Το στιγματισμένο ρόδο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το στιγματισμένο ρόδο
The Rose Tattoo
ΣκηνοθεσίαΝτάνιελ Μαν
ΠαραγωγήΧαλ Ουόλις
ΣενάριοΧαλ Κάντερ
Τένεσι Ουίλιαμς
Βασισμένο σεστο Τριαντάφυλλο στο στήθος (θεατρικό), του Τένεσι Ουίλιαμς
ΠρωταγωνιστέςΆννα Μανιάνι
Μπαρτ Λάνκαστερ
Μαρίσα Παβάν
Τζο Βαν Φλιτ
ΜουσικήΆλεξ Νορθ
ΦωτογραφίαΤζέιμς Γιονγκ Χάου
ΜοντάζΟυόρεν Λο
ΕνδυματολόγοςΊντιθ Χεντ
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή12 Δεκεμβρίου 1955 (ΗΠΑ)
Διάρκεια117΄
ΠροέλευσηΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλική
Ακαθάριστα έσοδα$4.2 εκατομμύρια[1]

Το στιγματισμένο ρόδο (πρωτότυπος τίτλος: The Rose Tattoo) είναι αμερικανική κωμική - δραματική ταινία του 1955, βασισμένη στο θεατρικό του Τένεσι Ουίλιαμς Τριαντάφυλλο στο στήθος σε διασκευή σεναρίου από τον ίδιο τον Ουίλιαμς σε συνεργασία με τον Χαλ Κάντερ και σκηνοθεσία από τον Ντάνιελ Μαν. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι: Άννα Μανιάνι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Μαρίζα Παβάν και Τζο Βαν Φλιτ. Η ταινία προτάθηκε για 8 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και χάρισε στην Άννα Μανιάνι το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ηρεμία στις ζωές των κατοίκων μιας ιταλοαμερικανικής γειτονιάς της Λουιζιάνας αναταράζεται όταν ο Ροζάριο Ντέλλε Ρόζε, οδηγός φορτηγού, σκοτώνεται στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την αστυνομία που τον κυνηγάει για λαθρεμπόριο. Μετά το θάνατό του, η έγκυος σύζυγός του, Σεραφίνα Ντέλλε Ρόζε (Άννα Μανιάνι) χάνει το μωρό και σιγά σιγά κλείνεται στον εαυτό της και απομακρύνεται από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να πείσει και την κόρη της Ρόζα (Μαρίζα Παβάν) να κάνει το ίδιο. Την ημέρα της αποφοίτησής της όμως, η Ρόζα επαναστατεί και συνάπτει δεσμό με τον ναυτικό Τζακ Χάντερ (Μπεν Κούπερ), προκαλώντας την οργή της μητέρας της. Την ίδια μέρα η Σεραφίνα πληροφορείται για τον παράνομο δεσμό του συζύγου της με την Εστέλ Χόενγκαρτεν (Βιρτζίνια Γκρέι) και γνωρίζεται με τον Αλβάρο Μάντζακαβαλο (Μπαρτ Λάνκαστερ), έναν γοητευτικό και αθλητικό νέο, ο οποίος της θυμίζει τον άνδρα της και της ξυπνάει ζωώδη ένστικτα.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμπνευσμένος από την περσόνα της Άννα Μανιάνι, ο Τένεσι Ουίλιαμς έγραψε το θεατρικό του Τριαντάφυλλο στο Στήθος (A Rose Tattoo) το 1951, με σκοπό να αναθέσει τον κεντρικό ρόλο, εκείνον της Ιταλίδας χήρας, Σεραφίνα, στην αξέχαστη ηθοποιό. Η Μανιάνι όμως δεν ήξερε αγγλικά και δε μπόρεσε να ερμηνεύσει το ρόλο στο Μπρόντγουεϊ,[2] έτσι πήρε τη θέση της η Μορίν Στέιπλετον, που τιμήθηκε με βραβείο Τόνι για την ερμηνεία της. Ο Ίλαι Γουάλακ ερμήνευσε το ρόλο του Αλβάρο Μαντζακαβάλο και τιμήθηκε επίσης με βραβείο Τόνι για την ερμηνεία του. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Μανιάνι είχε μάθει αγγλικά κι ήταν έτοιμη να αναλάβει το ρόλο στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού[2]. Η συμμετοχή της στην ταινία σηματοδότησε το ντεμπούτο της στον αμερικανικό κινηματογράφο και παρά το ερμηνευτικό της εύρος, η ηθοποιός ήταν αγχωμένη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων εφόσον αισθανόταν ανασφαλής λόγω της προσφοράς της στα αγγλικά. Για τον ίδιο λόγο δίστασε να ερμηνεύσει μερικά χρόνια αργότερα τον κεντρικό ρόλο στο θεατρικό ο Ο Ορφέας στον Άδη επίσης του Γουίλιαμς. Ο ρόλος πήγε για άλλη μια φορά στη Μορίν Στέιπλετον, ενώ η Μανιάνι ανέλαβε για άλλη μια φορά την κινηματογραφική εκδοχή του ρόλο στην ταινία Ο Φυγάς (A Fugitive Kind) στο πλευρό του Μάρλον Μπράντο και της Τζοάν Γούντγουορντ. Παρά τις ανασφάλειες που είχε η Μανιάνι όσον αφορά την ερμηνεία της, οι κριτικοί την αποθέωσαν και οι προσφορές για κινηματογραφικές εμφανίσεις στο Χόλιγουντ πληθύναν. Στη σκηνή όπου η Σεραφίνα ορμάει στο Καζίνο όπου δουλεύει η ερωμένη του μακαρίτη συζύγου της μπορεί κανείς να διακρίνει τον παραγωγό της ταινίας Χαλ Ουάλις, τον Τένεσι Ουίλιαμς και τον εραστή του Φρανκ Μέρλο.

