Τζουμάρ (χορός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζουμάρ
Χορευτές παρουσιάζουν τον χορό τζουμάρ πριν το 1947
Τοπικό όνομαਝੁੰਮਰ (Παντζάμπι)
ΕίδοςΠαραδοσιακός χορός

Ο τζουμάρ ή τζοομάρ (Παντζάμπι: ਝੁੰਮਰ), ο οποίος αποκαλείται επίσης και γκουμπάρ στην περιοχή Σανταλμπάρ, είναι μια ζωηρή μορφή μουσικής και χορού που προέρχεται από το Μουλτάν και το Μπαλοτσιστάν, αλλά άνθισε και σε περιοχές του Σανταλμπάρ της περιοχής του Παντζάμπ στο Πακιστάν. Έχει αργή και ρυθμική μορφή.

Η λέξη τζουμάρ προέρχεται από το τζουμ/τζοομ, το οποίο σημαίνει κουνιέμαι, ταλαντεύομαι. Τα τραγούδια επικαλούνται μια ποιότητα που θυμίζει ταλάντευση. Αν και το περιεχόμενο αυτών των τραγουδιών ποικίλει, είναι συνήθως τραγούδια αγάπης και συναισθημάτων. Ο τζουμάρ είναι ένας χορός έκστασης, χορεύεται συνήθως κατά τη διάρκεια γαμήλιων τελετών και αποτελεί μια ζωντανή επίδειξη της ευτυχίας. Ο χορός χορεύεται κυρίως από τους Μπαλόχι και ανθρώπους από το νότιο και κεντρικό Παντζάμπ. Η έμφαση του τζουμάρ είναι η αναδημιουργία των βηματισμών ζώων και πουλιών. Η κίνηση των ζώων, το όργωμα των χωραφιών, η σπορά και η συγκομιδή επιδεικνύονται στην αρχική τους εξέλιξη. Επίσης, ο χορός χορεύεται σε κύκλο στους τόνους συναισθηματικών τραγουδιών.

Χορευτικό στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τζουμάρ χορεύεται αποκλειστικά από άντρες και είναι κοινό χαρακτηριστικό του το να βλέπεις να τον χορεύουν τρεις γενιές - πατέρας, γιος κι εγγονός - μαζί σε γάμους. Ο χορός δεν περιέχει ακροβατικά, ενώ η κάθε περιοχή του Νότιου Παντζάμπ έχει τις δικές της παραλλαγές. Μόνο η κίνηση των χεριών θεωρείται η βασική δύναμη του χορού. Τα πόδια μετακινούνται ρυθμικά μπροστά και πίσω και οι στροφές γίνονται προς τα δεξιά. Μερικές φορές οι χορευτές τοποθετούν το αριστερό τους χέρι κάτω από τα πλευρά στα αριστερά και χειρονομούν με το δεξί τους χέρι.

Αυτός ο χορός δεν εξουθενώνει τους χορευτές και κανονικά χορεύεται στο φως του φεγγαριού στα χωριά, μακριά από κατοικίες. Κατά τη διάρκειά του, οι χορευτές αφήνουν έναν ήχο, Ντι Ντι, συγχρονισμένο με τον ρυθμό του χορού, κάτι το οποίο προσθέτει στην χάρη του. Στις ανατολικές περιοχές του Παντζάμπ, ο τζουμάρ έχει επίσης ενσωματωθεί στον χορό Μπάνγκρα.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τζουμάρ, κάθε ένας από τους οποίους έχει διαφορετική διάθεση και ως εκ τούτου συνοδεύει διαφορετικές περιστάσεις αναλόγως με την κυρίαρχη διάθεσή του. Αυτοί οι τύποι είναι:

  • Σατλούτζ Τζουμάρ (Satluj Jhoomar)
  • Μπις Τζουμάρ (Beas Jhoomar)
  • Τσενάμπ Τζουμαρ (Chenab Jhoomar)
  • Μουλτανί Τζουμάρ (Multani Jhoomar)
  • Τζουμάρ Τααρί (Jhoomar Taari)

Χορευτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ανεξαρτησία του Πακιστάν το 1947, αρκετοί χορευτές απομακρύνθηκαν και ο χορός άρχισε να εξαφανίζεται. Ωστόσο, ο Ποκχάρ Σινγκ (1916-2002) έμαθε τον χορό από τον θείο του και τον παρουσίαζε. Πριν τον θάνατό του, δίδαξε τον χορό σε μαθητές στο κολέγιο D.A.V. της Τζαλαλαμπάντ, στο Ανατολικό Παντζάμπ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]