Συγκρότημα Καρέν Ντεμιρτσιάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συγκρότημα Καρέν Ντεμιρτσιάν
Կարեն Դեմիրճյանի անվան մարզահամերգային համալիր
Η αρένα το 2019
Πλήρες όνομαΑθλητικό και Συναυλιακό Συγκρότημα Καρέν Ντεμιρτσιάν
ΙδιοκτήτηςΚυβέρνηση της Αρμενίας
ΔιαχειριστήςΥπουργείο Άμυνας της Αρμενίας
Είδοςαρένα και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
ΧωρητικότηταΑρένα: 6,000 (σταθερά καθίσματα), 8,800 (διευρυμένα καθίσματα)
Αίθουσα συναυλιών: 1,900
Αίθουσα αθλημάτων: 2,000 θεατές
Κατασκευή
Εγκαίνια31 Οκτωβρίου 1983
Ανακαίνιση1985–1987, 2005–2008
Επαναλειτουργία31 Οκτωβρίου 2008
Κόστος κατασκευήςUS$ 47.7 εκατομμύρια για ανακαινίσεις
Αρχιτέκτονας
  • A. Tarkhanian
  • S. Khachikian
  • G. Poghosian
  • G. Musheghian
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηԼենինգրադյան փող. 1[1]
Λόφος Τσιτσερνακαμπέρντ, Ερεβάν, Αρμενία
Γερεβάν και Kentron District
Αρμενία[2][1]
Commons page Πολυμέσα

Επίσημα το Αθλητικό και Συναυλιακό Συγκρότημα Καρέν Ντεμιρτσιάν (στα Αρμενικά: Կարեն Դեմիրճյանի անվան մարզահամերգային համալիր), γνωστό και ως Ντεμιρτσιάν Αρένα, Αθλητικό και Μουσικό Συγκρότημα ή απλά Hamalir (για συγκρότημα στα αρμενικά), είναι ένα μεγάλο αθλητικό και συναυλιακό συγκρότημα με 184 σκαλοπάτια που οδηγούν στο λόφο Τσιτσερνακαμπέρντ που δεσπόζει στα δυτικά τμήματα του Ερεβάν, κοντά στο φαράγγι του ποταμού Ραζντάν.

Τον Αύγουστο του 2015, η κυβέρνηση της Αρμενίας αποφάσισε να πουλήσει το συγκρότημα σε μια ιδιωτική εταιρεία που σχεδιάζει να ανακαινίσει το συγκρότημα και να το μετατρέψει σε "κέντρο προσανατολισμένο στην οικογένεια".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροφωτογραφία του συγκροτήματος από πάνω προς τα κάτω τον Μάιο του 2019

Το συγκρότημα άνοιξε το 1983 αλλά αναγκάστηκε να κλείσει μέσα σε ενάμιση χρόνο μετά από μια πυρκαγιά το 1985.[3] Έγινε μια διαδικασία ανακαίνισης μέχρι τα τέλη του 1987 όταν ήταν και πάλι έτοιμο να φιλοξενήσει συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Το συγκρότημα σχεδιάστηκε από μια ομάδα Αρμένιων αρχιτεκτόνων: A. Tarkhanian, S. Khachikyan, G. Pogosyan και G. Mushegyan. Την επίβλεψη της διαδικασίας κατασκευής είχαν οι μηχανικοί: Hamlet Badalyan (αρχιμηχανικός) και I. Tsaturian, A. Azizian και M. Aharonian.

Το 1990, το συγκρότημα του Ian Gillan έπαιξε συναυλίες εκεί. Στο χώρο διεξήχθησαν επίσης η 32η Σκακιστική Ολυμπιάδα το 1996 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Wushu το 2001.

Το 1999, λίγο μετά τη δολοφονία του πρώην προέδρου του αρμενικού κοινοβουλίου Karen Demirchyan από πυροβολισμούς στο αρμενικό κοινοβούλιο, το συγκρότημα μετονομάστηκε προς τιμήν του, για τη συμβολή του στην κατασκευή και την ανακαίνιση του συγκροτήματος κατά τη σοβιετική εποχή.

