Τζόρτζε Μπόντινοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόρτζε Μπόντινοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος12ος αιώνας ή 1131
Κωνσταντινούπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΚωνσταντίνος Μπόντιν
ΑδέλφιαΜιχάιλο Β΄ της Διόκλειας
ΟικογένειαΔυναστεία των Βογισλάβλιεβιτς

Ο Τζόρτζε/Γεώργιος, σερβ. Đorđe (άκμασε 1113-1131) από τον Οίκο του Βοϊσλαβιέβιτς ήταν βασιλιάς της Διόκλειας (περιοχής που σήμερα το βόρειο μέρος της ανήκει στο Μαυροβούνιο και το νοτιοδυτικό στην Αλβανία) το διάστημα 1113-18 και ξανά το 1125-31.

Η Διόκλεια είναι η Βοσνία και το Χουμ/Ζαχούμλιε. Ανατολικά είναι η Ράσκα/Σερβία. Χάρτης που δείχνει την περιοχή κατά τον 11ο-12ο αι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μπόντιν βασιλιά της Διόκλείας και της Γιακβίντας, κόρης του Αργυρίτζου πρωτοσπαθάριου στο Μπάρι.

Με τη μητέρα του αντιτέθηκε στην εξουσία του εξαδέλφου του Βλάντιμιρ Β΄ της Διόκλειας και της επιρροής της Ράσκας/Σερβίας στη Διόκλεια. Η Γιακβίντα και ο Τζόρτζε δηλητηρίασαν το 1118 τον Βλάντιμιρ Β΄ και ο Τζόρτζε στέφθηκε βασιλιάς το ίδιο έτος. Ως βασιλιάς σχεδίασε να εκκαθαρίσει τους συγγενείς του, που ενεργούσαν ως διεκδικητές τού θρόνου.

Αιχμαλώτισε τα παιδιά του κνεζ Μπράνισλαβ, ανεπιτυχώς: αυτά δραπέτευσαν στο Δυρράχιο, στον θείο τους Γκόισλαβ, που βρισκόταν εκεί. Όταν το άκουσε αυτό, ο Τζόρτζε αναγκάστηκε να αποσυρθεί στο κάστρο του Ομπλίκουους στο Τάραμποτς. Εν τω μεταξύ οι Ρωμαίοι είχαν κατακτήσει τα Σκόδρα/Σκούταρι και σύντομα την υπόλοιπη Διόκλεια. Η Γιακβίντα συνελήφθη στο Κότορ και εστάλη αιχμάλωτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου απεβίωσε.

Νικημένος ο Τζόρτζε διέφυγε στη Ράσκα, σηματοδοτώντας το τέλος της πρώτης βασιλείας του. Ο Ιωάννης Β΄ Κομνηνός ενθρόνισε τον Γκρούμπεσα, γιο τού Μπράνισλαβ, ως βασιλιά της Διόκλειας.

Μερικά έτη μετά, το 1125 ο Τζόρτζε, με τη βοήθεια των δυνάμεων της Ράσκας, επιτέθηκε στη Διόκλεια. Στη μάχη του Μπαρ που ακολούθησε, ο Γκρούμπεσα σκοτώθηκε και ο Τζόρτζε ανέκτησε το βασίλειό του. Ο Τζόρτζε αποφάσισε να μοιραστεί τον έλεγχο της Διόκλειας με τους αδελφούς τού Γκρούμπεσα, τον Ντράγκινα και τον Ντράγκιλα, με τους οποίους είχε φιλικές σχέσεις.

Με συμβουλή του Ντράγκιλα, ο Τζόρτζε εισέβαλε στη Ράσκια και την κατέκτησε. Ο Τζόρτζε αποφάσισε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Διόκλειας και κατέστρεψε κάθε συγγενή, που τόλμησε να τού αντιτεθεί. Συνέλαβε τον Μιχαήλ, γιο τού Βλάντιμιρ και τον Ντράγκιλα και τους φυλάκισε. Τους ακολούθησε ο Γκράντινια, αδελφός τού Ντράγκινα, που ήταν τότε στη Ζαχούμλιε.

Οι Ρωμαίοι, με τους συγγενείς του Τζόρτζε, κήρυξαν ακόμη μία φορά πόλεμο στη Διόκλεια. Οι Ρωμαϊκές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή της Διόκλειας από το Μπαρ ως τη Πόντγκορισα. Ωστόσο οι Ρωμαίοι έπρεπε να σταματήσουν την προέλασή τους, καθώς ο διοικητής του στρατού τους έπρεπε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τζόρτζε χρησιμοποίησε αυτό ως πλεονέκτημα και επιτέθηκε το Ομπλίκιουους, όπου είχαν οχυρωθεί οι συγγενείς του, αλλά δεν είχε επιτυχία: σύντομα Ρωμαϊκός στρατός επιτέθηκε μαζί με ενισχύσεις από τη Ράσκα. Με την παρουσία τού Ρωμαϊκού στρατού, ο Τζόρτζε και οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν στο οχυρό του στο Όμπλον. Ωστόσο οι δυνάμεις του εξεγέρθηκαν και το Όμπλο κατελήφθη. Ο Τζόρτζε μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Κωνσταντινούπολη, όπου φυλακίστηκε και απεβίωσε. Ο Γκράντινια στέφθηκε βασιλιάς της Διόκλειας από τους Ρωμαίους το 1131.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Кунчер, Драгана (2009). Gesta Regum Sclavorum. 1. Београд-Никшић: Историјски институт, Манастир Острог.
  • Живковић, Тибор (2009). Gesta Regum Sclavorum. 2. Београд-Никшић: Историјски институт, Манастир Острог.
  • Živković, Tibor (2008). Forging unity: The South Slavs between East and West 550-1150. Belgrade: The Institute of History, Čigoja štampa.