Συζήτηση:BDSM

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • Εγκυκλοπαιδικότητα: πιστεύω κι εγώ πως δεν μπορεί να σταθεί ως άρθρο έτσι κι αλλιώς. Είναι μια απλή συνάθροιση φετιχοσαδομαζοχιστικών πρακτικών, πολύ χαλαρά ορισμένη στα πλαίσια της τρέχουσας διαδικτυακής αργκό (βλ. και επεξήγηση αρχικών, στην εισαγωγή του άρθρου). Καλύτερα να αναπτυχθούν σωστά τα άρθρα για τις σχετικές παραφιλίες.
  • Ουδετερότητα: ανύπαρκτη. Βλ πχ pov κρίσεις όπως "από τα ταμπού που τους πρόσθεσαν οι προηγούμενες γενεές και οι θρησκοληπτικές αντιλήψεις που περνάνε μέσα μας από τότε που γεννηθήκαμε", "τέσσερα (4) μαγικά γράμματα", "αστικές μάζες των ανθρώπων", "είχαν απελευθερωθεί από τα ταμπού τους", "Είναι τρόπος ζωής που βασίζεται σε τρία κορυφαία συστατικά", "μικροαστικές κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής"
  • Πρωτότυπη έρευνα: είναι ολοφάνερο για μένα ότι ολοκληρο το άρθρο είναι προϊόν αυτοπαρατήρησης ανθρώπων που ακολουθούν κάποιο χαλαρά ορισμένο σύνολο πρακτικών. Δηλ. πρόκειται για καθαρά πρωτότυπη έρευνα.

Με βάση τα παραπάνω, προχώρησα στην τοποθέτηση των αναγκαίων σημάνσεων, πέρα από αυτές της εγκυκλοπαιδικότητας και των πηγών, που υπήρχαν ήδη. Το άρθρο, ακόμη κι αν υπήρχε εγκυκλοπαιδικότητα, δεν θα συμμαζευόταν γιατί δεν υπάρχει το ελάχιστο στοιχειωδώς αποδεκτό υλικό για να ξεκινήσει κανείς. Ακόμη κι αν του γίνει εκτεταμένη επιμέλεια, θα είναι μη επαληθεύσιμο και καταφανώς μη ουδέτερο. Καλώ λοιπόν τον συγγραφέα να διαβάσει προσεκτικά τη γενική πολιτική και την πολιτική πηγών της ΒΠ. Σχετικές συνδέσεις υπάρχουν ήδη στη σελίδα του. Ευχαριστώ.--Dipa1965 15:28, 18 Νοεμβρίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Ειδοποίηση για επικείμενη αναθεώρηση του λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Ενημερώνουμε την κοινότητα της Βικιπαίδειας πως ξεκίνησε η διαδικασία αναθεώρησης του λήμματος, καθώς αυτό δεν υφίσταται πλέον ως αντικειμενικό εγκυκλοπαιδικό λήμμα. Σύντομα το λήμμα θα υποστεί σημαντικές αλλαγές, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες σύνταξης του από την ομάδα μας.

Το λήμμα ως έχει περιέχει φράσεις όπως: "Σε γενικές γραμμές υφίσταται η άποψη ότι πρόκειται για σεξουαλικό προσανατολισμό πέρα από τη χαρακτηριστική σκοπιά της ετεροφυλοφιλίας, της αμφιφυλοφιλίας και της ομοφυλοφιλίας", που είναι εντελώς αναληθής και δίνει λάθος πληροφορίες για το τι είναι το BDSM. Το BDSM ποτέ δεν έχει αναφερθεί στη παγκόσμια βιβλιογραφία ως σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά ως εναλλακτικός ερωτισμός, μια διαφορετική σεξουαλικότητα. Η εκτίμηση αυτή είναι αυθαίρετη και υποκειμενική, και κατά συνέπεια θα αφαιρεθεί από το λήμμα.

Το άρθρο συνεχίζει με την ακόλουθη πρόταση, η οποία είναι εντελώς κακοπροαίρετη και δείχνει εμπάθεια από τη μεριά του συντάκτη: "Βέβαια παρόλο που η συγκεκριμένη κοινότητα ανά τον κόσμο διατείνεται ότι παρέχει αρκετό χώρο στον σεξουαλικό προσανατολισμό, φαίνεται επίσης πως παρέχει ακόμα περισσότερο χώρο στη σεξουαλική προδιάθεση ή τάση, κάτι που είναι εξορισμού διαφορετικό. " Το BDSM δεν είναι σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά εναλλακτικός ερωτισμός, άρα το σχετικό σχόλιο είναι ανακριβές. Δεν έχει να κάνει με το αν μας αρέσουν οι άνδρες, οι γυναίκες ή τα διαφυλικά άτομα, αλλά με ποιό τρόπο μας αρέσουν! Και πάλι η πρόταση αυτή θα αφαιρεθεί.

Παράλληλα ο χρήστης Dipa1965 στην συζήτηση αυτή, για να δικαιολογήσει την προηγούμενη αναθώρηση αναφέρεται με εμπάθεια σε ένα θέμα που είναι προφανές πως ούτε τον εκφράζει, ούτε γνωρίζει για αυτό, ούτε τον αφορά. Το αποτέλεσμα είναι να αναφέρεται σε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη μορφή εναλλακτικού ερωτισμού ως "μια απλή συνάθροιση φετιχοσαδομαζοχιστικών πρακτικών". Αυτό από μόνο του παραβιάζει τους όρους της Βικιπαίδειας (την αρχή της Ουδετερότητας), καθώς αποτελεί ένα ρατσιστικό και καθαρά υποκειμενικό σχόλιο και όχι μια καθολικά αποδεκτή παραδοχή, αλλά καθαρά την προσωπική κρίση του χρήστη, πράγμα που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα και μέσα στο λήμμα.

