Στράτσιμιρ Ζάβιντοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στράτσιμιρ Ζάβιντοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος25  Δεκεμβρίου 1189
ΘρησκείαΟρθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΖάβιντα Βουκάνοβιτς
ΑδέλφιαΣτέφανος Α΄ Νεμάνια
Τίχομιρ Ζάβιντοβιτς
Μίροσλαβ Ζάβιντοβιτς του Χουμ

Ο Στράτσιμιρ, γιος του Ζάβιντα, σερβ.: Страцимир Завидовић από τον Οίκο των Βουκάνοβιτς (12ος αι.) ήταν ευγενής Σέρβος, ζουπάνος (πρίγκιπας) του Δυτικού Μοράβα, που ήταν υποδιαίρεση του μεγάλου πριγκιπάτου της Σερβίας. Την περιοχή του την είχε ως πρόσοδο (appanage) και την κυβέρνησε το διάστημα 1163-66.

Ο Στέφανος Νεμάνια, αδελφός του Στράσιμιρ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ζάβιντα, ζουπάνου (πρίγκιπα) της Ζαχούμλια.

Του δόθηκε η επαρχία (oblast) του Δυτικού Μοράβα να την κυβερνήσει ως πρίγκιπας, έπειτα από τη διαίρεση της Σερβικής γης από τον Μανουήλ Α΄ Κομνηνό Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Οι αδελφοί του έλαβαν και αυτοί περιοχές: ο Μίροσλαβ το Ζαχούμλιε και την Τραβούνια, ο Στέφανος Νέμανια τις Τόπλιτσα, Ράσινα και Ρέκε, ενώ ο πρωτότοκος Τίχομιρ έλαβε την ανώτερη εξουσία του πριγκιπάτου.

Ο Στράσιμιρ έκτισε το φρούριο του Μόραβσκι Γκράντατς, το μοναστήρι της Θεοτόκου στο Σάσακ, όπου ήταν η έδρα του.

Το 1166 ο Στέφανος Νέμανια εκτόπισε τον Τίχομιρ με ένα πραξικόπημα και εκδίωξε τους αδελφούς του στη Ρωμανία το 1167/68. Ο Στέφανος Νέμανια νίκησε τον Τίχομιρ και τον Ρωμαϊκό στρατό του, που είχε έρθει ως σύμμαχος. Ο Τίχομιρ πνίγηκε σε έναν ποταμό και από τους αδελφούς του αφαιρέθηκαν οι τίτλοι τους· ο Στέφανος Νεμάνια έγινε ηγεμόνας όλης της Σερβίας και ιδρυτής του Οίκου των Νέμανιτς. Συγχώρεσε τους αδελφούς του και ο Στράσιμιρ συνέχισε να εξουσιάζει την επικράτειά του. Όταν ο Στέφανος Νέμανια πολιόρκησε και ανέκτησε τον έλεγχο της Ντούκλιας/Διόκλειας στη δεκαετία του 1180, ο Στράσιμιρ και ο Μίροσλαβ επιτέθηκαν στις δυνάμεις του συγγενούς τους Μιχάηλο Γ΄ ηγεμόνα της Ντούκλιας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Андрија Веселиновић, Радош Љушић, Српске династије, Нови Сад – Београд 2001, 35–36. ISBN 86-83639-01-0
  • Живковић, Тибор (2006). Портрети српских владара: IX-XII век (Portraits of Serbian Rulers: IX-XII Century). Београд: Завод за уџбенике и наставна средства., 119–124.