Το Πράσινο Μίλι (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Πράσινο Μίλι
ΣκηνοθεσίαΦρανκ Ντάραμποντ
ΠαραγωγήWarner Bros.
ΣενάριοΦρανκ Ντάραμποντ
(σενάριο)
Στίβεν Κινγκ
(μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεΤο πράσινο μίλι
ΠρωταγωνιστέςΤομ Χανκς
Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν
Ντέιβιντ Μορς
Μπόνι Χαντ
Τζέιμς Κρόμγουελ
ΜουσικήΤόμας Νιούμαν
ΦωτογραφίαΝτέιβιντ Τάτερσαλ
ΜοντάζΡίτσαρντ Φράνσις-Μπρους
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros., Castle Rock Entertainment, Warner Bros. Pictures και Universal Studios
ΔιανομήWarner Bros. και Universal Studios
Πρώτη προβολήCountry flag 10 Δεκεμβρίου 1999
Country flag 11 Φεβρουαρίου 2000
Διάρκεια188 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Πράσινο Μίλι (αγγλικά: The Green Mile) είναι αμερικανική δραματική ταινία φαντασίας, παραγωγής 1999, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Φρανκ Ντάραμποντ. Αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος (1996) του Στίβεν Κινγκ.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Τομ Χανκς ως Πολ Έτζκομπ[1] και ο Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν ως Τζον Κόφι,[2] ενώ δευτερεύοντες ρόλους έχουν οι Ντέιβιντ Μορς, Μπόνι Χαντ και Τζέιμς Κρόμγουελ. Συμμετέχει επίσης ο Νταμπς Γκριρ στην τελευταία ταινία, ως ο ηλικιωμένος πλέον Πολ Έτζκομπ. Η ταινία διηγείται τη ζωή του Πολ Έτζκομπ ως δεσμοφύλακα της πτέρυγας των θανατοποινιτών κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1929 στις Ηνωμένες Πολιτείες και των υπερφυσικών γεγονότων στα οποία υπήρξε μάρτυρας.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 10 Δεκεμβρίου 1999. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς[3] ενώ έκανε και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με 286,8 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως.[4] Έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν, Καλύτερου Ήχου και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.[5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε έναν οίκο ευγηρίας στη Λουιζιάνα το 1999, ο Πολ Έτζκομπ αρχίζει να κλαίει ενώ παρακολουθεί την ταινία Τοπ χατ (Top Hat). Η ηλικιωμένη Ιλέιν δείχνει ενδιαφέρον και ο Πολ τής εξηγεί ότι η ταινία του θύμισε τα γεγονότα του 1935, τα οποία έλαβαν χώρα όταν ήταν αρχιδεσμοφύλακας στην πτέρυγα των θανατοποινιτών στις φυλακές Κολντ Μάουντεν, την οποία ονόμαζαν "Το Πράσινο Μίλι" επειδή λέγεται ότι οι θανατοποινίτες που οδηγούνται προς την εκτέλεσή τους, περπατούν το "τελευταίο μίλι" τους προς την ηλεκτρική καρέκλα.

Το 1935 ο Πολ επιτηρεί τους φύλακες Μπρούτους Χάουελ, Ντην Στάντον, Χάρι Τεργουίλιγκερ και Πέρσι Γουέτμορ.[6] Ο Πολ υποφέρει από μια σοβαρή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης και δέχεται τον Τζον Κόφι, έναν μαύρο άνδρα που είναι σωματικά επιβλητικός αλλά με διανοητικό πρόβλημα, στην πτέρυγά του. Ο Τζον καταδικάστηκε σε θάνατο μετά τον βιασμό και την δολοφονία δυο λευκών κοριτσιών. Ένας από τους άλλους κρατούμενους είναι εγγενής Αμερικανός που λέγεται Άρλεν Μπίτερμπακ, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονία και είναι ο πρώτος που εκτελείται. Ο Πέρσι προβάλλει μια σοβαρή σαδιστική εκδήλωση αλλά, ως ανιψιός της Πρώτης Κυρίας της Λουιζιάνας, δεν μπορούν οι άλλοι δεσμοφύλακες να τον κατηγορήσουν εύκολα. Είναι ιδιαίτερα καταχρηστικός απέναντι στον κρατούμενο Ντελακρουά, σπάει τα δάχτυλα του Ντελ με το κοντάρι του, σκοτώνει με το πόδι του ένα ποντίκι που ονομάζεται Κύριος Τζινγκλς, το οποίο ο Ντελ είχε υιοθετήσει, τον αποκαλεί συνεχώς ένα γκέι σκουλήκι και τελικά σαμποτάρει την εκτέλεσή του μέσω της απόφασής του να μη βρέξει το σφουγγάρι που χρησιμοποιούνταν για να μεταφερθεί η ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στο κεφάλι του Ντελ. Ο Ντελ πεθαίνει σφαδάζοντας.

