Συζήτηση:Ηλίας Βενέζης

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Σχόλιο 19-12-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Η ελληνική ονομασία του ΑΙΒΑΛΙ είναι Κυδωνίες. Αναφορά: 46.177.212.226 20:27, 19 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

  Οι σελίδες που αποτελούν την Εφταλού δημοσιεύτηκαν αρχικά στο «Βήμα» του 1969, αλλά το έργο εκδόθηκε το 1972. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται ως σύμμεικτο και περικλείονται σ’ αυτό αρκετές ταξιδιωτικές σελίδες, πόνος ψυχής κι αναπόληση.  Εδώ, παρακολουθούμε τον μεγάλο έρωτα του Βενέζη για τη γη της Λέσβου, που  έγινε δεύτερη ρίζα ζωής και που είναι «μια αγκάλη κι ένας απόμερος κάβος», όπου «άραξε ο Θεός για να ξεφύγει από έναν κόσμο που δαιμονίζεται».  Ο πεζογράφος αναθυμάται την περιπέτεια της πατρίδας του, τις περιπέτειες του νεότερου ελληνισμού, δίνοντας συναρπαστικές περιγραφές, που αποτελούν χρονικά της περιπέτειας της φυλής μας. 
  Ο Βενέζης έβαλε όλη του την αγάπη για το ερημητήριο που έχτισε απέναντι από τα παράλια της γενέθλιας γης, εκεί στον τόπο των τελευταίων χρόνων της ζωής του. Γράφει για την πανάρχαια ιστορία της Μικρασίας, για τη συνύπαρξη των λαών πριν από τον πικρό ξεριζωμό, για τα γεγονότα των πολέμων και των διώξεων και για τη θεώρησή τους ύστερα από τόσα χρόνια μέσα στο ήρεμο λεσβιακό τοπίο. Πρόκειται ουσιαστικά για επιστροφή στη γενέθλια γη, και ταυτόχρονα, για την έναρξη του ύστατου ταξιδιού του συγγραφέα. 

Βαλέτας, Γ., «Ο μαρτυρικός θριαμβικός ανήφορος του Βενέζη», Αθήνα, Νέα Εστία 96 (Χριστούγεννα 1974) 95-125. Ζαχαροπούλου Κλεοπάτρα, «Ζητήματα ποιητικής και ιδεολογίας στο έργο του Ηλία Βενέζη και της Αιολικής Σχολής», Πάτρα, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2008. Χάρης, Π., «Ηλίας Βενέζης», Αθήνα, Νέα Εστία 96 (Χριστούγεννα 1974) 17-48. Χατζηγάκης, Π. Χ., Περίαπτα και ανάδρομα. Μελετήματα, Αθήνα, Αρμός, 2001, σσ. 125-152. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 109.242.78.235 (συζήτησησυνεισφορά) .

Μεταφέρθηκε από Συζήτηση βοήθειας:Πώς να δημιουργήσετε μια σελίδα