Συζήτηση Βικιπαίδεια:Ελευθερία Πανοράματος 2015/Σχέδιο επιστολής Ευρωβουλευτή

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάφραση και προσαρμογή στα ελληνικά από το c:Commons:Freedom_of_Panorama_2015/Email_campaign

Αξιότιμε Κύριε/Κυρία [Όνομα και Επίθετο],

Στις 9 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια κρίσιμη ψηφοφορία για τη διάχυση των εικόνων με πολιτιστικό περιεχόμενο. Η ψηφοφορία αυτή επηρεάζει σοβαρά την ελευθερία πανοράματος, η οποία αναγνωρίζεται πλήρως και προστατεύεται δια νόμου σε πλήθος Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για το αυτονόητο δικαίωμα που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να αποκτούμε και να μοιραζόμαστε φωτογραφίες, βίντεο ή άλλες εικόνες κτηρίων, γλυπτών και λοιπών καλλιτεχνικών δημιουργιών που βρίσκονται μόνιμα σε δημόσιους χώρους. Στις 9 Ιουλίου, λοιπόν, θα κληθείτε να εγκρίνετε ή να απορρίψετε την έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων για εφαρμογή της Οδηγίας 2001/29/EC σχετικά με τα δικαιώματα των δημιουργών στην κοινωνία της πληροφορίας, η οποία περιλαμβάνει μια τροποποίηση θεμελιώδους σημασίας και συγκεκριμένα:

δεν θα επιτρέπει την εμπορική χρήση αυτού του τύπου των εικόνων χωρίς την προηγούμενη άδεια των δημιουργών ή οποιουδήποτε πληρεξουσίου που ενεργεί για λογαριασμό τους.

Δυστυχώς, η κατάλυση της ελευθερίας πανοράματος θα έχει σοβαρότατες και πιθανώς ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, εκατομμύρια ανθρώπων που συμβουλεύονται τις εκδόσεις της Βικιπαίδειας (Wikipedia) σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες, θα στερηθούν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν έργα τέχνης, όπως "Η γυναίκα και το πουλί" του Ζουάν Μιρό ή ακόμη και το ίδιο το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εκδότες, τα ΜΜΕ, οι εκπαιδευτικοί, οι δημιουργοί εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων λειτουργών, θα υποστούν σημαντικότατο επίσης πλήγμα. Απαραίτητο είναι να σας διευκρινιστεί ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων εικόνων κτηρίων ή αγαλμάτων σε δημόσιο χώρο, η απευκταία ψήφιση της Οδηγίας 2001/29/EC δεν πρόκειται να αποφέρει οιοδήποτε οικονομικό όφελος στον κάτοχο των δικαιωμάτων. Αντιθέτως, θα δυσχεράνει τη γνωστοποίηση, διάδοση και προβολή του έργου του εκάστοτε δημιουργού στο ευρύ κοινό της ηπείρου μας. Επιπρόσθετα, ο περιορισμός της αναπαραγωγής και διάχυσης των εικόνων θα καταστήσει με τη σειρά του απαγορευτική την πρόσβαση των Ευρωπαίων κατοίκων στη γνώση και τον πολιτισμό τους, καθώς η κατάργηση της ελευθερίας πανοράματος συνιστά ακραίο περιορισμό της πρόσβασης στην πληροφορία και την κουλτούρα. Στην πραγματικότητα, προκαταλαμβάνουμε και "στενεύουμε" την ίδια την κοινωνία μας και το ίδιο το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μην επιτρέποντας στον άνθρωπό της ούτε να γνωρίσει πώς είναι εκείνα τα μέρη και έργα χιλιάδες συνήθως χιλιόμετρα μακριά του, ούτε να τα προωθήσει σε άλλους που επίσης δεν θα έχουν ποτέ στη ζωή τους την ευκαιρία να τα απολαύσουν από κοντά.

Ενδεχόμενη εφαρμογή της Οδηγίας 2001/29/EC θα βάλει ένα τέλος στην ελευθερία πανοράματος, άρα ουσιαστικά τη μακροχρόνια παράδοση πολλών χωρών που θεωρούν, έχουν υιοθετήσει και κατοχυρώσει ότι το αστικό τοπίο και ο δημόσιος χώρος ανήκουν σε όλους τους πολίτες τους. Ένα πλήθος ευρωπαϊκών εθνικών κοινοβουλίων έχουν θεσπίσει αντίστοιχες νομικές προβλέψεις, κάποια δε εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Με τον δόκιμο σκοπό της εναρμόνισης στις νομοθεσίες των Κρατών Μελών, η εν λόγω έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων προτείνει την αφαίρεση αυτού του δικαιώματος, εγκαθιδρύοντας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοριστικές παραμέτρους που όμως δεν εκφράζουν, τη δεδομένη στιγμή, παρά μία μειοψηφία από τα εθνικά της κοινοβούλια. Η τυχόν έγκριση της έκθεσης, θα υποχρεώσει άμεσα και ανεπίστρεπτα τον δημόσιο χώρο να πάψει, υπό πολλές έννοιες, να είναι δημόσιος.

Σε σχέση με την περιοριστική πρόταση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, θα πρέπει ακόμα να θυμηθούμε πως η πλειοψηφία των Κρατών Μελών επιτρέπει την πλήρη χρήση σε εικόνες έργων οι οποίες έχουν ληφθεί σε δημόσιους χώρους. Οφείλει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι Αντιπρόσωποι της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς που ενέχουν συμβουλευτικό ρόλο επί του συγκεκριμένου θέματος προς την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, της συνέστησαν στην εισήγησή τους όπως οι εικόνες αυτού του τύπου να είναι ελεύθερες σε όλη την έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθύνουμε σε εσάς έκκληση, προκειμένου να ευαισθητοποιηθείτε για το σημαντικό αυτό ζήτημα. Σας προτρέπουμε να σταματήσετε τη δεδομένα τόσο αρνητική, σύμφωνα με τα παραπάνω, εξέλιξη καταψηφίζοντας την τροπολογία ή προτείνοντας μια διαφορετική, η οποία όμως να εξασφαλίζει και να προστατεύει την πρόσβαση του συνόλου των Ευρωπαίων κατοίκων στον πολιτισμό τους. Αυτόν της Ευρώπης, κοιτίδας άλλωστε και θεματοφύλακα του πολιτισμού του ανθρώπινου γένους.

Με εκ των προτέρων ευχαριστίες για το ενδιαφέρον σας και εγκάρδιους χαιρετισμούς,