Τρίμερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το τρίμερ είναι ένα είδος κοπτικού μηχανήματος για το τριμάρισμα των τριχών. Η διαφορά του από την απλή ξυριστική μηχανή είναι ότι έχει τη δυνατότητα να κόβει την τρίχα σε διάφορα μεγέθη και όχι απλώς να την  κόβει κοντά στη ρίζα. Τα τρίμερ προορίζονται κυρίως για χρήση στο πρόσωπο και στο σώμα. Δεν είναι προορισμένα για κούρεμα, καθώς το τριχωτό της κεφαλής έχει διαφορετική σύσταση και πυκνότητα από αυτήν του προσώπου και του σώματος.

Ξυριστική μηχανή vs Trimmer[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ξυριστική μηχανή και το τρίμερ, είναι ουσιαστικά ίδιες συσκευές από πλευράς κατασκευής. Η βασική διαφορά τους έγκειται στη χρήση για την οποία καθένα από αυτά προορίζεται, αλλά και στις λεπίδες τους.

Οι ξυριστικές μηχανές προορίζονται ειδικά και μόνο για ξύρισμα. Η ισχύς τους είναι χαμηλότερη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τέλεια απομάκρυνση της τρίχας (το λεγόμενο ξύρισμα «γυαλί»). Τα τρίμερ από την άλλη, δεν προορίζονται για βαθύ ξύρισμα. Είναι εξοπλισμένα με ειδικά χτενάκια για τη σωστή περιποίηση και το κόψιμο των γενιών, σε επιθυμητά σχήματα και μεγέθη. Ώστε ακόμη κι εάν κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ξυριστική μηχανή σε γένια μεγαλύτερα από αυτά μερικών ημερών, θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει το τρίμερ, που είναι πιο ισχυρό και ύστερα να ξυρίσει.

Είδη τρίμερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη τρίμερ, τα οποία έρχονται να καλύψουν πληθώρα αναγκών. Υπάρχουν τα κλασικά τρίμερ για το μούσι και τη γενειάδα, υπάρχουν τρίμερ για τη μύτη και τα αυτιά, γυναικεία τρίμερ, τρίμερ για το σώμα κλπ. Πολλά μάλιστα από τα τρίμερ σύγχρονης εποχής, έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν κεφαλές, ενώ περιλαμβάνουν και πληθώρα από εξαρτήματα, χτενάκια και σκάλες. Με τον τρόπο αυτό μεταμορφώνονται σε πραγματικά πολυμηχανήματα, καθώς εκτός από τη χρήση τους ως τρίμερ, είναι σε θέση να αντικαταστήσουν όχι μόνο την ξυριστική μηχανή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και την κουρευτική. Από πλευράς λειτουργίας υπάρχουν τέσσερεις διαφορετικοί τύποι τρίμερ: τρίμερ ρεύματος, επαναφορτιζόμενα, ρεύματος / επαναφορτιζόμενα και τρίμερ μπαταρίας.

Καθώς μάλιστα η χρήση του τρίμερ είναι απλή και ασφαλής, συνήθως συστήνονται για χρήση από εφήβους, προς αποφυγήν κοψιμάτων ή τραυματισμών. Τα έφηβα αγόρια χρησιμοποιούν συνήθως το τρίμερ για το πρόσωπο, ενώ τα κορίτσια για τις μασχάλες και άλλα σημεία με ήπια τριχοφυΐα.

Αθλητισμός και τρίμερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί αθλητές, όπως κολυμβητές, δρομείς και ποδηλάτες, καλούνται να αφαιρέσουν την περιττή τριχοφυΐα από το σώμα τους, προκειμένου να έχουν καλύτερες αποδόσεις. Η αλήθεια είναι ότι η περιποίηση σώματος δεν είναι θέμα μόνο απόδοσης και επίδοσης, αλλά κυρίως υγείας και υγιεινής.

Για παράδειγμα, οι ποδηλάτες πέφτουν συχνά και είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μόλυνσης των τραυμάτων, αν υπάρχει τριχοφυΐα στο σημείο του τραυματισμού. Η έλλειψη τριχοφυΐας στα πόδια, επίσης, κάνει πιο εύκολη τη φροντίδα των άκρων τους (μασάζ και εφαρμογή κρεμών και σκευασμάτων), που πολλοί χρειάζονται μετά τις προπονήσεις, αλλά και τους αγώνες. Επίσης, λόγω αεροδυναμικής, το τριμάρισμα των ποδιών βοηθά στην αύξηση της ταχύτητάς τους. Φυσικά, μπορεί να πρόκειται για μια βελτίωση δεκάτων του δευτερολέπτου, αλλά σε έναν αγώνα ωρών, το άθροισμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα ίδια ισχύουν σε γενικές γραμμές και για τους δρομείς. Λίγο διαφορετική είναι η περίπτωση των κολυμβητών. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το τριμάρισμα βοηθάει σημαντικά τους κολυμβητές, καθώς μειώνεται η αντίσταση μέσα στο νερό. Τέλος, για κάποιους είναι και θέμα εμφάνισης.