Η ταινία έκανε εισπράξεις 4.2 εκατομμυρίων δολαρίων στις Η.Π.Α.[3]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακαδημία του αμερικανικού κινηματογράφου πρότεινε την ταινία για 8 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το οποίο έχασε από τον Μάρτι (Marty) του Ντέλμπερτ Μαν[4]. Η Άννα Μανιάνι βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, αλλά ήταν σίγουρη ότι δεν επρόκειτο να κερδίσει κι έτσι παρέμεινε στο σπίτι της στη Ρώμη. Όταν ανακοινώθηκε το όνομά της η ηθοποιός είχε ήδη πέσει για ύπνο και την ξύπνησε το τηλεφώνημα από τις Η.Π.Α. που της μετέδωσε τα χαρμόσυνα νέα. Αλλά η αγουροξυπνημένη και γεμάτο μεσογειακό ταμπεραμέντο Μανιάνι, πίστεψε ότι επρόκειτο για φάρσα. Όταν έκλεισε το τηλέφωνο άρχισε να πηδάει από τη χαρά της. Δυο χρόνια αργότερα βρέθηκε για άλλη μια φορά στη λίστα των υποψηφίων για την ερμηνεία της στην ταινία του Τζορτζ Κιούκορ Άγριος είναι ο Άνεμος (Wild is the Wind), όπου εμφανίστηκε στο πλευρό των Άντονι Κουίν και Τονι Φραντσιόζα.

Στην ταινία Το Στιγματισμένο Ρόδο όπως είναι και ο ελληνικός τίτλος διανομής του έργου, πρωταγωνιστούν επίσης ο Μπαρτ Λάνκαστερ και η Μαρίζα Παβάν, αδελφή της ηθοποιού Πιερ Άντζελι, που προτάθηκε για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της αλλά έχασε από την Τζο Βαν Φλιτ, (που όλως τυχαίως εμφανίζεται σε μικρό ρόλο στην εν λόγω ταινία) που κρίθηκε νικήτρια για την ερμηνεία της στην ταινία του Ελία Καζάν Ανατολικά της Εδέμ (East of Eden).

Βράβευση:

  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Άννα Μανιάνι
  • Φωτογραφίας, Ασπρόμαυρη ταινία – Τζον Γουόγκ Χάουι
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Χαλ Περέιρα, Τάμπι Λάρσεν, Σαμ Κόμερ & Άρθουρ Κραμς

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Χαλ Ουάλις
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Μαρίζα Παβάν
  • Κοστουμιών - Ίντιθ Χεντ
  • Μοντάζ - Γουόρεν Λόου
  • Μουσικής Επιμέλειας - Άλεξ Νορθ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 'The Top Box-Office Hits of 1956', Variety Weekly, January 2, 1957
  2. 2,0 2,1 Osborne, Robert (1994). 65 Years of the Oscar: The Official History of the Academy AwardsΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. London: Abbeville Press. σελ. 137. ISBN 1-55859-715-8. 
  3. 'The Top Box-Office Hits of 1956', Variety Weekly, January 2, 1957
  4. «The Rose Tattoo». New York Times. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]