Συζήτηση:Βλαδίσλαος Β΄ Γιαγκέλο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύμβολο καλού λήμματος
Σύμβολο καλού λήμματος
Αυτό το λήμμα έχει αναγνωρισθεί ως καλό λήμμα βάσει των κριτηρίων καλών λημμάτων.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
A Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Α κατά την κλίμακα ποιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
A Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Α κατά την κλίμακα ποιότητας.


Παρατηρήσεις[επεξεργασία κώδικα]

  • «Βλαντισλάφ» και «Βλαντισλάβ» στο λήμμα. –Ποια είναι η (μία) σωστή ελληνική απόδοση ;
  • «Γιαγκελόν» και «Γιαγκέλο» και «Γιάγκελον» στο λήμμα –Ποιο απ’ όλα ; Η παραπομπή (1) λέει ότι είναι προς το λήμμα Λαδίσλαος της εγκυκλοπαίδειας ΔΟΜΗ. Αλλά όχι, είναι προς την καταταλαιπωρούσα την ΒΠ (ως νιοστογενής πηγή) Υγείαonline. Λήμμα Λαδίσλαος στην ΔΟΜΗ -τουλάχιστον μέχρι την έκτη έκδοση 1974 που έχω στην διάθεσή μου- δεν υπάρχει. Εν πάση περιπτώσει, η ΔΟΜΗ αυτή, στο λήμμα Λιθουανία λέει Γιαγγέλων και στο λήμμα Πολωνία μιλά για δυναστεία Γιαγγελώνων. Γιαγγέλων λέει και η παλιά εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη. Στην πιο πρόσφατη Πάπυρο-Λαρούς-Μπριτάννικα έχουμε για την δυναστεία το λήμμα Γιαγγέλον και στο λήμμα Λαδίσλαος το Γιαγκελόν. Ας δοθεί εδώ μια ενιαία μορφή του ονόματος.
  • Πρέπει να εξηγηθεί για ποιον λόγο ο Γιογκάιλα, που ήταν υστερότοκος και από δεύτερο γάμο του Αλγκίρντας, διαδέχτηκε τον πατέρα του και όχι ο πρωτότοκος Αντρέι του Πόλοτσκ. Ήταν επιλογή του ίδιου του Αλγκίρντας, λέει το αγγλικό λήμμα «Andrei of Polotsk».
  • «Αυτή η πύρρειος νίκη των Μοσχοβιτών ενάντια στη Χρυσή Ορδή μακροπρόθεσμα σήμανε την αρχή μιας αργής ανοδικής πορείας του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας». –Μια νίκη δεν χαρακτηρίζεται πύρρειος, επειδή ο νικητής έχει μεγάλες απώλειες και μόνο, αλλά όταν η εξασθένηση του στρατού του είναι τόση που τον οδηγεί εν συνεχεία στην τελική ήττα και στην εγκατάλειψη του αγώνα, όπως έγινε με τον Πύρρο. Εδώ (στην μάχη του Κουλίκοβο) βλέπουμε λαμπρά αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα αλλά και άμεσα (θάνατος Μαμάι). Κακώς το αγγλικό λήμμα μιλά για Pyrrhic victory. -- Ignoto (συζήτηση) 22:13, 14 Οκτωβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Το Γιαγκέλο με μπέρδεψε πολύ. Στη βιβλιογραφία στα ελληνικά που κοίταξα δεν υπήρχε κάποιος τύπος που να επικρατεί. Το Γιαγκέλο πάντως είναι πιο κοντά στο αρχικό από τις αποδόσεις που φαίνεται να είναι κοινές στα ελληνικά. Το ygeiaonline όντως δεν είναι κατάλληλη πηγή, αλλά είναι προσβάσιμη πολύ πιο εύκολα από την έντυπη εγκυκλοπαίδεια. Όταν έχω τη Δομή στα χέρια μου θα φτιάξω την παραπομπή.--C Messier 08:32, 15 Οκτωβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

 Έγινε Το ygeiaonline αντικαταστάθηκε. --C Messier 11:42, 15 Οκτωβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]


«Η Λιθουανική κληρονομιά, εντούτοις, δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως δεδομένη. Ο θάνατός του το 1434 τερμάτισε την προσωπική ένωση ανάμεσα στα δύο βασίλεια, και δεν ήταν σαφές τι θα έπαιρνε τη θέση τους». – Όχι, αγαπητέ Glavkos. Δεν ξέρω τί ακριβώς λέει ο Stone εν προκειμένω, αλλά :

  • Πρώτον, γράφουμε εγκυκλοπαίδεια και όχι αστυνομικό μυθιστόρημα. Και το παραπάνω χωρίο, με το μυστήριο που μας υπόσχεται, είναι απαράδεκτο για εγκυκλοπαίδεια. Ας μας έλεγε στο κάτω-κάτω το αγγλικό λήμμα τί απέγινε.
  • Δεύτερον, και σπουδαιότερον, διαβάζουμε στην Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, λήμμα Λιθουανία : «Το 1440 η Λιθουανία περιήλθε στον γιο του Γιαγκέλον, τον Καζίμηρο, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Πολωνίας το 1445. Στο εξής, οι διάδοχοι του τελευταίου κατείχαν και τα δύο στέμματα». Το «εξής» κράτησε μέχρι το 1572, οπότε εξέλιπε η δυναστεία Γιαγκελόν. Όχι απλώς σαφές, σαφέστατο το τί πήρε «τη θέση τους». Τίποτα απολύτως. Τα πράγματα (τα δυναστικά, καταστατικά) έμειναν ως είχαν.-- Ignoto (συζήτηση) 00:39, 22 Οκτωβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]