Τα αθλητικά ρούχα άλλωστε, που έχουν σχεδιαστεί για καλύτερες επιδόσεις σε αθλήματα όπως η ποδηλασία και ο στίβος, ή στην κολύμβηση, έχουν στενή εφαρμογή στο σώμα. Οι τρίχες δημιουργούν μια επιπρόσθετη επιφάνεια μεταξύ του δέρματος και του υλικού και καθώς η αθλητική στολή τρίβεται, δημιουργείται ερεθισμός και δυσφορία. Συνήθεις περιοχές που τριμάρουν οι αθλητές, είναι αυτές των χεριών, ποδιών, στήθους, κεφαλής και παλάμης.

Μοντέρνο Στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα τέλη της δεκαετίας του 2010 και ιδίως από τις αρχές της δεκαετίας του 2020, το επιμελώς ατημέλητο look στους άνδρες έγινε η απόλυτη μόδα. Το πιο μακρύ μαλλί, η μακριά γενειάδα και το περιποιημένο μούσι στιγμάτισαν την εποχή. Το τρίμερ είναι το ιδανικό εργαλείο για την απόκτηση ενός τέτοιου μοντέρνου στυλ. Προκειμένου η γενειάδα να παραμείνει υγιής και κομψή, είναι απαραίτητο ένα καλό εργαλείο τριμαρίσματος, για την απομάκρυνση των άναρχων τριχών, τη διατήρηση ενός σταθερού μήκους, την λεπτομερή περίμετρο και την οριοθέτηση της γραμμής στον λαιμό. Με την πληθώρα επιλογών που προσφέρουν τα σύγχρονα τρίμερ, ο χρήστης μπορεί να επιμεληθεί της γενειάδας του, επιλέγοντας ο ίδιος το μήκος που επιθυμεί και δίνοντας το σχήμα που θέλει. Μάλιστα, η χρήση του τρίμερ συνδυάζεται απόλυτα με το shaver, το οποίο βοηθά στην ολοκλήρωση της εμφάνισης, λειαίνοντας τις τρίχες στα σημεία που δεν είναι επιθυμητές, δίνοντας στο μούσι τέλειο σχήμα και περίγραμμα, ενώ καθαρίζει σε βάθος, αφήνοντας το δέρμα απαλό.



Γυναικεία τρίμερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εύχρηστα εργαλεία trimming όμως δεν απευθύνονται αποκλειστικά στους άνδρες. Υπάρχουν τρίμερ ειδικά σχεδιασμένα για τις γυναικείες ανάγκες. Τα τρίμερ αυτά προορίζονται για τη φροντίδα της γυναικείας τρίχας, προστατεύοντας παράλληλα το πιο ευαίσθητο γυναικείο δέρμα. Τα περισσότερα από αυτά συνοδεύονται από πληθώρα εξαρτημάτων και κεφαλών, προκειμένου να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες, όπως τριμάρισμα σε φρύδια, πρόσωπο, αυτιά, αλλά και ευαίσθητες περιοχές, όπως οι μασχάλες, το μπικίνι κλπ. Ουσιαστικά πρόκειται για μία καλλυντική συσκευή για την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από το γυναικείο σώμα με απόλυτη ακρίβεια.




Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία WAHL, πρωτοπόρος στα κοπτικά, ήδη από το 1919, λάνσαρε το πρώτο τρίμερ για μύτη και αυτιά το 1975. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1984, η ίδια εταιρεία σχεδίασε και κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο παγκοσμίως τρίμερ προσώπου που λειτουργούσε με μπαταρία. Μέχρι το 1990, είχε κυκλοφορήσει στην αγορά μία πλήρη και ολοκληρωμένη σειρά τρίμερ προσώπου και σώματος.

Κι άλλες εταιρείες ακολούθησαν και μέσα σε μερικές δεκαετίες το τρίμερ είχε γίνει απαραίτητο εργαλείο για την ανδρική, αλλά και τη γυναικεία περιποίηση. Μάλιστα, η ίδια εταιρεία Wahl, το έτος 2001 λάνσαρε το μοντέλο Trim N Vac – το πρώτο τρίμερ που χρησιμοποιούσε σύστημα απορρόφησης των τριχών, το οποίο κατοχυρώθηκε ως πατέντα από την Wahl. Το προϊόν αυτό είχε τη δυνατότητα να ρουφάει τις τρίχες που κόβονταν, όπως θα έκανε μία ηλεκτρική σκούπα.