Συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision 2023

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2023
Χώρα Σουηδία
Εθνική επιλογή
Διαδικασία επιλογήςMelodifestivalen 2023
Ημερομηνία επιλογήςΓύροι:
4 Φεβρουαρίου 2023
11 Φεβρουαρίου 2023
18 Φεβρουαρίου 2023
25 Φεβρουαρίου 2023
Ημιτελικός:
4 Μαρτίου 2023
Τελικός:
11 Μαρτίου 2023
Επιλεγμένος συμμετέχωνΛορίν
Επιλεγμένο τραγούδι"Tattoo"
Επιλεγμένος τραγουδοποιόςΤζίμι "Joker" Θόρνφελντ
Τζίμι Γιάνσον
Λορίν Ταλχαουί
Μόα Καρλμπέκερ
Πέτερ Μποστρέμ
Τόμας Γκούσταφσον
Τελική απόδοση
Αποτέλεσμα ημιτελικούΠροκρίθηκε (2η, 135 βαθμοί)
Αποτέλεσμα τελικού1η, 583 βαθμοί
Συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision
20222023

Η Σουηδία πρόκειται να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2023 στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, με το "Tattoo" που ερμηνεύει η Λορίν.[1] Ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Sveriges Television (SVT) διοργάνωσε το Melodifestivalen 2023 προκειμένου να επιλέξει τη συμμετοχή του για τον διαγωνισμό.

Η Σουηδία κληρώθηκε για να διαγωνιστεί στον πρώτο ημιτελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2023. Ερμηνεύοντας κατά τη διάρκεια του σόου στη θέση 11, το "Tattoo" ανακοινώθηκε μεταξύ των 10 κορυφαίων συμμετοχών του πρώτου ημιτελικού και ως εκ τούτου προκρίθηκε για να αγωνιστεί στον τελικό στις 14 Μαΐου. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η Σουηδία τερμάτισε δεύτερη από τις 15 χώρες που συμμετείχαν στον ημιτελικό με 135 βαθμούς. Στον τελικό, η Σουηδία εμφανίστηκε στη θέση 9 και τερμάτισε πρώτη από τις 26 χώρες που συμμετείχαν, κερδίζοντας τον διαγωνισμό με 583 βαθμούς.[2]

Αυτή ήταν η έβδομη νίκη της Σουηδίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, έχοντας κερδίσει τελευταία φορά το 2015, ισοφαρίζοντας επομένως το ρεκόρ της Ιρλανδίας για τις περισσότερες νίκες στον διαγωνισμό. Η Λορίν έγινε επίσης η δεύτερη ερμηνεύτρια, μετά τον Τζόνι Λόγκαν της Ιρλανδίας, και η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που κέρδισε τον διαγωνισμό σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.[3]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τον διαγωνισμό του 2023, η Σουηδία συμμετείχε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξήντα μία φορές από την πρώτη της συμμετοχή το 1958. Η Σουηδία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό σε έξι περιπτώσεις: το 1974 με το τραγούδι "Waterloo" που ερμήνευσαν οι ABBA, το 1984 με το τραγούδι "Diggi-Loo Diggi-Ley" που ερμήνευσαν οι Herreys, το 1991 με το τραγούδι "Fångad av en stormvind" που ερμήνευσε η Καρόλα, το 1999 με το τραγούδι "Take Me to Your Heaven" που ερμήνευσε η Σαρλότ Νίλσον, το 2012 με το τραγούδι "Euphoria" που ερμήνευσε η Λορίν, και το 2015 με το τραγούδι "Heroes" που ερμήνευσε ο Μονς Σέλμερλεβ. Μετά την εισαγωγή των ημιτελικών για τον διαγωνισμό του 2004, οι συμμετοχές της Σουηδίας, μέχρι αυτό το σημείο, έχουν εμφανιστεί σε κάθε τελικό, εκτός από το 2010.[4] Αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή του 2022, το "Hold Me Closer" που ερμηνεύει η Κορνέλια Γιάκομπς, η οποία τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 438 βαθμούς.