Οι σκάλες που οδηγούν στο συγκρότημα Καρέν Ντεμιρτσιάν (2018)

Στις 9 Οκτωβρίου 2005, το συγκρότημα πουλήθηκε για 5,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της αρμενικής κυβέρνησης και της ρωσικής εταιρείας BAMO Holding. Ο Murad Muradian, ένας Αρμένιος από τη Μόσχα, ο επικεφαλής της εκμετάλλευσης BAMO, προσπάθησε να κερδίσει την υποστήριξη των πολιτών του Ερεβάν που ήταν διστακτικοί σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του κτιρίου. Δύο προϋποθέσεις έθεσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρομπέρτ Κοτσαριάν: Το όνομα του συγκροτήματος δεν πρέπει να αλλάξει και πρέπει να διατηρήσει τη λειτουργική του σημασία. Ο οργανισμός συμφώνησε με αυτούς τους όρους και προβλεπόταν μια δέσμευση να πραγματοποιήσει μια επένδυση σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τα επόμενα 3 χρόνια.[4]

Η διαδικασία ανακαίνισης διήρκεσε σχεδόν 3 χρόνια και το κόστος της αυξήθηκε στα 42 εκατομμύρια δολάρια, μετατρέποντας έτσι το συγκρότημα σε μια σύγχρονη και υψηλού επιπέδου αθλητική και συναυλιακή αρένα.

Στις 31 Οκτωβρίου 2008,[5] ακριβώς μετά από 25 χρόνια από τα πρώτα του εγκαίνια, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τελετή έναρξης του Αθλητικού και Συναυλιακού Συγκροτήματος Καρέν Ντεμιρτσιάν με την παρουσία του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, του καθολικού Κάρεκιν Β', του γιου του Καρέν Ντεμιρτσιάν, Στεπάν Ντεμιρτσιάν και τη χήρα Ρίμα και ένα τεράστιο πλήθος κατοίκων του Ερεβάν. Δημοφιλείς συναυλίες και σόου πατινάζ στον πάγο συμπεριλήφθηκαν στην τελετή. Ο Ρώσος θρύλος του καλλιτεχνικού πατινάζ Εβγκένι Πλιούσενκο ήταν ο καλεσμένος έκπληξη και ερμηνευτής της ημέρας.

Τον Αύγουστο του 2014, λόγω των συσσωρευμένων χρεών των ιδιοκτητών, η κυβέρνηση της Αρμενίας μεταβίβασε την κυριότητα του συγκροτήματος στο Υπουργείο Άμυνας.[6]

Τον Αύγουστο του 2015, η κυβέρνηση της Αρμενίας αποφάσισε να πουλήσει το συγκρότημα στην NTAA Investment Group LLC, η οποία σχεδίαζε να αφιερώσει 4 χρόνια μετατρέποντας το συγκρότημα σε ένα "κέντρο προσανατολισμένο στην οικογένεια" που θα περιλαμβάνει «ξενοδοχεία, [ένα] εσωτερικό υδάτινο πάρκο, αίθουσες συναυλιών, αίθουσες συσκέψεων, εστιατόρια, καταστήματα και ένα καζίνο".[7]

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα από ψηλά

Το συγκρότημα έχει μοναδικό σχεδιασμό, μια εξωτερική θέα της όλης κατασκευής θυμίζει το σχήμα ενός μεγάλου πουλιού που ανοίγει τα φτερά του. Οι αρχιτεκτονικές του ιδέες περιλαμβάνουν μια περιστροφική κερκίδα 1.008 θέσεων, που μπορεί να συνδέσει γρήγορα τις δύο μεγάλες αίθουσες για να αποκαλύψει επιπλέον καθίσματα, μια ιδέα για την οποία οι αρχιτέκτονες τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ, το υψηλότερο στο είδος του, το 1987.

