Συζήτηση:Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πρόχειρο για δημιουργία του άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω αφήνω πληροφορίες που βρήκα για το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας για να τις χρησιμοποιήσω για να φτιάξω το άρθρο.--Focal Point 11:20, 19 Οκτωβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας ή Βασιλική Πρόνοια ήταν ένας οργανισμός με σκοπό τη φροντίδα των παιδιών. Αποτελεί συνέχιση της «Πρόνοιας Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος» που ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία της Βασίλισσας Φρειδερίκης.[1]

Πρώτα ιδρύεται η «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», το 1947, Ερανική Επιτροπή, που μετονομάζεται σε «Βασιλική Πρόνοια», το 1955, για την αντιμετώπιση της οξυμένης ανάγκης προστασίας των παιδιών, κυρίως.

Σύμφωνα με έγγραφο της Πρόνοιας της εποχής του 1962 [1] το έργο της ήταν οι παιδουπόλεις (περίπου 52 στο απόγειό τους), τα Σπίτια του Παιδιού (αναφέρονται ως "εγκατεστημένα σε 260 Ακριτικά χωριά"), δύο Αγροτικές Οικοκυρικές Σχολές για κορίτσια (μετεξέλιξη Παιδουπόλεων), μια πρωτοβάθμιος Αγροτική Σχολή, μια τεχνική σχολή για αγόρια, πρόγραμμα οικοτεχνίας (ιδιαίτερα η ταπητουργία), η εθνικοθρησκευτική αγωγή, έργα κοινής ωφελείας, νηπιαγωγεία, έκδοση περιοδικών ("Το Σπίτι του Παιδιού", "Η Παιδούπολη"), Ομάδες Βοήθειας Υπαίθρου, "Αστικά Κέντρα" (15 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα για εξωσχολική επαγγελματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία), Κέντρα Νεότητας (σε άλλες πόλεις).

(έγγραφο με πληθώρα επίσημων πληροφοριών, που έχει εκδοθεί από το ίδιο το ίδρυμα. Προσοχή - ορολογία κλπ όχι για αντιγραφή, αφού αποτελούν εξύμνηση και παρουσίαση με τα μάτια της εποχής, αλλά και το σημαντικότερο, με την οπτική του ίδιου του ιδρύματος)

Παράδοση Βασιλικής Πρόνοιας[2]

Με την άνοδο των βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας στον θρόνο, η Βασιλική Πρόνοια περιήλθε υπό την προστασία τους.

Ακολουθεί το έγγραφο παράδοσης της από την βασίλισσα Φρειδερίκη.


Όχι ακριβώς κρατικός οργανισμός [3]

Πάντα αντιλαμβανόταν την κοινωνική πρόνοια ως μορφή φιλανθρωπίας που ασκείτο είτε από την εκκλησία είτε παλαιότερα από τη βασιλική πρόνοια και όχι σαν υποχρέωση του κράτους

αλλά σίγουρα με την υποστήριξή του και με νομικές πράξεις[4]

'Αρθρο 234: Κατασκευή δασικών οδών υπό Β.Ε. Ιδρύματος και Β. Προνοίας.

Ο Υπουργός Γεωργίας δύναται, προκειμένου το Βασιλικόν Εθνικόν 'Ιδρυμα ή η Βασιλική Πρόνοια να προβή εις αξιοποίησιν δασικών περιοχών δια της διανοίξεως και κατασκευής δασικών οδών, να εκχωρή το δικαίωμα απολήψεως ποσότητος των προς εμπορίαν, επί τη βάσει μελετών, προλεπομένων δασικών προϊόντων εκ της αξιοποιουμένης περιφερείας, προς εξόφλησιν των παρά των οργανισμών τούτων διατιθεμένων δαπανών.

αλλά σαφέστατα και με χρηματοδότηση μέσω έμμεσης φορολογίας[5]

Μπαίνοντας στα κατάφορτα με αφίσες των παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης παρασκήνια δεν μπορείς να μη γελάσεις με τις παλιές ταμπέλες: «Τιμαί εισιτηρίων. Πλατεία Α´ 50 δραχμές. Πλατεία Β´ 35 δραχμές. Λαϊκή απογευματινή Τετάρτη, γενική είσοδος 35 δραχμές». Από το πενηντάρι η ίδια ταμπέλα μάς πληροφορεί ότι «42,84 ήταν το δικαίωμα θεάτρου, 4,70 ο φόρος του Δημοσίου, 2,40 η βασιλική πρόνοια. Για τη Β´ Πλατεία η βασιλική πρόνοια ήταν μόνον 1,70»!!

