Τηλέμαχος Ζαγρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Τηλέμαχος Ζαγρέας (γεννημένος ως Τηλέμαχος Ζιούρας[εκκρεμεί παραπομπή]) είναι Έλληνας μουσικός, συνθέτης και στιχουργός με καταγωγή από τον Παλαιό Παντελεήμονα Πιερίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τηλέμαχος Ζαγρέας γεννήθηκε το 1942[1] στον Παλαιό Παντελεήμονα Πιερίας. Σπούδασε φυσική ή φυσική και μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Μονάχου[εκκρεμεί παραπομπή]. Έζησε και εργάστηκε στην Γερμανία για μεγάλα χρονικά διαστήματα της ζωής του κατά τη διάρκεια των οποίων ανακάλυψε την αγάπη του για την αρχαία Ελληνική μυθολογία. Ενώ έγραφε ποίηση και έπαιζε μουσική από πολύ παλαιότερα, η καριέρα του στη μουσική ξεκίνησε με τον πρώτο δίσκο του «Ο Θρύλος» (γερμ. Legende, Raumer Records, 1996). Στην προσοχή πολλών φίλων της εναλλακτικής μουσικής θα έφτανε όμως μετά τον δίσκο του «Τον Λόγο έχει ο Ζεύς» (Olymporock. 2005), στον οποίο συμμετείχαν γνωστοί μουσικοί του έντεχνου. Λίγο καιρό αργότερα θα εμφανιζόταν ως προσκεκλημένος σε ζωντανές εμφανίσεις μουσικών όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί έναν χώρο πολιτισμού με το όνομα «Ολύμπιο Πνευματικό Κέντρο». Σήμερα ο Τηλέμαχος Ζαγρέας κατοικεί στην γενέτειρά του στον παλαιό Παντελεήμονα όπου και διοργανώνει τακτικά δράσεις, με θεματικές όπως ο μαρξισμός και η αρχαία ελληνική θεολογία.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία Τίτλος Εξώφυλλο Πληροφορίες
1996 Legende/ Ο θρύλος
1999 Schlangen Aller Länder/ Φίδια όλων των χωρών
2005 Τον λόγο έχει ο Ζεύς/ Olymporock
2008 Του ουρανού τα τέκνα/ Heaven's children
2012 Η κρίση του Κρόνου
2023 Ιάκχου Άσματα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]