Ο Τζον ξεκινά να επιδεικνύει υπερφυσικές δυνάμεις: θεραπεύει την λοίμωξη της ουροδόχου κύστης του Πολ, ανασταίνει τον Κύριο Τζινγκλς και θεραπεύει την Μελίντα Μουρς, σύζυγο του επικεφαλής των φυλακών, από έναν όγκο στο εγκέφαλο. Απελευθερώνει αυτή την τελευταία παθογόνα κατάσταση στον Πέρσι, ο οποίος υπό την επιρροή της πυροβολεί και σκοτώνει έναν άλλο κρατούμενο, τον κατά συρροήν δολοφόνο Γουίλιαμ Γουόρτον. Ο Γουόρτον ήταν από την πρώτη στιγμή της άφιξής του ταραχοποιός. Επιτέθηκε στους φρουρούς κατά την σύλληψή του, αργότερα προκάλεσε δυο φορές την δυσαρέσκεια κάνοντας τον Πολ να απαιτήσει από αυτόν να παραμείνει μέσα στα όρια του κελιού του, προσέβαλε τον Τζον για την καταγωγή του και κατηγορούσε τον Τζον ότι ήταν στην ουσία ο ίδιος υπεύθυνος για το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε. Τότε ο Τζον αποκάλυψε με μεταφυσικό τρόπο την πραγματική ιστορία στον Πολ και μόλις το έκανε αυτό, απελευθέρωσε επίσης την υπερφυσική του δύναμη στον Πολ. Εν τω μεταξύ ο Πέρσι είχε μπει σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Έχοντας πειστεί ότι ο Τζον ήταν αθώος και ότι είχε γίνει δικαστική πλάνη, ο Πολ αναφέρει στον Τζον ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τον αφήσουν να δραπετεύσει. Αν και απογοητευμένος που θα εκτελούνταν ενώ ήταν αθώος, ο Τζον αρνείται την προσφορά και λέει στον Πολ ότι επιθυμεί να πεθάνει καθώς βλέπει ότι ο κόσμος είναι σκληρός. Αναφέροντας ότι δεν είχε δει ποτέ στην ζωή του κάποια ταινία μέχρι τότε, ο Τζον παρακολουθεί το Τοπ χατ (Top Hat) ως τελευταία επιθυμία. Ο Τζον εκτελείται το ίδιο βράδυ, με τους δεσμοφύλακες να κλαίνε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά έχοντας αρνηθεί να φορέσει την κουκούλα καθώς φοβόταν το σκοτάδι.

Ο Πολ ολοκληρώνει την ιστορία αναφέροντας στην Ιλέιν ότι ο Τζον ήταν η τελευταία εκτέλεση που επόπτευσε μαζί με τον Μπρούτους. Μετά την εκτέλεση του Κόφι παραιτήθηκαν και οι δυο και ανέλαβαν θέσεις σε ιδρύματα ανηλίκων.

Η Ιλέιν συνειδητοποιεί ότι, για να έχει ο Πολ έναν μεγάλο γιο το 1935, θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο φαίνεται. Ο Πολ της αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα είναι 108 ετών. Όχι μόνο είναι ο ίδιος ζωντανός αλλά ότι είναι ακόμα ζωντανό και το ποντίκι του Ντελ, ο Κύριος Τζινγκλς. Ο Πολ αναρωτιέται ότι αν ο Κύριος Τζινγκλς παρέμεινε ζωντανός όλον αυτόν τον καιρό, πόσο καιρό θα πάρει για να έρθει ο δικός του θάνατος.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τομ Χανκς στο ρόλο του Πολ Έτζκομπ
  • Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν στο ρόλο του Τζον Κόφι
  • Μπόνι Χαντ στο ρόλο της Τζαν Έτζκομπ
  • Ντέιβιντ Μορς στο ρόλο του Μπρούτους "Μπρούταλ" Χάουελ
  • Νταγκ Χάτσισον στο ρόλο του Πέρσι Γουέτμορ
  • Σαμ Ρόκγουελ στο ρόλο του Γουίλιαμ "Άγριος Μπιλ" Γουάρτον
  • Μάικλ Τζίτερ στο ρόλο του Έντουαρντ "Ντελ" Ντρλακρουά
  • Τζέιμς Κρόμγουελ στο ρόλο του Χαλ Μουρς
  • Πατρίσια Κλάρκσον στο ρόλο της Μελίντα Μουρς
  • Μπάρι Πέπερ στο ρόλο του Ντιν Στάντον
  • Τζέφρεϊ ΝτεΜαν στο ρόλο του Χάρι Τεργουίλιγκερ
  • Χάρι Ντιν Στάντον στο ρόλο του Τουτ-Τουτ
  • Νταμπς Γκριρ στο ρόλο του Ηλικιωμένου Πολ Έτζκομπ
  • Γκάρι Σινίζ στο ρόλο του Μπερτ Χάμερσμιθ
  • Γουίλιαμ Σάντλερ στο ρόλο του Κλάους Ντέτερβικ
  • Γκράχαμ Γκριν στο ρόλο του Άρλεν Μπίτερμπακ
  • Μπιλ ΜακΚίνεϊ στο ρόλο του Τζακ Βαν Χέι
  • Ιβ Μπρεντ στο ρόλο της Ιλέιν Κόνελι

