Σύνδεσμος Κρίκετ Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύνδεσμος Κρίκετ Κύπρου
ΤύποςΑθλητικός οργανισμός
ΈδραΚύπρος
Ιστότοποςcypruscricket.com

Ο Σύνδεσμος Κρίκετ Κύπρου[1] (αγγλικά: Cyprus Cricket Association, CCA) είναι οργανισμός διοίκησης του κρίκετ με έδρα την Κύπρο. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρίκετ (ECC) και συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Κρίκετ (ICC) από το 1999.[2] Διοργανώνει το πρωτάθλημα κρίκετ της Κύπρου στο οποί μετέχουν 10 ομάδες, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας.[3] Είναι επίσης υπεύθυνος για την οργάνωση και λειτουργία της εθνικής ομάδας κρίκετ ανδρών της Κύπρου.

Το κρίκετ διεξάγεται στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έχει περιοριστεί κυρίως στις βάσεις του Βρετανικού Στρατού. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρίκετ, ενόψει της προωθήσεως του κρίκετ σε όλη την Ευρώπη, ενθάρρυνε το κυπριακό κρίκετ να διαμορφώσει το δικό του οργανισμό, το Cyprus Cricket Association, με δική του επιτροπή και κατασταικό. Από το 2003 ο CCA οργανώνει το κρίκετ στο νησί, επεκτείνει το παιχνίδι στις πόλεις, διοργανώνει πρωτάθλημα, ξεκινά την εκμάθηση κρίκετ για νέους στα σχολεία και συντονίζει την εθνική ομάδα με σκοπό τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Το ECC παρέχει στον CCA χρήματα με σκοπό την προώθηση του αθλήματος με την εκμάθηση προπονητών και την αποστολή αυτών σε σχολεία.

Ο Βρετανικός Στρατός βοήθησε τον CCA, παρέχοντάς του πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του και συνεισφέροντας με ομάδες στο νεοσύστατο πρωτάθλημα. Στην πραγματικότητα η νικήτρια του πρωταθλήματος του 2005 ήταν μία στρατιωτική ομάδα, η WSBA. Ο καλύτερος παίκτης για τα τελευταία 8 χρόνια, όπως ψηφίστηκε από τους υπαλλήλους της CCA, ήταν ο Γιώργος Ιωάννου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μάριος Πουλάδος (16 Απριλίου 2015) Κρίκετ στο «Γήπεδο 20ής Ιουλίου» sigmalive.com
  2. «The Home of CricketArchive». Cricketarchive.co.uk. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. Bjedov, Nemanja (25 Μαρτίου 2007). «Cyprus cricket league enlarged to ten teams as new season nears». Cyprus Mail. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις September 30, 2007. https://web.archive.org/web/20070930015034/http://www.cyprus-mail.com/news/main.php?id=31482&archive=1. Ανακτήθηκε στις 2007-03-28. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cyprus Cricket Association της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).