Παράλληλα, ο χρήστης Dipa1965 αναφέρεται στο BDSM ως "παραφιλία" και απαιτεί το BDSM να ενσωματωθεί στο σχετικό λήμμα. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς το BDSM δεν είναι από μόνο του παραφιλία, αλλά μια μορφή εναλλακτικού ερωτισμού, ένα σύνολο δραστηριοτήτων και ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής και σχέσεων. Παράλληλα, το BDSM συμπεριλαμβάνει και δραστηριότητες που δεν αποτελούν παραφιλίες, όπως τα Ερωτικό Δέσιμο, τις ερωτικές σχέσεις Κυριαρχίας/υποταγής και τα παιχνίδια Πειθαρχίας. Αυτά φαίνεται πως τα αγνοεί ο παραπάνω χρήστης και χαρακτηρίζει το BDSM αυθαίρετα ως "παραφιλία", ενώ σαφώς αναφέρεται στο κομμάτι του ερωτικού σαδομαζοχισμού (S/M).

Ήδη η επισημοποίηση της αναθεώρησης του χαρακτηρισμού του Ερωτικού Σαδομαζοχισμού ως "παραφιλίας" θα γίνει με τις επικείμενες αναθωρήσεις του Διαγνωστικού Εγχειριδίου Ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην έκδοση ICD-11 και του Αμερικανικού Εγχειριδίου Διαφορικής Διάγνωσης, στην έκδοση DSM-V. Όσον αφορά το τελευταίο, ήδη έχει αφαιρεθεί μερικώς ο χαρακτηρισμός από την ισχύουσα έκδοση DSM-IV-TR. Παράλληλα, ο χαρακτηρισμός του Ερωτικού Σαδομαζοχισμού ως "παραφιλίας" έχει αφαιρεθεί ήδη από τα σχετικά εθνικά διαγνωστικά εγχειρίδια 4 Ευρωπαϊκών χωρών, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Φιλανδίας. Σύντομα αναμένεται να αφαιρεθεί και από τη Γερμανία. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη ιστοσελίδα revisef65.org (http://www.revisef65.org/), όπου μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι χώρος δημοσίευσης εκθέσεων ιδεών, ούτε χώρος να δημοσιεύονται προσωπικές απόψεις των χρηστών. Ειδικά όταν αυτές παρασύρουν και παραπλανούν την κοινή γνώμη. Για το λόγο αυτό τα παραπάνω κομμάτια θα αλλαχθούν. Μπορεί το λήμμα σε προηγούμενη μορφή του να μην ανταποκρινόταν στο υψηλό επίπεδο της Βικιπαίδειας, όπως ισχυρίζεται ο χρήστης Dipa1965, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το νήμα πρέπει να βανδαλιστεί ή να περιέχει ανακρίβειες και δηλώσεις εμπάθειας. Τα κριτήρια της εγκυκλοπαιδικότητας, της αντικειμενικότητας και της μη-πρωτότυπης έρευνας που επεικαλείται έχουν πάει περίπατο στο λήμμα αυτό, από τον ίδιο! Τοποθετήσαμε σχετική σήμανση στο άρθρο.

Το αντίστοιχο λήμμα στην Αγγλική Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/BDSM) είναι μια ολοκληρωμένη συλλογική προσπάθεια, η οποία βασίζεται σε αντικειμενική έρευνα, σε εκτενή βιβλιογραφία και πηγές και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς υψηλού επιπεδου και πολυετών διεργασιών. Η επικείμενη αναθεώρηση του σχετικού ελληνικού λήμματος θα γίνει από την ομάδα μας με βάση την προσπάθεια εκείνη και όποιον άλλο χρήστη επιθυμεί να βελτιώσει το λήμμα. Αυτό θα γίνει σταδιακά και καλούμε τους χρήστες της Βικιπαίδειας να συμβάλουν καλοπροαίρετα και αντικειμενικά στην προσπάθεια αυτή, με σκοπό να βελτιώσουν το άρθρο και όχι να το υπονομεύσουν. Ευχαριστούμε. --EllinikiOmadaBDSM (talk) 21:32, 27 Απριλίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Το λήμμα αναθεωρήθηκε[επεξεργασία κώδικα]

Όπως είχαμε γραψει, προχωρήσαμε σε μια καθολική αναθεώρηση του λήμματος σχετικά με το BDSM. Το νέο βελτιωμένο λήμμα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο αντίστοιχο αγγλικό, με παράλληλη προσαρμογή του στην ελληνική πραγματικότητα και τηρώντας όσο γίνεται τα κριτήρια της Βικιπαίδειας. Αφήσαμε την ειδοποίηση για 'περεταίρω βελτίωση του λήμματος' καθώς υπολοίπονται κάποια ζητήματα που αφορούν το θέμα αυτό και θεωρούμε πως ακόμα χρίζει βελτίωσης και ενσωμάτωσης περισσότερων πληροφοριών. Για παράδειγμα, το σχετικό αγγλικό λήμμα έχει ένα ολοκληρωμένο κεφάλαιο για δυάδες "Δεσμά & Πειθαρχία", "Κυριαρχία & Υποταγή" και "Ερωτικός Σαδισμός & Μαζοχισμός". Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσουμε να το προσθέσουμε. Παράλληλα όμως καλούμε την κοινότητα της Βικιπαίδειας να συμβάλει στη βελτίωση του εν λόγω λήμματος. ----EllinikiOmadaBDSM (talk) 20:52, 12 Ιουνίου 2012 (UTC)[απάντηση]