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία Ντάραμποντ (αγγλικά: Darabont) έκανε την προσαρμογή του σεναρίου μέσα σε οχτώ εβδομάδες.

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χανκς και η Ντάραμποντ συναντήθηκαν στην απονομή των Βραβείων Όσκαρ το 1994. Ο Στίβεν Κινγκ δήλωσε ότι οραματιζόταν τον Χανκς για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και χάρηκε όταν η Ντάραμποντ ανέφερε το όνομά του.

Ο Μορς δεν είχε μάθει τίποτα για το σενάριο μέχρι να του προταθεί ο ρόλος. Δήλωσε ότι έκλαιγε μέχρι να φτάσει στο τέλος του. Η Ντάραμποντ ήθελε τον Κρόμγουελ από την αρχή και αφού διάβασε το σενάριο, ο Κρόμγουελ συμφώνησε.

Ο Ντάνκαν ευχαρίστησε για τον ρόλο του στην ταινία τον Μπρους Γουίλις, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην ταινία Αρμαγεδδών τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με τον Ντάνκαν, ο Γουίλις τον σύστησε στην Ντάραμποντ αφότου ενημερώθηκε για την ανοιχτή πρόσκληση για τον ρόλο του Τζον Κόφι.

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 60.000.000 δολάρια,[4] η ταινία Το Πράσινο Μίλι έκανε άνοιγμα τριημέρου στη 2η θέση με 18 εκατομμύρια δολάρια.[4] Στο αμερικανικό box office οι συνολικές εισπράξεις άγγιξαν τα 136,8 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια.[4] Παγκοσμίως απέφερε 286,8 εκατομμύρια δολάρια.[4] Η ταινία είναι η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες που είναι βασισμένες σε βιβλία του Στίβεν Κινγκ, τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως.[7]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[5] Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικού Ρόλου Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν Υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο Φρανκ Ντάραμποντ Υποψηφιότητα
Μίξη Ήχου Ρόμπερτ Τζ. Λιτ, Έλιοτ Τάισον, Μάικλ Χέρμπικ & Γουίλι Ντ. Μπάρτον Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[8] Β' Ανδρικού Ρόλου Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν Υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Awards[9] Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Δευτεραγωνιστικό Ρόλο Υποψηφιότητα
Καλύτερη Συνολική Ερμηνεία από Καστ Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πράσινο Μίλι, Το». in.gr. 1 Ιανουαρίου 1999. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2024. 
  2. Γεροντόπουλος, Ηλίας (10 Δεκεμβρίου 2019). «Ο Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν θα 'ναι για πάντα ο άνθρωπος που βάδισε το Πράσινο Μίλι!». Provocateur. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2024. 
  3. «Το Πράσινο Μίλι στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2012. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 «Το Πράσινο Μίλι στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2012. 
  5. 5,0 5,1 «The 72nd Academy Awards (2000) Nominees and Winners». oscars.org. 26 Μαρτίου 2000. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2012. 
  6. Γεωργακόπουλος, Θοδωρής (12 Νοεμβρίου 2009). «Οι 10 Μεγαλύτεροι Μαλάκες Στην Ιστορία Του Σινεμά». Yupiii.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2024. 
  7. «Franchises Stephen King». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2012. 
  8. «The 57th Annual Golden Globe Awards (2000)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2012. 
  9. «The 6th Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. 12 Μαρτίου 2000. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]