Το συγκρότημα αποτελείται από τις ακόλουθες αίθουσες:

  • την κύρια αρένα που χρησιμοποιείται για αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες χωρητικότητας 6.000 θέσεων, επεκτάσιμη σε 8.800 θέσεις.
  • την αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας 1.900 θέσεων.
  • την αθλητική αίθουσα χωρητικότητας 2.000 θέσεων.
  • την αίθουσα συνεδριάσεων Hayastan.
  • ην αίθουσα Argishti για διπλωματικές συναντήσεις,
  • Μεγάλο φουαγιέ που χρησιμοποιείται για εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Αξιοσημείωτα γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ανακαίνισή της το 2008, η αθλητική αίθουσα φιλοξένησε μια συναυλία ενός από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές της Αρμενίας και της Αρμενικής Διασποράς, του Χαρούτ Παμπουκτζιάν, ενώ η αίθουσα συναυλιών φιλοξένησε τη συναυλία εορτασμού της 80ης επετείου του παγκοσμίως γνωστού Αρμένιου μουσικού και συνθέτη Τζιβάν Γκασπαριάν, με τραγούδια και θεατρικά έργα των Φλόρα Μαρτιροσιάν, Πίτερ Γκάμπριελ, Πέδρο Γιούστας, Alan Parsons Project, Μπορίς Γκρεμπένσικοφ και άλλων. Το συγκρότημα έχει επίσης φιλοξενήσει πολλές συναυλίες από τους Πολ Μπαγκντάντλιαν, Αντρέ, Χάικο, Αρμάν Χοβχανισιάν και άλλους Αρμένιους τραγουδιστές.

