Συγκολλημένα προϊόντα ξύλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συγκολλημένα προϊόντα ξύλου (στα αγγλικά: wood-based panels, engineered wood, wood composites) είναι προϊόντα του ξύλου, που παράγονται με συγκολλητικές ουσίες, δηλ. μετά από τη συγκόλληση πρώτων υλών, όπως λ.χ. ξυλοτεμαχίδια μεγάλων διαστάσεων, ίνες, καπλαμάδες ή ξύλινα τεμάχιαα.[1] Το 1883 υπήρξε η χρονιά κατά την οποία παρήχθη το πρώτο προϊόν ξύλου, το κόντρα-πλακέ (plywood), γνωστό και ως αντικολλητό, στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η πρώτη μεγάλης κλίμακας βιομηχανία παραγωγής έγινε στην Ευρώπη (Εσθονία) το 1887, με ξυλεία σημύδας.[2] Οι τεχνολογίες παραγωγής των προϊόντων αυτών προέκυψαν μετά από εκτεταμένες έρευνες στον τομέα των επιστημών ξύλου.

Συγκολλημένο προϊόν ξύλου (κόντρα-πλακέ) από ερυθρελάτη.

Τα προϊόντα[3] αυτά έχουν όλα τη μορφή 'πλάκας' δηλ. panel, και τα κυριότερα είναι η μοριοσανίδα (particleboard), η ινοσανίδα (fibreboard), το κόντρα-πλακέ ή αντικολλητό (plywood), το OSB (oriented strand board), η σταυρωτή επικολλητή ξυλεία (CLT, cross laminated timber) και άλλα προϊόντα. Άλλες πρώτες ύλες όπως υπολείμματα μπαμπού, ινών από στελέχη σιταριού, κριθαριού, ρυζιού και σακχαροκάλαμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή κυρίως μοριοσανίδων και ινοσανίδων.

Κατά τη βιομηχανική παραγωγή των προϊόντων αυτών χρησιμοποιούνται σε ένα ποσοστό 6-12% επί της ξηρής μάζας του ξύλου, συνθετικές ρητίνες (resins) που είναι θερμοσκληρυνόμενες (hot-setting). Τέτοιες ρητίνες είναι η ουρία-φορμαλδεϋδη (UF), που είναι η κυριότερη στη βιομηχανία ξύλου, η φαινόλη-φορμαλδεϋδη(PF), η μελαμίνη-ουρία-φορμαλδεϋδη (MUF) όπως και άλλες συνθετικές ρητίνες λ.χ. οι ισοκυανικές pMDI.[4] Στην Ευρώπη, η αγορά των συγκολλημένων αυτών προϊόντων είναι πολύ μεγάλη.

Hardboard - ένας τύπος ινοσανίδας υψηλής πυκνότητας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]