Συζήτηση:Νικόλαος Μυρεψός

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Να διορθωθούν τα εξής:

Μεσούα ο νεότερος: Δεν είναι σίγουρο ότι πρόκειται για τον Νεότερο ή τον γηραιότερο. Ο Μυρεψός σε δύο συνταγές του αναφερει απλά το όνομα Μεσούα. Πρόκειται πιθανότατα είτε για τον Masawaih al-Mardini (Yahyā ibn Masawaih al-Mardini) που απεβίωσε το 1015 ή για τον Yuhanna ibn Masawaih που απεβίωσε το 857. Μιχαήλ Άγγελο το Βασιλικό: Εδώ πρόκειται για εσφαλμενη αντιγραφή από το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο στα λατινικά, του ορθού Μιχαήλ σύγγελος. Η ταύτιση με τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο είναι λάθος. Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ο Όσιος Μιχαήλ σύγγελος. Πάπας Νικόλαος. Η αναφορά του Πάπα Νικόλαου από τον Μυρεψό δεν είναι σίγουρο ότι πρόκειται για τον Γ΄, θα έλεγα ότι είναι απίθανη ή έστω παρακινδυνευμένη η ταύτιση, δεδομένου ότι ο Μυρεψός πιθανότατα απεβίωσε περίπου στα 1270. Πιθανότερο είναι εδώ να γίνεται αναφορά-παραπομπή στον Πάπα Νικόαλο τον Α΄ που έζησε τον 9ο αι. και ήταν πολύ γνωστός στην Κωνσταντινούπολη μια και ήρθε σε ρήξη με τον Πατριάρχη Φώτιο τον οποίο και αφόρισε. Δόμινο ή Μάγιστρο Ιωάννη: Ο Μυρεψός μιλά για "κύριο Ιωάννη" και "Μάγιστρο Ιωάννη" Η ταύτιση με τον Ιωάννη Ακτουάριο είναι απίθανη, μια και ο Ιωάννης Ακτουάριος εζησε μετά τον Μυρεψό. Πιθανότερο, αν και με επιφύλαξη, είναι να ταυτιστεί το "κύριος Ιωάννης" με τον Ιωάννη Βατάτζη.

Νικόλαος Αλεξανδρινός (Nicolaus Alexandrinus). Πρόκειται για άλλο πρόσωπο, ο οποίος έγραψε το Antidotarium magnum sive Universalis, που εκδόθηκε το 1541 και δεν εχει καμιά σχέση με τον Μυρεψό.

η φράση: "και αναθεώρησε" πρέπει να διαγραφεί. Ο Μυρεψός όταν αντιγράφει συνταγές προγενέστερων ιατρών τις αντιγράφει αυτολεξί. Το Antidotarium magnum, που η παλαιότερη μνεία του σε χειρόγραφο είναι του 11ου αι., αναθεώρησε συνταγές ελλήνων ιατρών. Η φράση:...(ή Αντιδοτάριον) το σωστό είναι (ή Ιατρικόν βιβλίον), μολονότι στην επιστημονική κοινότητα έχει επικρατήσει το Δυναμερόν. Η πρόταση: Η σύνοψη αυτή αποτελείται από 48 ενότητες και περιέχει περισσότερες από 2500 ιατρικές συνταγές, ταξινομημένες κατά μορφή και ασθένεια. Να διορθωθεί ως εξής: Στα λατινικά εκδόθηκε το έργο του Νικολάου Μυρεψού, το 1549 από τον Leonhart Fuchs στη Βασιλεία, με τον τίτλο: Medicamentorum opus, Micolai Myrepsi Alexandrini. Εδώ το έργο του Μυρεψού, κατανέμεται σε 48 κεφάλαια και αριθμεί 2667 συνταγές, ταξινομημένες κατά μορφή και ασθένεια. Η πρόταση: ...ενώ πολλές από τις θεραπείες του βασίζονται σε προλήψεις. Να διορθωθεί ως εξης: ...ενώ πολλές συνταγές καταγράφονται με την χαρακτηριτική αναφορά, "δια πείρας", βασίζονται δηλ. στην εμπειρία του Νικολάου Μυρεψού. «Aurea Alexandrina» ή στο ελληνικό κείμενο "Ωραία Αλεξανρινή" που είναι και η πρώτη συνταγή στο βιβλίο του.

Για παραπομπές: http://histsociety.web.auth.gr/15)%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82,%20%CE%A4%CE%BF%20%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BD%20-%2032%20(2015).pdf ή Ηλίας Απ. Βαλιάκος, Το Δυναμερόν του Νικολάου Μυρεψού, ΒΥΖΑΝΤΙΑΚΑ 32, (2015), 241-255 ir.lib.uth.gr/bitstream/handle/11615/41634/12429.pdf?...1.. Διδακτορική διατριβή, Ηλίας Απ. Βαλιάκος https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25596353 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28501427 www.byzantinistik.uni-muenchen.de › Personen › DFG-Projekte http://www.med.uth.gr/etep.aspx?lg=GR