho trhu v Slovenskej republike» (PDF) (στα Σλοβακικά). 2014. σελ. 42. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 30 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2019. 
  2. «Ceska Televize Prehistorie». Česka Televize. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]