Συνωμοσία του 1789

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χεδβίγη Ελισάβετ Καρλόττα

Η Συνωμοσία του 1789 ήταν μια πλεκτάνη στη Σουηδία το 1789, με σκοπό την εκθρόνιση του Γουσταύου Γ΄ της Σουηδίας, και την τοποθέτηση του αδελφού του Κάρολου ΙΓ’ της Σουηδίας στο θρόνο. Η πλοκή υποκινήθηκε από μια ομάδα συνωμοτών στο βασιλικό Παλάτι, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την αδελφή του βασιλιά, Σοφία Αλβερτίνα, την σύζυγο του Κάρολου, Χεδβίγη Ελισάβετ Καρλόττα του Χόλσταϊν-Γκότορπ, τον μικρότερο αδερφό του βασιλιά, Πρίγκιπα Φρειδερίκο Αδόλφο, εν μέρει τον ίδιο τον Κάρολο και τον Γουσταύο Αδόλφο Ρέιτερχολμ. Η σκευωρία επηρεάστηκε από την αντιπολίτευση των ευγενών εναντίον του Γουσταύου Γ΄ λόγω του νόμου της Ένωσης και της Ασφάλειας του Βασιλιά κατά τη διάρκεια του Ρωσο-σουηδικού πολέμου (1788–1790). Το σχέδιο ήταν να πείσουν τον Κάρολο να ενεργήσει ως το κεντρικό πρόσωπο και σύμβολο αυτής της αντιπολίτευσης.[1] Ωστόσο η συνωμοσία αυτή δεν πραγματοποιήθηκε πότε, επειδή ο Κάρολος, όταν ενημερώθηκε για το σχέδιο, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό.[2] Η πλεκτάνη αυτή δεν βγήκε εκείνη την εποχή στην επιφάνεια επίσημα και γι’ αυτό δεν οδήγησε σε κάποια νομική συνέπεια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. My Hellsing (2013). Hovpolitik. Hedvig Elisabeth Charlotte som politisk aktör vid det gustavianska hovet. Örebro: Örebro universitet. (ISBN 978-91-7668-964-6)
  2. My Hellsing (2013). Hovpolitik. Hedvig Elisabeth Charlotte som politisk aktör vid det gustavianska hovet. Örebro: Örebro universitet. (ISBN 978-91-7668-964-6)