Τσαμαρέλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυποποιημένη τσαμαρέλλα που διατίθεται στο εμπόριο.

Η τσαμαρέλλα είναι παραδοσιακό κυπριακό προϊόν και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη αλλαντικών της χώρας.[1]

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την παρασκευή της τσαμαρέλλας χρησιμοποιείται κρέας ώριμης κατσίκας ή τράγου (ολόκληρο το ζώο χωρίς τα κόκαλα σε αντίθεση με την παρασκευή του αποχτιού όπου τα κόκαλα διατηρούνται).[2] Αποτελείται από μεγάλα κομμάτια αλατισμένου κρέατος, το οποίο ωριμάζει στον ήλιο για μερικές μέρες αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες. Ακολούθως τοποθετείται σε ζεστό νερό, το καρυκεύουν με ξερή ρίγανη και έπειτα εκτίθεται στον ήλιο για ακόμη μία μέρα. Είναι σχετικά μαλακή και έχει έντονη αλμυρή γεύση.[2] Συνηθίζεται να αποτελεί συνοδευτικό για τη ζιβανία και για άλλα ποτά.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τσαμαρέλλα, όπως και σχεδόν όλα τα κυπριακά αλλαντικά, παρασκευάζονταν κατά τα παλιότερα χρόνια στα χωριά της Μαραθάσας, της Πιτσιλιάς και της Πάφου. Επιπλέον ήταν η μέθοδος διατήρησης του κρέατος μέχρι την εισαγωγή των ψυγείων. Συγκεκριμένα έβαζαν την τσαμαρέλλα στις λεγόμενες αρμαρόλες, δηλαδή σε ξύλινα ντουλάπια με δικτυωτό σύρμα ώστε τα τρόφιμα από τη μια να αερίζονται και από την άλλη να προστατεύονται από τα διάφορα έντομα.[2] Σήμερα κατέχει τον τίτλο «Presidium» στον οργανισμό Slow Food.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιάγκου, Βαρβάρα. «Σφαγή χοίρου & Παρασκευή παραδοσιακών αλλαντικών». Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Λαζάρου, Στάλω· Δημητρίου, Δήμητρα. «Τσαμαρέλλα». Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2015.