Τεπέ Ναρέντζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Τεπέ Ναρέντζ, ή Ταππέ-ε Ναρέντζ, είναι αρχαιολογικός χώρος στον οποίον υπάρχουν ερείπια βουδιστικού μοναστηριού του 5ου ή 6ου αιώνα, πλησίον της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοναστήρι αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο κινέζικο μυθιστόρημα Ταξίδι στη Δύση, τη δεκαετία του 1590. Στο μυθιστόρημα αναφέρεται πως ο βουδιστής μοναχός Τανγκ Σανζάνγκ επισκέφθηκε το μοναστήρι ενώ επέστρεφε από την Ινδία τον 7ο αιώνα.[1] Τα εικονογραφικά στοιχεία των αρχαιολογικών ευρημάτων αποδεικνύουν πως εξασκούνταν η πρακτική του Ταντρικού Βουδισμού. Θεωρείται πως μουσουλμανικά στρατεύματα κατέστρεψαν το μοναστήρι κατά τον 9ο αιώνα το οποίο παραμελήθηκε μέχρι τις ανασκαφές που ακολούθησαν τον Σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ο χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα θεμέλια του χώρου βρέθηκαν από μικτή μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Αφγανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Ερευνών και το Εθνικό Ιαπωνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Ο χώρος βρίσκεται σε λόφο και έχει μήκος 250 μέτρων.[2] Βρίσκεται νότια της λίμνης Κουλέ Χεσματχάν, νότια της Καμπούλ και βρέθηκε κάτω από ένα αστυνομικό τμήμα. Το μοναστήρι αποτελείται από πέντε μικρές στήλες για διαλογισμό και πέντε παρεκκλήσια. Το Αφγανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας συνεχίζει τις ανασκαφές για ένα μήνα κάθε καλοκαίρι από το 2005.[3] Το 2008 ο χώρος τοποθετήθηκε στον κατάλογο με τους 100 πλέον απειλούμενους αρχαιολογικούς χώρους.

Απειλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμβάνοντας υπόψη το υλικό του χώρου και το γεγονός ότι ο χώρος δεν καλύπτεται, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διάβρωσης. Το γλυπτό που βρέθηκε στο χώρο είναι κατασκευασμένο από «πηλό επικαλυμμένο με ύφασμα και καλυμμένο με μαρμαροκονία».[4]

Τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα προκάλεσαν αυξημένο κίνδυνο για τον χώρο, καθώς οι λεηλασίες, οι ένοπλες συγκρούσεις και η ανεπαρκής διαχείριση εξακολουθούν να αποτελούν απειλές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Team to excavate Afghan Buddhist ruins». The Japan Times Online. 3 Οκτωβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2018. 
  2. «Archive: mission "Tepe Narenj" 2007». www.aipra.com. Association Internationale pour la Promotion et la Recherche en Archeologie. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Afghan Institute of Archaeology». www.afghanistan.culturalprofiles.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «Tepe Narenj». Kabulpress.org. 10 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)