Τζον Χούλντινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Χούλντινγκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Houlding (Αγγλικά)
ΓέννησηΑύγουστος 1833
Λίβερπουλ[1]
Θάνατος17  Μαρτίου 1902[1]
Cimiez
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςLiverpool College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
επιχειρηματίας[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαLord Mayor of Liverpool (1897–1898)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζον Χούλντινγκ ( Αύγουστος 1833 – 17 Μαρτίου 1902) ήταν Άγγλος επιχειρηματίας, διετέλεσε δήμαρχος της πόλης του Λίβερπουλ και ιδρυτής της ποδοσφαιρικής ομάδας Λίβερπουλ ΦΚ. Τον Νοέμβριο του 2018, ο Χούλντινγκ τιμήθηκε με ένα άγαλμα έξω από το Anfield για τους εορτασμούς των 125 χρόνων από την ίδρυση της Λίβερπουλ.

Ο Τζον Χούλντινγκ έλαβε μόρφωση στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Διοικούσε ένα ζυθοποιείο το οποίο του παρείχε οικονομική άνεση για όλη του τη ζωή. Το 1897 εκλέχτηκε δήμαρχος του Λίβερπουλ. Πριν από την εκλογή του ο Χουλντινγκ αναμείχθηκε με την πρώτη επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα του Λίβερπουλ, την Έβερτον. Το 1882, η Έβερτον αναγκάστηκε να παίζει τους αγώνες της σε κλειστό έδαφος, ενώ μέχρι τότε αγωνιζόταν στο Stanley Park. Μία συνάντηση έλαβε μέρος στο Sandon Hotel, το οποίο ανήκε στον Χούλντινγκ και εκεί αποφασίστηκε η Έβερτον να νοικιάσει έναν χώρο πριν το Priory Road. Όταν οι ιδιοκτήτες του χώρου ζήτησαν από την ομάδα να φύγει, ο Χούλντινγκ εξασφάλισε έναν νέο χώρο πληρώνοντας ένα μικρό ενοίκιο στον John Orrell, που ήταν επίσης ζυθοποιός. Το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο Άνφιλντ διεξήχθη στις 28 Σεπτεμβρίου του 1884.

Οι εξέδρες του Άνφιλντ γέμιζαν με κόσμο και η παρουσία των οπαδών ανερχόταν στους 8.000 σε κάθε παιχνίδι. Η Έβερτον έγινε ιδρυτικό μέλος του αγγλικού πρωταθλήματος το 1888. Ωστόσο, ο Χούλντινγκ αύξησε το ενοίκιο και ανάγκαζε την ομάδα να χρησιμοποιεί το δικό του ξενοδοχείο πριν και μετά τους αγώνες.

Πολλά από τα μέλη της Έβερτον πίστευαν πως ο Χούλντινγκ προσπαθούσε να βγάλει κέρδος σε βάρος της ομάδας. Τα 279 μέλη της ομάδας συναντήθηκαν τον Ιανουάριο του 1892 για να συζητήσουν επί του θέματος. Μετά από δεύτερη συνάντηση στις 15 Μαρτίου του 1892, η Έβερτον αποφάσισε να εγκαταλείψει το Άνφιλντ και αργότερα την ίδια χρονιά βρήκε νέο χώρο, το Γκούντισον Παρκ, βόρεια του Στάνλεϊ Παρκ.

Ο Χούλντινγκ και ο Όρελ έμειναν με ένα άδειο γήπεδο και ο Χούλντινγκ πίστευε πως ο μόνος τρόπος να το αξιοποιήσουν ήταν να ιδρυθεί μία νέα ομάδα. Η νέα ομάδα αρχικά ονομάστηκε Έβερτον Αθλέτικ αλλά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν τον ενέκρινε λόγω της ομοιότητας με την πρώτη ομάδα της πόλης. Έτσι η νέα ομάδα ονομάστηκε Λίβερπουλ ΦΚ. Το πρώτο παιχνίδι της Λίβερπουλ ήταν ένα φιλικό απέναντι στην Rotherham Town.

Ο Χούλντινγκ πέθανε το 1902 στη Νίκαια της Γαλλίας μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν παίκτες και παράγοντες τόσο της Λίβερπουλ και της Έβερτον για να τιμήσουν τη συνεισφορά στην πόλη του Λίβερπουλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Departmental archives of Alpes-Maritimes.
  2. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.