Τεστ γαλακτόζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον περισσότερο καθιερωμένο όρο τεστ γαλακτόζης (galactose test), ή επισημότερα "δοκιμασία ανοχής γαλακτόζης", (galactose tolerance test), ονομάζεται ειδική ιατρική μέθοδος προκειμένου να εκτιμηθεί η ηπατική λειτουργια.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το ήπαρ υπό φυσιολογική λειτουργία μετατρέπει τη γαλακτόζη σε γλυκόζη που αποτελεί και το σπουδαιότερο σάκχαρο του οργανισμού. Στα άτομα λοιπόν που παρουσιάζουν κάποια μορφή ηπατοπάθειας η λειτουργία αυτή καθίσταται πλημμελής. Έτσι με τη χορήγηση γαλακτόζης σ΄ ένα άτομο θα πρέπει να παρουσιάσει για κάποιο χρονικό διάστημα μη φυσιολογικά επίπεδα αυτής στο αίμα, καθώς επίσης και στην απέκκριση των ούρων του.

Με τη μέθοδο αυτή γίνεται ασφαλέστερη διάγνωση αν πρόκειται για ηπατοκυτταρικό ή αποφρακτικό ίκτερο. Συνεπώς αν τα αποτελέσματα χαρακτηριστούν παθολογικά, πρόκειται για άτομο που έχει υποστεί βλάβη των ηπατικών του κυττάρων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αν τα αποτελέσματα κριθούν φυσιολογικά τότε πρόκειται για άτομο που έχει υποστεί απόφραξη στη ροή της χολής από το ήπαρ στον πεπτικό σωλήνα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τ.16ος σ.15.