Ο σουηδικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, Sveriges Television (SVT), μεταδίδει την εκδήλωση στη Σουηδία και οργανώνει τη διαδικασία επιλογής για τη συμμετοχή της χώρας. Από το 1959, η SVT διοργανώνει τον ετήσιο διαγωνισμό Melodifestivalen για να επιλέξει τη Σουηδική συμμετοχή για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Πριν τη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Melodifestivalen 2023[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Melodifestivalen 2023

Η έκδοση του 2023 του Melodifestivalen περιελάμβανε τέσσερις προκριματικούς γύρους, ένα σόου ημιτελικού (αντικαθιστώντας τον Γύρο Δεύτερης Ευκαιρίας που είχε πραγματοποιηθεί προηγουμένως) και έναν τελικό και διαγωνίστηκαν 28 συμμετέχοντες. Διεξήχθη μεταξύ 4 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου 2023, ολοκληρώνοντας με έναν τελικό που πραγματοποιήθηκε στο Friends Arena στη Στοκχόλμη.[5] Μετά την ακύρωση της παραδοσιακής περιοδείας σε έξι πόλεις της χώρας (συγκεκριμένα Μάλμε, Γκέτεμποργκ, Λινσέπινγκ, Λίντκεπινγκ, Έρνσκελντσβικ και Στοκχόλμη) για την προηγούμενη έκδοση λόγω της παραλλαγής Omicron του COVID-19, η SVT ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι οι έξι πόλεις θα φιλοξενήσουν την περιοδεία το 2023, με νέες ημερομηνίες.[5]

Προκριματικοί γύροι και ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο πρώτος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2023. Το "Where You Are (Sávežan)" ερμηνευμένο από τους Γιον Χένρικ Φιέλγκρεν, Arc North feat. Adam Woods και το "Rhythm of My Show" ερμηνευμένο από την Τόνε Σεκέλιους προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, ενώ το "Diamonds" ερμηνευμένο από τον Βίκτορ Κρόουν και το "Raggen går" ερμηνευμένο από τους Elov & Beny προκρίθηκαν στον ημιτελικό. Το "Haunted" ερμηνευμένο από τον Rejhan, το "Inga sorger" ερμηνευμένο από τη Λούλου Λαμότε και το "Länge leve livet" ερμηνευμένο από τις Έβα Ρίντμπερ και Ιέβα Ρους αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
  • Ο δεύτερος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2023. Το "Never Give Up" ερμηνευμένο από την Maria Sur και το "On My Way" ερμηνευμένο από τους Panetoz προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, ενώ το "Mer av dig" ερμηνευμένο από τον Theoz και το "Now I Know" ερμηνευμένο από τους Tennessee Tears προκρίθηκαν στον ημιτελικό. Το "All My Life (Where Have You Been)" ερμηνευμένο από τη Βικτόρια, το "Grytan" ερμηνευμένο από τον Ούγιε Μπραντέλιους και το "Comfortable" ερμηνευμένο από τον Eden αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
  • Ο τρίτος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2023. Το "Air" ερμηνευμένο από τους Marcus & Martinus και "Royals" ερμηνευμένο από τον Πωλ Ρέι προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, ενώ το "Släpp alla sorger" ερμηνευμένο από τους Nordman και το "For the Show" ερμηνευμένο από την Μέλανι Γουέμπε προκρίθηκαν στον ημιτελικό. Το "Låt hela stan se på" ερμηνευμένο από την Ida-Lova, το "Sober" ερμηνευμένο από την Λώρελ και το "Så kommer känslorna tillbaka" ερμηνευμένο από τους Casanovas αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
  • Ο τέταρτος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2023. Το "Tattoo" ερμηνευμένο από τη Λορίν και το "Six Feet Under" ερμηνευμένο από τους Smash Into Pieces προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, ενώ το "Where Did You Go" ερμηνευμένο από την Κιάνα και το "One Day" ερμηνευμένο από τη Μαριέτ προκρίθηκαν στον ημιτελικό. Το "Gorgeous" ερμηνευμένο από τον Άξελ Χουίλστρεμ, το "Edelweiss" ερμηνευμένο από τους Signe & Hjördis και "Mera mera mera" ερμηνευμένο από τον Έμιλ Χένρον αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
  • Ο ημιτελικός πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2023. Όλα τα τραγούδια διαγωνίστηκαν μεταξύ τους σε έναν μόνο ημιτελικό, με τα τέσσερα κορυφαία τραγούδια να προκρίνονται στον τελικό, παρόμοια με τους προηγούμενους γύρους. Στον τελικό προκρίθηκαν το "Släpp alla sorger" ερμηνευμένο από τους Nordman, το "Mer av dig" ερμηνευμένο από τον Theoz, το "Where Did You Go" ερμηνευμένο από την Κιάνα και το "One Day" ερμηνευμένο από τη Μαριέτ, ενώ το "Now I Know" ερμηνευμένο από τους Tennessee Tears, το "Diamonds" ερμηνευμένο από τον Βίκτορ Κρόουν, το "For the Show" ερμηνευμένο από την Μέλανι Γουέμπε και το "Raggen går" ερμηνευμένο από τους Elov & Beny αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συμμετέχοντες του τελικού του Melodifestivalen 2023

