Συζήτηση:Κρυφό Σχολειό/Ορισμός στην Εισαγωγή

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ορισμός στην Εισαγωγή.[επεξεργασία κώδικα]

Κάποιος επανέφερε τα "διδασκαλεία" (δηλαδή χώρους) στον ορισμό, που προφανώς δεν καλύπτει όλο το θέμα. Ήδη υπάρχουν πιό κάτω στο άρθρο αναφορές ότι διδασκαλείες γίνονταν και σε σπίτια. Ξεκινήστε από τα βασικά. Η λ. "σχολείο" δεν σημαίνει μόνο "κτίριο" αλλά και διδακτική διαδικασία (τώρα πρόσεξα ότι το άρθρο της ΒΠ για "Σχολείο" λέει κάτι ανοησίες περί "σχόλης". Όποιος θέλει γράφει ό,τι θέλει στη ΒΠ). Ξαναπροτείνω: "Ο όρος Κρ.Σχ. αναφέρεται σε κρυφούς χώρους διδασκαλείας, είτε σε κρυφά μαθήματα που φέρεται ότι γίνονταν ....".
Τα επόμενα περί "πλάνης" κτλ με μία μόνο παραπομπή στον Αγγέλου δεν στέκουν ως γενικώς αποδεκτή εισαγωγή. Ποιός? υποτίθεται ότι είχε την "πλάνη" ότι δεν επιτρεπόταν η εκπαίδευση? Έχουμε στατιστικές του πληθυσμού? Αυτό ας μείνει για αργότερα ως "κατά τον Αγγέλου ...". Το ίδιο αστήρικτο και το "σύμβολο της μοναδικής εκπαίδευσης". Πρόκειται για ισχυρισμούς που προετοιμάζουν τον αναγνώστη για ένα αναξιόπιστο άρθρο επιπέδου δωρεάν εφημερίδας ταχυφαγείου. Είναι κρίμα μετά από τόση δουλειά που έχουμε κάνει.
Επίσης, οι πηγές που στηρίζουν το κρ.σχ. δεν μιλάνε μόνο για "απομακρυσμένες περιφέρειες". π.χ. η παραπομπή στον Δραγούμη αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη.
Η φράση "έφτασε να γίνει ψευδώς το σύμβολο" δεν βγάζει νόημα. Μήπως εννοεί "λανθασμένως το σύμβολο"? Αλλά από πού προκύπτει ότι έγινε σύμβολο? Μέχρις ότου το ξεθάψουν οι εκσυγχρονιστές της δεκαετίας του '90 ήταν ένα τριτεύον θέμα της ιστορίας. Στην "Μεγάλη Ηθική και Θρησκευτική Εγκυκλοπαίδεια", κατ' εξοχήν ειδικευόμενη σε εκκλησιαστικά θέματα, δεν υπάρχει κάν τέτοιο λήμμα. --Skylax30 (talk) 10:26, 28 Μαρτίου 2012 (UTC)[απάντηση]

  • Το διδασκαλείο είναι ευρεία έννοια και δεν περιορίζεται σε χώρο, γι' αυτό και άφησα την αλλαγή. Νομίζω εμπεριέχει και την έννοια της τοπικότητας, που χρειάζεται ο Pyraechmes, και της μη τοπικότητας μιας διδασκαλίας. Είναι το πιο κομψό που μπορεί να σταθεί από μόνο του, νομίζω. Παρακάτω γίνεται διακλάδιση και αναπτύσσεται όντως η έννοια της διδασκαλίας. Αν δεν είναι ισότιμη η μεταχείριση, να το δούμε.
  • Η πλάνη δεν αφορά τις διδασκαλίες αλλά τη μοναδικότητα στην εκπαίδευση. Αν έχεις σχολικό βιβλίο που κάτι τέτοιο αντικρούεται, δηλαδή μιλά για το κρυφό σχολειό χωρίς να το συνυφαίνει με τη γενική απαγόρευση της εκπαίδευσης, τότε πράγματι δεν υπάρχει προσπάθεια για πλάνη, απλά ο κόσμος το εκλαμβάνει λανθασμένα ή οι δάσκαλοι λένε αυτό που λάθος καταλαβαίνουν, οπότε και το ξηλώνουμε. Βέβαια με το που θα φέρει κάποιος ένα σχολικό διδακτικό βιβλίο που συγχωνεύει τις έννοιες, το καρφώνει ως ψέμα/πλάνη και δεν βγαίνει με τίποτα έπειτα. Αυτή είναι η αξία της πρωτογενούς πηγής. Σίγουρα πλανεμένος εμφανίζεται όμως ο Γύζης, και σύμφωνα με τον Κακριδή.
  • Το απομακρυσμένες περιφέρειες περιέχεται στην πηγή από την εγκυκλοπαίδεια που παραθέτει ο Dada για να στηρίξει αυτό που γράφει. Είναι αισθητικά λογικό, ίσως να μπορεί να γραφεί με τρόπο που να δείχνει πως κοντά στην κεντρική εξουσία και επίβλεψη δεν ήταν κάτι τέτοιο το ίδιο πιθανό.
  • Τη λέξη σύμβολο την αναφέρει ο Αγγέλου πολύ καθαρά και είναι σημειωμένη η σελίδα στην παραπομπή. Επίσης είναι αναγκαία λέξη για το ξεκαθάρισμα της έννοιας του θρύλου.
  ManosHacker 14:22, 28 Μαρτίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Σημασία δεν έχει τί χρειάζεται ο Πυραίχμες αλλά τί καταλαβαίνει ο αναγνώστης (που συχνά είναι μαθητής δημοτικού). "Κρυφά διδασκαλεία" σημαίνει "κρυφοί χώροι διδασκαλίας", έννοια που δένει με τόπους της προφορικής παράδοσης του κρ.σχ. Ωστόσο, οι επόμενες παραπομπές συχνά αναφέρονται σε σπίτια (που προφανώς δεν ήταν κρυφά) και σε ολοφάνερες εκκλησίες. Προφανώς γίνονταν κρυφά μαθήματα σε φανερούς χώρους και μάλιστα με το πρόσχημα των κοινωνικών ή θρησκευτικών συναθροίσεων. Δεν αλλάζει το νόημα αν μπουν μερικές επιπλέον λέξεις ως "είτε ... ".--Skylax30 (talk) 20:01, 28 Μαρτίου 2012 (UTC)[απάντηση]