Συζήτηση:Κρυφό Σχολειό/Διπλή προπαγάνδα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διπλή προπαγάνδα[επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικά εντοπίζω πως είμαστε έρμαιο και θύματα προπαγάνδας κι από τις δύο μεριές.

  • Προφανέστατα, αδιαμφισβήτητα, ιστορικότατα, υπό καθεστώτα καταπίεσης υπάρχει απαγόρευση για να υπάρχει έλεγχος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπήρχε διδασκαλία εν κρυπτώ για την διαφύλαξη της ιστορίας του ελληνικού στοιχείου.
  • Η πρώτη προπαγάνδα έχει να κάνει με την, στο βαθμό που έγινε στα σύγχρονα σχολεία μέχρι πρότινος, παράλληλη διδαχή της ολικής απαγόρευσης της εκπαίδευσης των Ελλήνων. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε και πηγές μάλιστα με προτροπή στους εκπαιδευτικούς να μιλήσουν στους μαθητές για πλήρη απουσία εκπαίδευσης. Αυτή η πηγή λείπει προς το παρόν από την εισαγωγή. Φυσικά το συναισθηματικό αντίκτυπο από το φούσκωμα πως η εκπαίδευση ήταν εντελώς απαγορευμένη είναι μεγάλο και υπάρχει ευθύνη που οφείλει να τονιστεί.
  • Για να πάρει δόξα κάποιος πρέπει να πει κάτι που να κάνει εντύπωση. Το να κάνεις έρευνα εκεί που θες και ενδεχομένως να απορρίψεις πρωτογενείς πηγές τις οποίες γνωρίζεις πως είναι δύσκολο να βρουν οι υπόλοιποι, εκείνο τον καιρό με εκείνα τα μέσα, για να σε αντικρούσουν, με κάνει επιφυλακτικό. Οι πρωτογενείς πηγές πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάττονται για να μας διαφυλάττουν από τις μόδες των καιρών.
  • Η δεύτερη προπαγάνδα έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των μετέπειτα εργασιών και δευτερογενών συμπερασμάτων. Πάλι φουσκώνει το συναίσθημα, αυτή τη φορά στο συναισθηματικό υπόβαθρο της για χρόνια κοροϊδίας. Προσωπικά το νιώθω ως μέρος της σειράς προσπαθειών διαπόμπευσης του ελληνικού στοιχείου, όπως της Αφροδίτης της Μήλου με τον όρθιο μέσο, το be Greek for a week των Άγγλων κλπ.
  • Αν διδάχθηκε στο βαθμό που έπρεπε η ελληνική γλώσσα και ιστορία, ποια η δουλειά του Αδαμάντιου Κοραή; Την απάντηση την γνωρίζω, όχι όμως την υπόθεση της ερώτησης.
  • Δεν ξέρω πόσο η κρυφή διδασκαλία περνά κάποιο κατώφλι σημαντικότητας ώστε να συνειδητοποιείται ως κρυφό σχολειό. Πιο σίγουρα όμως υπήρξαν και υπάρχουν, δύο προσπάθειες για την εκμετάλλευσή του, η μία με δεξιόστροφο και η άλλη με αριστερόστροφο φάλτσο. ManosHacker 16:51, 11 Μαρτίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Υπήρξα μαθητής από τη δεκαετία του '60 και ουδέποτε μου δόθηκε η εντύπωση από τα σχολικά βιβλία ότι υπήρχε "ολική απαγόρευση της παιδείας". Όλοι μαθαίναμε κουτσά-στραβά τα ονόματα ορισμένων τουλάχιστον μεγάλων σχολών (όπως η "Μεγάλη του Γένους Σχολή", ή η Αθωνιάς), για τα Γιάνενα "πρώτα στ' άρματα και τα γράμματα" κτλ. Η σχετική αναφορά στο άρθρο θέλει τεκμηρίωση, και εν πάσει περιπτώσει, είναι τριτεύουσας σημασίας. Εκτός αν αρχίσουμε να σχολιάζουμε με χολή στη ΒΠ ότι κάποια σχολ. βιβλία γράφουν για γοργόνες, νάνους και αγγέλους που προστατεύουν τα παιδάκια. Τέτοια χολή κατά των βιβλίων φαντάζομαι δεν θα παρήχθη ούτε στην εποχή της "πολιτιστικής επανάστασης" του Μάο. Όσοι ασχολούνται μ' αυτά είναι καταγέλαστοι και γραφικοί.
Πρόσθεσα παραπομπές στον Γεδεών (που κατ' εμέ ωραιοποιεί την οθωμανία για να μην δημιουργήσει προβλήματα στο Πατριαρχείο) τις οποίες έντεχνα είχε αποκρύψει όποιος θεώρησε ότι ο Γεδεών τον βολεύει.
Ευχαριστώ θερμώς τους "απομυθοποιητές" γιατί με ανάγκασαν να ανοίξω βιβλία που δεν θα τα άνοιγα ποτέ.--Skylax30 (talk) 22:25, 11 Μαρτίου 2012 (UTC)[απάντηση]