  • Στις 22 Μαρτίου 2009, ο Καναδός τραγουδιστής Γκαρού εμφανίστηκε σε μια συναυλία στην αθλητική αίθουσα[8] στο πλαίσιο των Ημερών Γαλλοφωνίας στην Αρμενία.[9]
  • Τον Μάιο του 2009, η κύρια αρένα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Νέων.
  • Στις 22 Μαΐου 2009, το βρετανικό ροκ συγκρότημα Jethro Tull πραγματοποίησε μια συναυλία στην αθλητική αίθουσα.[10]
  • Στις 16 Οκτωβρίου 2009, η αίθουσα συναυλιών ήταν κατάμεστη από θαυμαστές της ροκ που ήρθαν για να απολαύσουν την παράσταση του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Uriah Heep.
  • Στις 12 Νοεμβρίου 2009, ο Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής της τζαζ Τζορτζ Μπένσον έκανε μια συναυλία στην αίθουσα συναυλιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου διεθνούς αρμενικού μουσικού φεστιβάλ "Perspectives XXI".
  • Τον Απρίλιο του 2010, η αρένα φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IIHF 2010 (Κατηγορία ΙΙΙ) τουρνουά χόκεϊ επί πάγου, όπου η αρμενική ομάδα πήρε ένα ασημένιο μετάλλιο για το παιχνίδι της Κατηγορίας III μετά την ήττα στους τελικούς από τη Βόρεια Κορέα.
  • Στις 25 Μαΐου 2010, το αγγλικό ροκ συγκρότημα Deep Purple πραγματοποίησε μια φιλανθρωπική συναυλία με περισσότερους από 10.000 θαυμαστές να γεμίζου την αρένα. Η συναυλία ήταν μια ευεργετική παράσταση, με τα έσοδα να πηγαίνουν για την κατασκευή ενός μουσικού σχολείου στο Γκιουμρί, που καταστράφηκε από τον σεισμό του 1988.[11]
  • Στις 12 Αυγούστου 2010, ο Αρμενιο-Αμερικανός τραγουδιστής ροκ Σερτζ Τανκιάν των System of a Down, εμφανίστηκε στο συγκρότημα.[12]
  • Στις 26 Οκτωβρίου 2010, ο Άγγλος τραγουδιστής Τζο Κόκερ πραγματοποίησε μια συναυλία στην αίθουσα συναυλιών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας του "Hard Knocks".
  • Στις 18 Μαρτίου 2011, η διεθνής τραγουδίστρια Λάρα Φαμπιάν εμφανίστηκε σε μια συναυλία στην αθλητική αίθουσα στο πλαίσιο των Ημερών Γαλλοφωνίας στην Αρμενία.
  • Στις 3 Σεπτεμβρίου 2011, ο Βικ Νταρτσινιάν υπερασπίστηκε τον τίτλο του IBO bantamweight κερδίζοντας τον Evans Mbamba κατά τη διάρκεια ενός αγώνα 12 γύρων.
  • Στις 3 Δεκεμβρίου 2011, ο Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2011 πραγματοποιήθηκε στην κύρια αρένα.[13]
  • Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, το αρμένικο ροκ συγκρότημα Dorians μαζί με τους ειδικούς καλεσμένους Γκλεν Χιουζ και Ντέρεκ Σέρινιαν έδωσαν μια κοινή συναυλία.
  • Τον Ιούνιο του 2013 η ρωσική ροκ μπάντα DDT, ενώ βρισκόταν για πρώτη φορά στην Αρμενία, έκανε μια συναυλία στην αίθουσα συναυλιών.
  • Τον Οκτώβριο του 2015, ο Σαρλ Αζναβούρ πραγματοποίησε μια συναυλία στην αίθουσα συναυλιών.[14] Έχει ένα προσωπικό καμαρίνι στο συγκρότημα.[εκκρεμεί παραπομπή]
  • Στις 26 Οκτωβρίου 2017, ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Μάρκους Μίλερ πραγματοποίησε μια συναυλία στην αίθουσα συναυλιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ "Yerevan Jazz Fest 2017".
  • Στις 9 Απριλίου 2018, ο Πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Αρμενίας διαδεχόμενος τον Σερζ Σαρκισιάν.[15][16][17]
  • Στις 11 Δεκεμβρίου 2022, ο χώρος θα φιλοξενήσει τον 20ο Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.[18]
Οι λεπτομέρειες στην είσοδο του συγκροτήματος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Wiki Loves Monuments monuments database. 7  Νοεμβρίου 2017. tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=am&srlang=hy&srid=1.6%2F148.
  2. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2015.
  3. «Yerevak magazine». Yerevak.am. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2009. 
  4. «The site of Karen Demirchyan Sports and Concerts Complex». Hamalir Demirchyan Arena. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2009. 
  5. «Panorama news Armenia». Panorama.am. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2009. 
  6. «Hamalir transfer». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2022. 
  7. «Yerevan's Sports & Concerts Complex to be sold to private firm». PanARMENIAN.net. 13 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2015. 
  8. «Panorama News Armenia:Garou visiting Armenia». Panorama news. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2009. 
  9. «Armenia Info news & events: Garou "It is a great honour and pleasure for me to sing in Yerevan"». Armenia Info. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2009. 
  10. Setlist of Jethro Tull's concert
  11. «Latest news: Armenian Leaders Bang Heads at Deep Purple Concert». Eurasianet.org. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2010. 
  12. «Seferian: Tanking Up on Music and Activism: Serj Tankian in Yerevan». Armenianweekly.com. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2011. 
  13. Siim, Jarmo (18 Ιανουαρίου 2011). «Armenia to host Junior Eurovision in 2011». EBU. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2011. 
  14. Շառլ Ազնավուրը կրկին Հայաստանում է
  15. «Armenia President-elect expected to take oath of office at Yerevan sports, concert complex». News.am. 19 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2018. 
  16. «Armenia's new president to be sworn in at Demirchyan sports and concert complex». Arka.am. 20 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2018. 
  17. APA IT. «Presidential inauguration held in Armenia». M.apa.az. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2018. 
  18. Ibrayeva, Laura (21 Φεβρουαρίου 2022). «🇦🇲 Yerevan to Host Junior Eurovision 2022». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Karen Demirchyan Complex στο Wikimedia Commons

Προκάτοχος
Minsk-Arena
Μινσκ
Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision
Χώρος φιλοξενίας

2011
Διάδοχος
AFAS Live
Άμστερναμ
Προκάτοχος
La Seine Musicale
Παρίσι
Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision
Χώρος φιλοξενίας

2022
Διάδοχος
TBA