και διάθεση εκτάσεων[6]

Το 1962, μετά τη διάλυση του συνεταιρισμού ΣΑΑΚ Φιλιππιάδας και κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Φιλιππιάδας, η έκταση της Παιδόπολης περιήλθε στο Δήμο Φιλιππιάδας. Ο τελευταίος παραχώρησε το χώρο στην τότε Βασιλική Πρόνοια για τη λειτουργία και μόνο Παιδόπολης και για όσο χρόνο αυτή θα λειτουργούσε.


Οι φορείς που ίδρυσε και λειτουργούσε η Βασιλική Πρόνοια [7]

Ο Βουρβέρης υποστηρίζει ότι κατάλληλοι φορείς , οι οποίοι έχουν ήδη επιτελέσει πολύ σημαντικό λαοπαιδευτικό έργο, είναι η εκκλησία και ο στρατός, «πρώτα –πρώτα πρέπει να μνημονευθεί το λαοπαιδευτικόν έργον της εκκλησίας και του στρατού», η Αποστολική Διακονία , η Βασιλική Πρόνοια «δια των ιδρυθεισών υπ' αυτών γεωργικών , τεχνικών και οικοκυρικών σχολών, παιδοπόλεων , σπιτιών του παιδιού, αστικών κέντρων , εθνικής εστίας», το Βασιλικόν Εθνικόν Ιδρυμα , Τεχνολογικόν Ινστιτούτον Αθηνών, η Εργατική Εστία, και η Ελληνική Ανθρωπιστική Εταιρεία.

Βουρβέρης Κ.(1962) «Η μόρφωσις του εργαζόμενου λαού», εφημ.Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 8-9-10/2/1962


Σχολές για παραγωγή χαλιών [8]

Το έτος 1956 ιδρύθηκε στο χωριό μας Ταπητουργική Κρατική Σχολή κι εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Αχιλλέα Γάκη, με μηνιαίο ενοίκιο 300 δρχ. Λειτούργησε ως το 1959 με δύναμη 12 κορίτσια.

Δούλευαν με δωρεάν υλικά (αργαλειό, μαλλί κ.λπ.) απ’ το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και η πληρωμή γίνονταν σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα ύφανσης κάθε κοπέλας, απ' τη Βασιλική Πρόνοια - Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα. Παρέδιναν τα χαλιά σε περιοδεύοντα αρμόδιο υπάλληλο και πληρώνονταν. Η ποιότητα των υφαντών τους ήταν εξαιρετική.

Η Βασιλική Πρόνοια (τώρα Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας) τα πουλούσε σε πλούσιους Αθηναίους και στην Ελβετία με μεγάλη τιμή και ήταν περιζήτητα.

[9]

Η Βασιλική Πρόνοια, μετέπειτα Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας είχε σχολές μαθητείας σε περιοχές του Έβρου. Όταν τελείωναν οι εκπαιδευόμενες τη φοίτησή τους, έπαιρναν δώρο έναν αργαλειό, μαζί με μαλλιά και στημόνι για ένα χαλί, ψαλίδια και κτένια. Σκοπός της Πρόνοιας ήταν να συνεχιστεί η παραδοσιακή αυτή τέχνη.


Σπίτια του παιδιού[10]

(έχει και φωτογραφία ταμπέλας)

Το σπίτι παιδιού (Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας) ήταν ένα ίδρυμα της Βασιλικής Πρόνοιας. Στους χώρους του λειτουργούσε νηπιοτροφείο, βιβλιοθήκη, ταπητουργείο, ξυλουργείο και κατείχε ένα πρότυπο αγροτικό περιβόλι.

Εκεί τα μικρά παιδιά φοιτούσαν στο νηπιαγωγείο. Οι μαθητές του δημοτικού έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια, πινγκ πονγκ και χρησιμοποιούσαν τη βιβλιοθήκη του. Οι νέες του χωριού μάθαιναν να υφαίνουν τάπητες στους αργαλειούς. Οι νέοι να μάθαιναν ξυλουργικές εργασίες. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα, ο "Ατρόμητος Τριγωνικού". Οι μεγάλοι να μάθαιναν να εμβολιάζουν τα περιβόλια τους. Στην ύπαρξή του οφείλεται και η δημιουργία του δαμασκηνώνα, που όμως αργότερα εγκαταλείφθηκε, επειδή δεν προχώρησε η αγορά και εγκατάσταση ξηραντηρίου δαμάσκηνων.

