Συνοριακή διάβαση Κακαβιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κακαβιά ή συνοριακή διάβαση Κακαβιάς είναι σημαντική οδική συνοριακή διάβαση μεταξύ της Αλβανίας και της βορειοδυτικής Ελλάδας. Στην αλβανική πλευρά, βρίσκεται το χωριό Κακαβιά, που ανήκει στον Νομό Αργυροκάστρου. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται στο χωριό Κτίσματα, της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων. Ο κεντρικός δρόμος Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου προς τα Ιωάννινα περνά μέσω αυτής της συνοριακής διάβασης. Η Ελληνική Εθνική οδός 22 (ΕΟ 22, Ευρωπαϊκή διαδρομή E853) συνδέει τη Κακαβιά με την ΕΟ 20 στο Καλπάκι.

Στις 27 Αυγούστου 1923, ο Ιταλός Ενρίκο Τελίνι, τρεις από τους βοηθούς του και ο διερμηνέας του έπεσαν σε ενέδρα και δολοφονήθηκαν από αγνώστους δράστες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στην Κακαβιά, οδηγώντας εν τέλει στην ιταλική εισβολή στη Κέρκυρα. Τον Δεκέμβριο του 1956, μεθοριακό επεισόδιο ανάμεσα στις φρουρές των συνόρων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αλβανού στρατιώτη[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σταύρος Γ. Ντάγιος, Ελλάδα και Αλβανία. 50 χρόνια αμοιβαίας δυσπιστίας. Οι διμερείς σχέσεις και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου 1945-1991, Εκδόσεις Literatus, Θεσσαλονίκη 2015, σελ. 219-220.