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2023.

Σειρά[6] Καλλιτέχνης Τραγούδι Επιτροπές Τηλεψηφοφορία Σύνολο Θέση
1 Γιον Χένρικ Φιέλγκρεν, Arc North feat. Adam Woods "Where You Are (Sávežan)" 23 58 81 4
2 Τόνε Σεκέλιους "Rhythm of My Show" 15 5 20 12
3 Μαριέτ "One Day" 35 16 51 8
4 Marcus & Martinus "Air" 71 67 138 2
5 Panetoz "On My Way" 22 25 47 10
6 Maria Sur "Never Give Up" 10 37 47 9
7 Smash Into Pieces "Six Feet Under" 53 59 112 3
8 Κιάνα "Where Did You Go" 37 39 76 6
9 Nordman "Släpp alla sorger" 8 36 44 11
10 Λορίν "Tattoo" 92 85 177 1
11 Theoz "Mer av dig" 42 36 78 5
12 Πωλ Ρέι "Royals" 56 1 57 7

Στη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2023 πραγματοποιηθηκε στο Liverpool Arena στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου και απαρτηστικε από δύο ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν στις αντίστοιχες ημερομηνίες 9 και 11 Μαΐου και τον τελικό στις 13 Μαΐου 2023.[7] Σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, όλες οι συμμετέχουσες χώρες, εκτός από τη διοργανώτρια χώρα και τις "Μεγάλες Πέντε", που αποτελούνται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπρεπε να προκριθούν σε έναν από τους δύο ημιτελικούς για να διαγωνιστούν για τον τελικό, με τις 10 πρώτες χώρες από τους αντίστοιχους ημιτελικούς τους να προκρίνονται στον τελικό.[8] Πριν από την κλήρωση κατανομής των ημιτελικών, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) χώρισε τις διαγωνιζόμενες χώρες σε έξι διαφορετικά δοχεία με βάση τα μοτίβα ψηφοφορίας από προηγούμενους διαγωνισμούς, όπως καθορίστηκαν από τον συνεργάτη τηλεψηφοφορίας του διαγωνισμού Digame, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας ψηφοφορίας από γειτονικές χώρες, ενώ παράλληλα να αυξήσει το σασπένς κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας.[9] Στις 31 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση κατανομής στο St George's Hall στο Λίβερπουλ που έβαλε κάθε έθνος σε έναν από τους δύο ημιτελικούς και καθόρισε σε ποιο μισό της παράστασης θα έπαιζε.[9] Εκεί, ανακοινώθηκε ότι η Σουηδία είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου 2023.[10] Μόλις κυκλοφόρησαν όλες οι διαγωνιζόμενες συμμετοχές για τον διαγωνισμό του 2023, η σειρά διεξαγωγής των ημιτελικών αποφασίστηκε από τους παραγωγούς του διαγωνισμού για να αποτραπεί η τοποθέτηση παρόμοιων τραγουδιών το ένα δίπλα στο άλλο. Η Σουηδία ορίστηκε να εμφανιστεί στη θέση 11, μετά τη συμμετοχή της Μολδαβίας και πριν τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν.[11]

Στο τέλος του σόου, η Σουηδία ανακοινώθηκε ως μία από τις χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό.

Ψηφοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαθμοί που δόθηκαν στη Σουηδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαθμοί που δόθηκαν από Σουηδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτικά αποτελέσματα ψηφοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ακόλουθα μέλη αποτελούσαν τη σουηδική κριτική επιτροπή:

Αναλυτικά αποτελέσματα ψηφοφορίας από τη Σουηδία (Τελικός)[13]
Σειρά Χώρα Επιτροπές Τηλεψηφοφορία
Κριτής 1 Κριτής 2 Κριτής 3 Κριτής 4 Κριτής 5 Θέση Βαθμοί Θέση Βαθμοί
01 Αυστρία 9 23 21 19 14 20 21
02 Πορτογαλία 13 20 18 21 16 22 23
03 Ελβετία 5 8 2 8 9 5 6 3 8
04 Πολωνία 21 25 9 22 12 19 11
05 Σερβία 23 9 22 24 23 21 14
06 Γαλλία 1 13 10 1 2 2 10 9 2
07 Κύπρος 15 10 4 9 11 10 1 12
08 Ισπανία 14 17 17 11 10 16 25
09 Σουηδία
10 Αλβανία 25 14 24 23 25 25 16
11 Ιταλία 3 16 1 6 4 4 7 5 6
12 Εσθονία 16 12 5 4 24 9 2 15
13 Φινλανδία 2 1 3 3 1 1 12 1 12
14 Τσεχία 10 11 12 2 21 8 3 8 3
15 Αυστραλία 11 15 8 14 17 14 10 1
16 Βέλγιο 18 2 23 13 13 12 4 7
17 Αρμενία 12 24 7 7 19 13 22
18 Μολδαβία 6 5 14 10 22 11 13
19 Ουκρανία 17 19 13 18 7 15 7 4
20 Νορβηγία 4 3 6 5 3 3 8 2 10
21 Γερμανία 20 22 20 17 15 23 20
22 Λιθουανία 22 21 19 15 18 24 18
23 Ισραήλ 7 4 11 20 8 6 5 17
24 Σλοβενία 19 7 16 16 20 17 19
25 Κροατία 24 18 25 25 6 18 6 5
26 Ηνωμένο Βασίλειο 8 6 15 12 5 7 4 24

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sweden: It's Loreen to Eurovision with 'Tattoo'». eurovision.tv (στα Αγγλικά). 11 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2023. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Results of the Grand Final of Liverpool 2023». Eurovision.tv. European Broadcasting Union. 
  3. «Eurovision: Sweden's Loreen wins again, but UK's Mae Muller is second from last». BBC News. 13 May 2023. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-65585413. Ανακτήθηκε στις 14 May 2023. 
  4. «Sweden». EBU. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2023. 
  5. 5,0 5,1 Ek, Tobbe (5 Φεβρουαρίου 2022). «Redan klart: Datum och städer för Melodifestivalen 2023». Aftonbladet (στα Σουηδικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2022. 
  6. «Så startar bidragen i finalen». media.melodifestivalen.se (στα Σουηδικά). 4 Μαρτίου 2023. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2023. 
  7. «Liverpool will host Eurovision 2023». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union (EBU). 7 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022. 
  8. «Rules–Eurovision Song Contest». European Broadcasting Union (EBU). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2022. 
  9. 9,0 9,1 «Semi-Final Allocation Draw: Pots, Palaces and Participants». European Broadcasting Union (EBU). 18 Ιανουαρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2022. 
  10. «Eurovision 2023: Allocation Draw results». Eurovision.tv. EBU. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2023. 
  11. «Eurovision Song Contest 2023 Semi-Final running orders revealed!». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). EBU. 22 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2023. 
  12. 12,0 12,1 «Results of the First Semi-Final of Liverpool 2023». Eurovision.tv. European Broadcasting Union. 
  13. «Results of the Grand Final of Turin 2022». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2022.