Σήμερα ανήκει στον πνευματικό όμιλο


[11]

Φωτογραφία: Σερραίοι υπάλληλοι της Βασιλικής Πρόνοιας (Το σπίτι του Παιδιού) με οργανοπαίκτες της Κάτω Ορεινής Σερρών (φωτογράφηση 1953-54)

Χρηματοδότηση ιδρυμάτων[12]

Ευεργέτες του Ιδρύματος

Βασιλική Πρόνοια


και χρηματοδότηση οικοδόμησης σχολείων[13]

ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΘΗΛΕΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΝ ΘΗΛΕΩΝ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ" ΤΟ ΜΕΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙ ΤΟ ΔΕ ΔΑΠΑΝΑΙΣ "ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ" ΕΛΛΑΔΟΣ

[14]

Το βιβλίο με τίτλο "Γυμνάσιο Καρπενησίου - το χρονικό της ανέγερσης" ...

...καταγράφει στο βιβλίο του ο Γεώργιος Φαρμακίδης

Το σημερινό Γυμνάσιο χτίστηκε από το κράτος, με χρήματα της Βασιλικής Πρόνοιας Συμμοριοπλήκτων, στα 1952-53,στην ίδια θέση κι απάνω στα ίδια σχέδια του προηγούμενου"


Χρηματοδότηση και ανακαίνισης μύλων (!!!) [15]

Ύστερα απ' την Επανάσταση ο μύλος αυτός μετατράπηκε σε αλευρόμυλο και λειτούργησε ανακαινιζόμενος μέχρι το 1970. Τελευταία ανακαίνιση έγινε το 1953 με έξοδα της Βασιλικής Πρόνοιας από τον κατευθείαν απόγονο των Μυλωνόπουλων

Κλιμάκια σε χωριά [16]

Το 1956-57 εγκαθίσταται στο χωριό κλιμάκιο της τότε Βασιλικής Πρόνοιας. Οι τότε Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη επισκέπτονται το χωριό.

(χωριό Σαϊδόνα Μεσσηνίας)


Ίδρυση "Αστικών Κέντρων" [17]

Το 1959 εγκαινιάζεται το Αστικό Κέντρο Περιστερίου της Βασιλικής Πρόνοιας για την απασχόληση των παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους.


Το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας μετεξελίχθηκε σε Εθνικό Οργανισμό Προνοίας [18]

το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας – ως γνωστόν ήταν η μετεξέλιξη της Βασιλικής Πρόνοιας -

[19]

Καθώς τα χρόνια περνούν και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας σταδιακά ομαλοποιείται, η «Βασιλική Πρόνοια» μετεξελίσσεται το 1970 σε «Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας» με διευρυμένο αντικείμενο παρέμβασης τόσο στην κοινωνική προστασία της ελληνικής οικογένειας, όσο και στη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

από τη Συζήτηση:Παιδουπόλεις της Φρειδερίκης:

το Β.Ι.Π. μετονομάστηκε σε Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.) (ΦΕΚ 125/2.6.1970).


Αναφέρεται βιβλίο:

ΜΕΤΑ ΜΙΑΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑΝ 1947-1957. Βασιλική πρόνοια. Ιούνιος 1957

http://xalbatso.tripod.com/ARXEIO_EFHM/TEYXOS14/TEYXOS14.htm

4. Ξεροκάσι - Δράϊνα - Κορομηλιά «ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΝ... Την Τρίτην οι Βασιλείς επισκέφθηκαν τα χωρία της επαρχίας Μεσσήνης Ανδρούσαν, Ξηροκάσι, Δρα'ϊνα, Κορομηλιά και άλλα όπου επεθε-ώρησαν τα συνεργεία της «Βασιλικής Προνοίας», τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί εις Μάνην και Μεσσήνην. Οι αγρόται και των δύο περιοχών επεφύλαξαν θερμή υπο-δοχήν εις τους Βασιλείς» (Μεσσηνιακά Νέα, αρ. φύλλου. 19, 13-12-1956, σελ. 1).

Κριτική [20]

«Το Βασιλικό Ιδρυμα αποτελεί τη χαρακτηριστικότερη και σημαντικότερη περίπτωση σφετερισμού εις βάρος της λαϊκής κυριαρχίας. [...] Η διαχείριση του Ιδρύματος επιτρέπει στη Μοναρχία τη δυνατότητα να δημιουργήσει, με δαπάνη που καλύπτεται απ' τους Ελληνες φορολογούμενους, μια διπλή "πελατεία": εκείνη που αποτελούν τα πρόσωπα που μισθοδοτούνται στους διαφόρους τομείς δράσεως του ιδρύματος, κι εκείνη που δημιουργείται απ' όσους ωφέλησαν οι απλοχεριές του οργανισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Με λίγα λόγια, το Ιδρυμα της Βασίλισσας είναι κατά κάποιο τρόπο η υπηρεσία "διαφημίσεως" ή "δημοσίων σχέσεων" του Στέμματος, η οποία φορτώνει το κόστος της επιχειρήσεως αυτής στους πολίτες» (Jean Meynaud, «Πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα», 1965, σ. 340-1).

