Συζήτηση:Βυζαντινό δίκαιο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Να αναπτύξω συνοπτικά όλη την εξέλιξη και τις αναθεωρήσεις του βυζαντινού δικαίου


395 Κ.Ε. ??? --geraki 09:00, 14 Απρ. 2005 (UTC)

K.E. = μ.X. Π.Κ.Ε. - π.Χ.

Γιατί δεν είναι όλοι Χριστιανοί --Kalogeropoulos 09:42, 14 Απρ. 2005 (UTC)

Τί σημαίνουν τα αρχικά Κ.Ε.;--Mik (usurped) 09:50, 14 Απρ. 2005 (UTC)

Κ.Ε. = C.Ε. = Common Era Π.Κ.Ε. = B.C.E. = Before Common Era


Πιστεύεις ή δεν πιστεύεις, πάλι από την γέννηση του Χριστού μετράς, οπότε είναι φαιδρό να αλλάζεις όνομα στην μέτρηση...
Και επειδή εδώ είναι εγκυκλοπαίδεια, όπου ο επισκέπτης δεν είναι αναγκασμένος να γνωρίζει τις προσωπικές σου πεποιθήσεις και συμβάσεις, προτείνω να βάζεις τις ημερομηνίες με τον τρόπο που είναι ο συνηθισμένος. --geraki 13:39, 14 Απρ. 2005 (UTC)

Λυπάμαι, αλλά δε θεωρώ το θέμα της θρησκευτικής ιδιαιτερότητας φαιδρό. Επίσης, αυτός είναι πλέον ένας καθιερωμένος διεθνώς τρόπος χρονολόγησης που τείνει να επικρατήσει, δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές μου πεποιθήσεις, ούτε είναι προσωπική μου σύμβαση. Επειδή ακριβώς είναι εγκυκλοπαίδεια, ο επισκέπτης μπορεί να μάθει και έναν άλλο τρόπο καταγραφής της χρονολόγησης, στα πλαίσια της αναγνώρισης θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων. Για του λόγου το αληθές η wikipedia έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα, ή εκπαιδευτικά ιδρύματα σαν το Μπέρκλεϊ έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο γραφής της χρονολόγησης:

"Wikipedia: the free encyclopedia" states that the new notation is used by "Many non-Christians or secular persons." However, we suspect that the majority of users are actually Christians who want a notation that does not offend or distress persons of other religions.

Αν δε σας αρέσει, ωστόσο, και προσβάλλει τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις, μπορείτε να την αλλάξετε. Open Source είναι το project --Kalogeropoulos 13:51, 14 Απρ. 2005 (UTC)

Συμφωνώ για το Common Era. Άλλωστε είναι πολύ ταιριαστό με το ελληνικό Κοινή Εποχή, οπότε τα αρχικά είναι συγγενή. --Δνόφος 15:07, 14 Απρ. 2005 (UTC)

Δεν είναι θέμα θρησκευτικών πεποιθήσεων, άλλωστε δεν είμαι φανατικός. Απλά η μέτρηση γίνεται από ένα σημείο. Όταν λέμε έτος 2004 εννοούμε 2004 χρόνια μετά την γέννηση του Χριστού, και έχουμε σαν αρχή της μέτρησης ένα σημείο που ήταν σημαντικό για την μετέπειτα εξέλιξη του κόσμου. Το Κοινή Εποχή, δεν μου λέει τίποτε. Εξακολουθεί άλλωστε να έχει ως αρχή μέτρησης την γέννηση του Χριστού. Άλλωστε είναι κοινή με τι; Κοινή με το ημερολόγιο των χριστιανών; Ε, τότε δεν χρειάζεται να έχεις διαφορετικό ημερολόγιο. Προφανώς είναι κοινή για το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμένου κόσμου, ο οποίος όμως μετρά μ.Χ. και π.Χ. --geraki 15:39, 14 Απρ. 2005 (UTC)

Το κοινή μου φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιείται με την έννοια του εξαπλωμένου αλλά με την έννοια του συνηθισμένου. Η εποχή δηλαδή στην οποία είμαστε, αυτή στην οποία αναφερόμαστε τις περισσότερες φορές. --Δνόφος 20:58, 14 Απρ. 2005 (UTC)

Προσπάθησα να σου πω ότι πλέον δε μετρά έτσι και θα το συναντήσεις πολλές φορές μπροστά σου, εφόσον ψάχνεις στο διαδίκτυο. Σου παρέθεσα και την αιτιολογία και την άποψη της wikipedia. Δεν έχει νόημα να σου παραθέσω τις αμέτρητες περιπτώσεις που θα συναντάς πλέον αυτή τη χρονολόγηση ακόμη και σε ό,τι καινούριο εκδίδεται στην Ελλάδα. Αν αυτά δεν είναι αρκετά για να σε πείσω, ας σταματήσουμε την κουβέντα εδώ. Δεν έχει νόημα --Kalogeropoulos 21:14, 14 Απρ. 2005 (UTC)