Τσίνα Ματσάδο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσίνα Ματσάδο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Δεκεμβρίου 1929[1]
Σαγκάη
Θάνατος18  Δεκεμβρίου 2016
Stony Brook
Αιτία θανάτουνόσος
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταfashion editor
μοντέλο[2]

Η Τσίνα Ματσάδο (Noelie Dasouza Machado, 25 Δεκεμβρίου 192918 Δεκεμβρίου 2016) ήταν μοντέλο, εκδότρια και τηλεοπτική παραγωγός κινεζικής και πορτογαλικής καταγωγής. Ήταν η πρώτη μη-λευκή που εμφανίστηκε σε εξώφυλλο μεγάλου αμερικανικού περιοδικού μόδας, το Φεβρουάριο του 1959 στο Harper's Bazaar[3].

Ζωή και σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Noelie Dasouza Machado γεννήθηκε στη Σαγκάη της Κίνας από Πορτογάλο πατέρα και Κινέζα μητέρα. Η γιαγιά της ήταν από την Γκόα. Οι γονείς της γνωρίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένειά της ταξίδεψε στην Αργεντινή, το Περού και την Ισπανία. Σε ηλικία 19 ετών, γνώρισε τον Ισπανό ταυρομάχο, Luis Miguel Dominguin. Όταν η σχέση με τον Dominguin τελείωσε, η Ματσάδο μετακόμισε στο Παρίσι και βρήκε δουλειά ως μοντέλο για τον Hubert de Givenchy.

Σε αυτό το διάστημα άλλαξε το όνομα της σε Τσίνα. Στη συνέχεια, εργάστηκε για τον Christian Dior, τον Oleg Cassini και τον οίκο Balenciaga. Εργάστηκε για τον οίκο Givenchy για τρία χρόνια και κατά τη διάρκεια, έγινε το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο στην Ευρώπη, κερδίζοντας $1.000 την ημέρα.

Το 1957, παντρεύτηκε την ηθοποιό Martin LaSalle, ο γιος ενός διπλωμάτη, και φοιτητής της πολιτικής επιστήμης στη Σορβόννη, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Παρίσι. Παρ ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, τον άφησε για το βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό, Γουίλιαμ Χόλντεν. Έπειτα επέστρεψε στον LaSalle για να τον παντρευτεί. Το ζευγάρι τελικά εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου η Ματσάδο γνώρισε την Νταϊάνα Βρίλαντ και μέσω της Βρίλαντ, τον Ρίτσαρντ ΆΒεντον, με τον οποίο είχε αναπτύξει μια πολύ στενή φιλία. Σύμφωνα με δηλώσεις της, ο Άβεντον ήταν για εκείνη "ο μεγαλύτερος μέντορας στη ζωή της". 

Οι φωτογραφίες της Ματσάδο από τον Άβεντον ήταν αυτές που δημοσιεύθηκαν το Φεβρουάριο του 1959 στο τεύχος του Harper's Bazaar.

"Ήταν το 1958 και οι εκδότες λέγανε "δεν μπορώ να βάλω αυτό το κορίτσι στο περιοδικό. Όλοι στο Νότο θα σταματήσουν τις συνδρομές και κανείς δεν θα θέλει να διαφημιστεί μαζί μας!". Οι φωτογραφίες όμως, δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο του 1959, επειδή — και το έμαθα αυτό 20 χρόνια αργότερα— ότι ο Ντικ είχε απειλήσει να παραιτηθεί αν δεν τις χρησιμοποιήσουν!" 

Η επιτυχία της Ματσάδο άνοιξε τον δρόμο για τις επόμενες γενιές των έγχρωμων μοντέλων, από την Iman και την Ναόμι Κάμπελ στη Jourdan Dunn και τη Sessilee Lopez.

Η Ματσάδο εργάστηκε για τον Άβεντον αποκλειστικά και μόνο για τρία χρόνια πριν δουλέψει στο Harper's Bazaar ως Senior Fashion Editor και έπειτα ως Διευθύντρια Μόδας[4].Το 1989, είχε προστεθεί στη Διεθνής Λίστα με τους πιο Καλοντυμένους.

Η Ματσάδο απεβίωσε στις 18 Δεκεμβρίου του 2016, μια εβδομάδα πριν τα 87η γενέθλια, στο Νοσοκομείο Stony Brook από καρδιακή προσβολή.


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 historygreatest.com/china-machado-chinese-fashion-model-dead.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  3. Foley (March 2010)
  4. Yuan, Jada (14 Αυγούστου 2011). «I Didn't Think of Myself As Good-Looking at All». New York Magazine. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014.