Τριμορφισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη βιολογία, τριμορφισμός είναι η ύπαρξη σε ορισμένα φυτά και ζώα τριών διαφορετικών μορφών, ιδίως σε σχέση με τα αναπαραγωγικά όργανα.

Στα τρίμορφα φυτά υπάρχουν τρεις μορφές, οι οποίες διαφέρουν ως προς το μήκος των στημόνων και των στημόνων, ως προς το μέγεθος και το χρώμα των γυρεόκοκκων και ως προς ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά- και, καθώς σε καθεμία από τις τρεις μορφές υπάρχουν δύο σειρές στημόνων, οι τρεις μορφές διαθέτουν συνολικά έξι σειρές στημόνων και τρία είδη στημόνων. Τα όργανα αυτά είναι τόσο αναλογικά σε μήκος μεταξύ τους ώστε οι μισοί στήμονες σε δύο από τις μορφές να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το στίγμα της τρίτης μορφής. Για να επιτευχθεί πλήρης γονιμότητα με αυτά τα φυτά, είναι απαραίτητο το στίγμα του ενός να γονιμοποιηθεί από γύρη που λαμβάνεται από στήμονες αντίστοιχου ύψους σε άλλη μορφή. Ως εκ τούτου, έξι ενώσεις είναι νόμιμες, δηλαδή πλήρως γόνιμες, και 12 είναι παράνομες ή λιγότερο ή περισσότερο άγονες. Ο Wallace έδειξε ότι τα θηλυκά ορισμένων πεταλούδων από το Αρχιπέλαγος της Μαλαισίας εμφανίζονται σε τρεις εμφανώς διακριτές μορφές χωρίς ενδιάμεσους συνδέσμους.

Στην κρυσταλλογραφία, ο τριμορφισμός αναφέρεται στην εμφάνιση ορισμένων μορφών σε ορυκτά που έχουν την ίδια χημική σύσταση, αλλά αναφέρονται σε τρία συστήματα κρυστάλλωσης.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κείμενο από τη Νέα Εγκυκλοπαίδεια του Collier (1921).