Τρίτωνας ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρίτωνας
ΕκβολέςΑλφειός
ΧώραΕλλάδα

Ο Τρίτωνας είναι μικρός ποταμός της Ηλειας και ένας από τους παραποτάμους του Αλφειού. Ο Τρίτων Ηλείας πηγάζει από το όρος Μίνθη και κατά την πορεία του περνά κοντά από την αρχαία Αλίφειρα. Στην περιοχή της σημερινής ιεράς μονής Σεπετού σχηματίζει μικρό φαράγγι με καταρράκτες[1]. Συναντά τον Αλφειό και χύνεται σε αυτόν στο χωριό Ηραία.

Σύμφωνα με μία εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας είναι ο αρχαίος ποταμός Τρίτωνας όπου γεννήθηκε η θεά Αθηνά.[2]

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ο ποταμός Τρίτων σύμφωνα με την μυθολογία τόπος γέννησης της θεάς Αθηνάς, της αποκαλούμενης Τριταγένειας (αυτής που γεννήθηκε στον ποταμό Τρίτωνα ή κατά τον Ηρόδοτο στην Τριτωνίδα λίμνη). Η θέση του μυθολογικού Τρίτωνα δεν είναι γνωστή και έχει τοποθετηθεί σε διάφορες περιοχές, όπως η Βοιωτία, η Αρκαδία ή η Λιβύη. Σύμφωνα με το Διόδωρο το Σικελιώτη αναφέρεται: «Μυθολογούσι δε και την Αθηνάν κατά την Κρήτην εκ Διός εν τας πηγάς του Τρίτωνος ποταμού γεννηθήναι, διό και Τριτογένειαν ονομασθήναι.» ( μτφ.Αναφέρουν το μύθο, ότι και η Αθηνά γεννήθηκε στην Κρήτη, από τον Δία, στις πηγές του ποταμού Τρίτωνα και γι αυτό λεγόταν Τριτογένεια»). Κατά τον Ηρόδοτο η θεά Αθηνά είναι κόρη του Ποσειδώνα και της Τριτωνίδας λίμνης (Δ 180). Ο Ρόμπερτ Πάσλεϊ ταύτισε τον μυθολογικό Τρίτωνα με τον ποταμό Γιόφυρο, ο οποίος βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου, στην Κρήτη.[3]

Στις πηγές του Τρίτωνα και κοντά στην πόλη Θέναι ή Θένναι (ίσως σημερινός Σαμπάς[εκκρεμεί παραπομπή]) έπεσε ο ομφάλιος λώρος του Δία ως μωρού κατά τη μεταφορά του από το Δικταίο στο Ιδαίο άντρο.[εκκρεμεί παραπομπή] Η περιοχή ονομάστηκε Ομφάλιο Πεδίο και σήμερα είναι η περιοχή Πεδιάδα Ηρακλείου[εκκρεμεί παραπομπή]. Είναι πιθανό η Τριτωνίδα λίμνη να είναι η γνωστή λίμνη και το σπήλαιο Νεραϊδόσπηλιος[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μονή Σεπετού, Αρχαία Αλιφείρα, φαράγγι Τρίτωνα, καταρράκτες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2013. 
  2. «River Trekking». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2013. 
  3. «Ποταμός Γιόφυρος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2017.