Συζήτηση:Καισαριανή

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Αττική Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Αττική», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης των θεμάτων που αφορούν την Αττική από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.


Ιστορία. Έως τις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή δεν κατοικείται. Μόνο μερικές μονές υπάρχουν όπως η μονή της Καισαριανής ,η μονή Αστερίου και η γυναικεία μονή του Αγίου Ιωάννη. Η πόλη παίρνει το όνομά της από την ομώνυμη μονή που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού. Η Καισαριανή εποικίζεται μετά το 1922 από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το τότε Ελληνικό κράτος χωρίζει την πόλη σε δύο τεράστια τμήματα. Το βόρειο, με δημοσία δαπάνη γίνεται κτίσιμο πολυκατοικιών, τις λεγόμενες προσφυγικές και το νότιο με οικόπεδα των 120 m2 και ιδιωτική ανοικοδόμηση. Λόγω της φτώχειας η βόρεια Καισαριανή συνεχίζει να ανοικοδομείτε με πλίνθινα παραπήγματα που της δίνουν και το ιδιαίτερο όνομα, «πλινθόκτιστα». Η πόλη χαρακτηρίζεται από την απουσία έως και τις δεκαετίες 1950-1960 αποχέτευσης και υδροδότησης. Η υδροδότηση γινόταν από κρουνούς που είχαν νερό, κάποιες ώρες της ημέρας, από τις πηγές του Υμηττού. Η πόλη είχε σοβαρά προβλήματα από την παρουσία, σε μεγάλη έκταση του σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Αναφέρονται τραυματισμοί από αδέσποτες σφαίρες και κυρίως η χρήση του από τους Γερμανούς σαν χώρος εκτελέσεων, κατά την διάρκεια της κατοχής (1941-1944). Μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων και του δημάρχου Παναγιώτη Μακρή, σήμερα σχεδόν όλη η έκταση είναι πάρκο, περικλείοντας το μνημείο του θυσιαστηρίου για την λευτεριά. Η πόλη επιλύοντας τα προβλήματά της, βρέθηκε να αποτελεί από την δεκαετία του ’70, πόλο έλξης νέων κατοίκων. Με το σύστημα της αντιπαροχής εξαφανίζονται οι μονοκατοικίες της νοτίου πλευράς. Η πόλη επεκτάθηκε προς τον Υμηττό και τα πλινθόκτιστα, μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων για ανάπλαση(ΔΕΠΟΣ), δίνουν την θέση τους σε πολυκατοικίες. Σήμερα η πόλη έχει σαν κύριο πρόβλημα το κυκλοφοριακό, ιδιαίτερα μετά την δημιουργία του περιφερειακού δρόμου του Υμηττού.

Σχόλιο 4-12-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Στο σημείο που εκτελέστηκαν οι 200 πατριώτες από τους Γερμανούς, λέγεται ότι έχει "αναρτηθεί μνημείο". Το μνημείο δεν αναρτάται, αλλά ανεγείρεται ή στήνεται. Πρέπει, λοιπόν, η φράση "έχει αναρτηθεί μνημείο" να διορθωθεί σε "έχει ανεγερθεί μνημείο". Αναφορά: Στυλιανός Λ. Παπαλεξανδρόπουλος 2.86.223.55 01:15, 4 Δεκεμβρίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Το «έχει αναρτηθεί» έγινε «έχει ανεγερθεί». Ευχαριστούμε.   ManosHacker 06:42, 4 Δεκεμβρίου 2014 (UTC)[απάντηση]