Πού υπάρχει αυτό το Βασιλικό Διάταγμα;[επεξεργασία κώδικα]

Σε πολλά κείμενα βλέπω να επαναλαμβάνουν ότι ο "Ερανος Βορείων Επαρχιών" θεσπίστηκε με ΒΔ που υπάρχει στο ΦΕΚ 141 της 12-7-1947. Ψάχνω στο Εθνικό Τυπογραφείο και βλέπω στο εν λόγω ΦΕΚ (μόνο τεύχος Α) να περιλαμβάνει μόνο μια χορήγηση άδειας ηλεκτρικής εγκατάστασης σε κάποιον στο Λιδωρίκι. Πού είναι λοιπόν αυτό το ΦΕΚ;--Skylax30 (συζήτηση) 18:23, 10 Ιανουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Τελικά, είναι λάθος που έκανε ένας και το αναπαράγουν χίλιοι, ακόμα και πανεπιστημιακοί. Το σωστό ΦΕΚ είναι 140 Α /11-7-1947 Περί συστάσεως Επιτροπής διενεργείας εράνων υπέρ των πληθυσμών Βορείου Ελλάδος υπό την επωνυμίαν "ΠΡΟΝΟΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ".

Κριτική χωρίς να ψάξουν τις πηγές;[επεξεργασία κώδικα]

Στο άρθρο των Ανδρέα ΑΝΔΡΕΟΥ, Σοφία ΗΛΙΑΔΟΥ-ΤΑΧΟΥ, Γιάννη ΜΠΕΤΣΑΣ "Από το “παιδομάζωμα” στο βασιλικό “παιδοφύλαγμα”", βλέπω ότι και αυτοί αναπαράγουν μια πρωταρχική πηγή που προφανώς δεν την έχουν διαβάσει. Δηλαδή το ανωτέρω ΦΕΚ που είναι λάθος. Βλέπε παράγραφο 2.1 του άρθρου. Ο υποτιθέμενος σκοπός του Εράνου, στον οποίον παραπέμπουν με την παραπομπή Νο 4, δηλαδή το: "η παροχή αμέσου βοηθείας εις τους ακουσίως συνεπεία δράσεως των αναρχικών εγκαταλείψαντες τας εστίας των πληθυσμούς της Β. Ελλάδος, η διάσωσις και η περίθαλψις των ελληνοπαίδων που απειλούνται με αρπαγή ή δοκιμάζονται εξαιτίας των στερήσεων και των κακουχιών (Πρόνοια Βορείων Επαρχιών Ελλάδος 1949)" δεν αναφέρεται στο ΦΕΚ του 1947. Αν υπάρχει, είναι κάποιο κείμενο που το έχουν πάρει από άλλη πηγή την οποία δεν αναφέρουν. Τί είναι αυτό το έγγραφο του 1949 που αναφέρουν στην παραπομπή 4;

Τέλος πάντων, για όποιον ενδιαφέρεται, το ΦΕΚ λέει "... διενέργειαν εράνου προς βοήθειαν των πληθυσμών των πληγέντων εκ των διαδραματιζομένων εις την Βόρειον Ελλάδα ή και αλλαχού γεγονότων". Δεν αναφέρει τίποτα για "εμφύλιο" και για "αναρχικούς". Ενδεχομένως οι συγγραφείς έχουν κάνει και άλλα λάθη ή τουλάχιστον παραλείπουν να δώσουν το γενικό κλίμα της εποχής. Εκείνη την εποχή το κράτος έβαζε φόρους οπουδήποτε για να καλύψει τις πολεμικές ανάγκες. Για παράδειγμα, στο ίδιο ΦΕΚ, το 140, υπάρχει άλλος νόμος που επιβάλλει φόρο στα αυτοκίνητα "υπέρ των μαχομένων και των οικογενειών αυτών". Το ερώτημα αν ένας "έρανος" έπρεπε να μαζεύει χρήματα με διανομή κουπονιών έξω από τους σταθμούς των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων, αυτό είναι ένα θέμα λεξικολογικό/σχολαστικό και όχι πολιτικό/νομικό.--Skylax30 (συζήτηση) 14:10, 13 Ιανουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

  1. Τι είναι και τι προσφέρει στον Ελληνικόν Λαόν η Βασιλική Πρόνοια, περίπου 1962 (στο κείμενο αναφέρεται "..σήμερα μετά 15 ετών συνεχή έργασία")