Σύγκρουση συρμών στο Μικαβασίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύγκρουση συρμών στο Μικαβασίμα
ΧώροςΤόκιο (Ιαπωνία)
Ώρα21:42΄
Ημερομηνία3 Μαΐου 1962
ΤοποθεσίαΣταθμός Μικαβασίμα
ΤύποςΣύγκρουση εμπορικού και δύο επιβατικών συρμών
ΑίτιαΠαραβίαση σήματος κινδύνου
Θάνατοι160
Τραυματισμοί296
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η σύγκρουση συρμών στο Μικαβασίμα (Mikawashima) ήταν πολλαπλό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στις 3 Μαΐου 1962 κοντά στον σταθμό Μικαβασίμα στην Αρακάουα, Τόκιο, Ιαπωνία. Αφορούσε ένα εμπορικό τρένο και δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες. Σκοτώθηκαν 160 άτομα.

Πρώτο τρένο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21:36΄, ένα εμπορικό τρένο με προορισμό το Μίτο (Νο. 287) πλησίαζε για να ενωθεί με την κύρια γραμμή Jōban στο σταθμό Μικαβασίμα και δεν πρόσεξε το κόκκινο σήμα. Ο μηχανισμός ασφαλείας εκτροπής της εμπορικής αμαξοστοιχίας σε παρακαμπτήριο ασφαλείας λειτούργησε, αποτρέποντας καταστροφική μετωπική σύγκρουση, ωστόσο η εμπορική αμαξοστοιχία ταξίδευε πολύ γρήγορα και εκτροχιάστηκε στην παρακαμπτήριο, αφήνοντας τη μηχανή και το προπορευόμενο βαγόνι - βυτίο να εμποδίζουν την κύρια γραμμή.[1]

Δεύτερο τρένο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια επιβατική αμαξοστοιχία με επτά βαγόνια (2117H) με προορισμό το Τορίντε από το Ουένο αναχώρησε επίσης από τον σταθμό Μικαβασίμα στις 21:36΄ και, παρόλο που απέφυγε τη μετωπική σύγκρουση, χτύπησε την εκτροχιασμένη εμπορική αμαξοστοιχία. με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 25 άτομα. Οι επιβάτες χρησιμοποίησαν τις λαβές διαφυγής έκτακτης ανάγκης και άρχισαν να περπατούν πίσω στο σταθμό. Οι χειριστές στο κοντινό κτίσμα σημάτων ήταν πολύ απασχολημένοι με τις συνέπειες της πρώτης σύγκρουσης και απέτυχαν να ειδοποιήσουν την υπόλοιπη κίνηση στη γραμμή.

Τρίτο τρένο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έξι λεπτά μετά την πρώτη σύγκρουση, ένα εισερχόμενο επιβατικό τρένο (2000H) συγκρούστηκε με το εκτροχιασμένο 2117H και χτύπησε πολλούς από τους επιβάτες που διέφευγαν από την πρώτη σύγκρουση. Το πρώτο βαγόνι συνετρίβη και τα επόμενα τρία εκτροχιάστηκαν, με αποτέλεσμα 160 νεκρούς και 296 τραυματίες.

Ανταπόκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, η JNR άλλαξε την επιχειρησιακή της πολιτική από «μη σταματάτε τρένα εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο» σε «σταματήστε τα τρένα αμέσως μόλις συμβεί ένα ατύχημα ανεξάρτητα από την κλίμακα του». Μέχρι τον Απρίλιο του 1966 εισήχθη σε όλες τις γραμμές της JNR σύστημα αυτόματης στάσης τρένου για να σταματά αυτόματα τα τρένα εάν περάσουν κόκκινο σήμα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Japan Times, "102 dead in triple Tokyo train crash", 4 May 1962 (reprinted in The Japan Times, 20 May 2012, p. 8)
  2. «Learning from Past Railway Accidents—Progress of Train Control». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]