Σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ
(Bullets Over Broadway)
Η κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΓούντι Άλεν
ΣενάριοΓούντι Άλεν
Ντάγκλας ΜακΓκραθ
ΠρωταγωνιστέςΤζον Κιούζακ
Νταϊάν Γουίστ
Τζένιφερ Τίλι
Τσαζ Παλμιντέρι
Μαίρη-Λουίζ Πάρκερ
ΦωτογραφίαΚάρλο Ντι Πάλμα[1][2]
ΜοντάζΣούζαν Ε. Μορς
ΔιανομήMiramax Films
Κυκλοφορία1994
Διάρκεια98'
ΠροέλευσηΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ (αγγλικά: Bullets over Broadway) είναι αμερικανική κωμική ταινία του 1994 σε σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέιβιντ Σέιν είναι ένας νεαρός σεναριογράφος που ψάχνει χρηματοδότηση για να θεατρικό του έργο στο Μπρόντγουεϊ. Προκειμένου να το πραγματοποιήσει, δέχεται τα χρήματα ενός γκάνγκστερ, του Νικ Βαλέντι, υπό τον όρο να παίξει στο έργο η ατάλαντη σύντροφός του, Όλιβ Νιλ. Επίσης, στο έργο θα πάιξουν δύο μεγάλα ονόματα, η Έλεν Σινκλέρ και ο Γουόρντεν Παρσέλ, καθώς και η Ίντεν Μπρεντ.

Ο Βαλέντι, για να είναι σίγουρος ότι δε θα κάνει κανείς κακό στην Όλιβ, δίνει εντολή στο μέλος της συμμορίας, Τσιτς, να παρακολουθεί τις πρόβες. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την παράσταση, η Όλιβ έχει μεγάλο πρόβλημα στο να θυμάται τα λόγια της, ο Τσιτς έχει καταπληκτικές ιδέες για τις αλλαγές στο σενάριο, ενώ ο Ντέιβιντ έρχεται πιο κοντά με την Έλεν Σινκλέρ.

Στην πορεία, ο Τσιτς έχει αναμορφώσει πλήρως το σενάριο και έχει βελτιωθεί πολύ. Παράλληλα, η Όλιβ συνάπτει σχέσει με τον Γουόρντεν, κάτι που υποψιάζεται ο Τσιτς και τον απειλεί. Ο Βαλέντι υποψιάζεται ότι η Όλιβ τα έχει με κάποιον άλλο, όμως δεν μπορεί να καταλάβει με ποιον. Επίσης, η σύντροφος του Ντέιβιντ καταλαβαίνει ότι έχει σχέση με την Έλεν Σινκλέρ, όμως εκείνος το αρνείται.

Σε κάποιες παραστάσεις, η Όλιβ αντικαθίσταται από μία καλή ηθοποιό και το έργο γίνεται πολύ καλύτερο. Ο Τσιτς, βλέποντας τη διαφορά, σκοτώνει την Όλιβ, γιατί τόσο καιρό του κατέστρεφε το σενάριο. Ο Ντέιβιντ γίνεται έξαλλος μαζί του και στη συνέχεια πηγαίνει στην Έλεν και της λέει πως έχει σχέση με την Έλεν Σινκλέρ, όμως εκείνη δε στενοχωριέται, καθώς τα έχει με τον Φλέντερ.

Οι γκάνγκστερς του Βαλέντι του λένε πως ο Τσιτς σκότωσε την Όλιβ, επειδή είχαν σχέση. Ο Βαλέντι πείθεται και τους διατάζει να τον σκοτώσουν. Τον κυνηγούν στα παρασκήνια την ώρα της παράστασης και τον πυροβολούν. Λίγο πριν πεθάνει, λέει στον Ντέιβιντ κάποιες τελευταίες αλλαγές για το σενάριο. Οι κριτικοί θεωρούν το έργο αριστούργημα και νομίζουν πως οι πυροβολισμοί ήταν μέρος του έργου.

Στο τέλος, ο Ντέιβιντ πηγαίνει κάτω από το σπίτι του Φλέντερ και ζητά να είναι ξανά με την Έλεν. Εκείνη γυρίζει σε εκείνον, ο οποίος της ζητά να ζήσουν παντρεμένοι πίσω στον τόπο της, ενώ της αποκαλύπτει δύο πράγματα: ότι την αγαπά και ότι δεν είναι καλλιτέχνης.

Η ταινία πραγματεύεται το ζήτημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών [3] κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στη Νέα Υόρκη. [4]

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Τζον Κιούζακ Ντέιβιντ Σέιν
Νταϊάν Γουίστ Έλεν Σινκλέρ
Τζένιφερ Τίλι Όλιβ Νιλ
Τσαζ Παλμιντέρι Τσιτς
Μαίρη-Λουίζ Πάρκερ Έλεν
Τζακ Γουόρντεν Τζούλιαν Μαρξ
Τζο Βιτερέλι Νικ Βαλέντι
Τζιμ Μπρόντμπεντ Γουόρντεν Παρσέλ
Τρέισι Ούλμαν Ίντεν Μπρεντ
Ρομπ Ράινερ Σέλντον Φλέντερ

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 67α βραβεία Όσκαρ κέρδισε στην κατηγορία Β' γυναικείου ρόλου (Νταϊάν Γουίστ), ενώ έλαβε υποψηφιότητα στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, σεναρίου, Β' ανδρικού ρόλου (Τσαζ Παλμιντέρι), Β' γυναικείου ρόλου (Τζένιφερ Τίλι), καλλιτεχνικής διεύθυνσης και κοστουμιών.[5]

Στις Χρυσές Σφαίρες κέρδισε στην κατηγορία Β' γυναικείου ρόλου (Νταϊάν Γουίστ).[6]

Στα BAFTA έλαβε υποψηφιότητα στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. flickfacts.com/movie/381/bullets-over-broadway.
  2. www.timeout.com/london/film/bullets-over-broadway.
  3. «Σινεφίλια [Cinephilia.Gr] - Bullets Over Broadway». www.cinephilia.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2021. 
  4. «Cine #MένουμεΣπίτι | Ο Tάσος Μπουλμέτης προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας - FLIX». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2021. 
  5. «THE 67TH ACADEMY AWARDS (1995)». Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. 
  6. «Bullets Over Broadway - Golden Globes: 1 Nomination, 1 Win». Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. 
  7. «Original Screenplay in 1996». Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]