Τερέσα Ανσούρεθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τερέσα Ανσούρεθ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος25  Απριλίου 997
Οβιέδο
Τόπος ταφήςΠάνθεον των βασιλέων της Αστούριας
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Λεόν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣάντσο Α΄ του Λεόν
ΤέκναΡαμίρο Γ΄ του Λεόν
ΓονείςΑσούρ Φερνάντεθ
Ο γιος της Τερέσας, Ραμίρο Γ' του Λεόν.

Η Τερέσα Ανσούρεθ, ισπαν.: Teresa Ansúrez, (απεβ. το 997) ήταν η βασιλική σύζυγος του Σάντσο Α΄ βασιλιά του Λεόν, και εξαιτίας αυτού, είναι επίσης γνωστή ως Τερέσα του Λεόν. Ήταν αντιβασίλισσα του γιου της το 975-979.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τερέζα ήταν κόρη του ευγενή Άνσουρ Φερνάντεθ και της Γκοντρόδα Νούνιεθ και αδελφή του Φερνάνδο Ανσούρεθ Β΄. [1] Παντρεύτηκε τον Σάντσο Α' του Λεόν και από αυτόν απέκτησε παιδιά, τον βασιλιά Ραμίρο Γ' του Λεόν [2] και την Ουρράκα Σάντσεθ.

Αντιβασίλισσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τερέσα μπήκε σε ένα μοναστήρι μετά το τέλος του συζύγου της, [3] και ο γιος της τέθηκε υπό την αντιβασιλεία της κουνιάδας της, Ελβίρας Ραμίρες. Ωστόσο, όταν ένας συνασπισμός που σχηματίστηκε από τον τελευταίο υπέστη στρατιωτική ήττα στο Γκόρμαθ το 975, η Ελβίρα αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τον ενεργό ρόλο της στην κυβέρνηση και η Τερέσα ανέλαβε την αντιβασιλεία, μέχρι ο γιος της να φθάσει στην ενηλικίωσή του. [2]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Villa Calvo, Nicolás (2002). Mendunia: Historia documentada del Condado de Monzón. Monzón de Campos: C.I.T. Bajo Carrión y Ucieza. (ISBN 84-607-3963-5). pág. 214
  2. 2,0 2,1 Christensen, Martin Iversen (29 Δεκεμβρίου 1999). «Women in power 750-1000». Worldwide Guide to Women in Leadership. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. 
  3. Elorza, Juan C.; Lourdes Vaquero, Belén Castillo, Marta Negro (1990). Junta de Castilla y León. Consejería de Cultura y Bienestar Social. ed. El Panteón Real de las Huelgas de Burgos. Los enterramientos de los reyes de León y de Castilla (2ª edición). Editorial Evergráficas S.A.. pp. 52. (ISBN 84-241-9999-5).